Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1993 z dne 25. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1993 z dne 25. 2. 1993

Kazalo

472. Odredba o izvajanju prekinitvenih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Ljubljana Moste-Polje, stran 482.

Na podlagi 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) in 153. člena Statuta občine Ljubljana Moste-Polje (Uradni list SRS, št. 13/86) je Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Moste-Polje na svoji 101. seji dne 2. 2. 1993 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Ljubljana Moste-Polje
1. člen
Da se ugotovijo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije: Veterinarski zavod ljubljanske regije p. o. Grosuplje, DE Osnovno zdravstveno varstvo živali Ljubljana (v nadaljnem besedilu: veterinarski zavod), Obratna veterinarska ambulanta DO Jata Zalog in Obratna ambulanta Agroemona, opraviti v letu 1993 ukrepe zaradi odkrivanja, preprečevanja in zatiranja kužnih bolezni.
2. člen
Veterinarski zavod in obratni veterinarski ambulanti morajo pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti veterinarsko inšpekcijo Mestne uprave za inšpekcijske službe Mesta Ljubljane in o opravljenem delu poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
4. člen
Veterinarski zavod in obratni veterinarski ambulanti, ki opravljajo preventivna cepljenja ali diagnostične preiskave morajo voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijskih in kontrolni številki cepiva ter o rezultatu cepljenja in preiskave.
5. člen
Veterinarski zavod in obratni veterinarski ambulanti morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obveščati veterinarsko inšpekcijo Mestne uprave za inšpekcijske službe Mesta Ljubljane.
6. člen
Splošno preventivno cepljenje psov proti steklini in dehelmintizacija psov mora biti opravljena do 15. aprila 1993.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Na okuženem in ogroženem območju je treba preventivno cepiti proti steklini domače živali, ki se pasejo.
Opraviti je treba peroralno vakcinacijo lisic na območju občine.
Cepljenje psov in domačih živali, ki se pasejo, opravi veterinarski zavod, peroralno vakcinacijo lisic pa opravi veterinarski zavod in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
Stroške dehelmintizacije psov plačajo imetniki psov sami.
7. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, brojlerjev in puranov proti atipični kokošji kugi se mora opraviti:
– na perutninskih obratih delovne organizacije Jata Zalog v Zadobrovi, Zalogu in Kamnici pri Dolskem;
– v naseljih: Zalog, Zadobrova in Kamnica, kjer so perutninski obrati ali večje reje individualnih proizvajalcev.
Preventivno cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse.
Cepljenje v perutninskih obratih Zalog, Zadobrova in Kamnica opravi obratna veterinarska ambulanta DO Jata Zalog, ostala zaščitna cepljenja pa veterinarski zavod.
8. člen
Valilna jajca pridobljena v Farmi Zalog, Zadobrova in Kamnica smejo izvirati le iz perutninskih jat, v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus, niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji in so zaščitno cepljene proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in gumboro bolezni in ki po 14. tednu starosti niso dobivale nitrofuranskih preparatov (nitrafurazon, furazolidon itd.).
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije opravi veterinarski zavod z ekipo obratne veterinarske ambulante DO Jata. Cepljenje proti kužnemu tremorju, Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in gumboro bolezni opravi z registriranimi vakcinami veterinarski zavod, v perutninskih obratih DO Jata pa obratna veterinarska ambulanta.
Po pojavu Marekove bolezni se mora prvi primer bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz 7. in 8. člena te odredbe vzameta obratni veterinarski ambulanti po programu Republiške veterinarske uprave. Preiskave na kontrolo imunosti pa morajo zagotoviti obratne veterinarske ambulante pri pooblaščenem inštitutu Veterinarske fakultete v Ljubljani.
9. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj oziroma cepiti tudi prašiče, ki se hranijo s pomijami oziroma odpadki živalskega izvora, ne glede na njihovo število v gospodarstvu. Stroške cepljenja teh prašičev plačajo rejci sami. Cepljenje s sevom K lapiniziranega virusa opravi veterinarski zavod.
10. člen
V letu 1993 je treba tuberkulinizirati enakomerno po trimesečjih 50% vseh krav in brejih telic na območju občine (IX. splošna tuberkulinizacija).
Tuberkulinizirati je treba: kokoši, kjer je ugotovljena kokošja tuberkoloza in na vseh dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče.
Tuberkulinizacijo opravi veterinarski zavod.
11. člen
Na brucelozo je treba preiskati 1 – krat letno: – krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom. V primeru sumljive ali pozitivne reakcije je potrebno vzeti živalsko kri za pregled.
Vzorca mleka in krvi odvzame veterinarski zavod in opravi mlečno prstanasti preizkus, laboratorijsko preiskavo krvi (SA test) opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Veterinarski zavod mora opraviti vse preiskave v zvezi s 5. členom Pravilnika o ukrepih za preprečevanje, ugotavljanje in zatiranje mastitisa pri kravah ter o zdravstvenem nadzorstvu mleka (Uradni list SRS, št. 40/85) pri vseh proizvajalcih, ki oddajajo mleko za javno potrošnjo.
Vse preiskave morajo biti opravljene do 31. maja 1993.
13. člen
Veterinarski zavod mora opraviti preventivno cepljenje plemenskih živali – kuncev proti hemoragični bolezni kuncev.
Stroške cepljenja plačajo imetniki živali.
14. člen
Na kožno malokrvnost kopitarjev je treba preiskati vse plemenske žrebice rejcev Dobleker Ivana, Dolgo brdo, Rožnika Franca, C. II. grupe odredov in Vrečarja Sreča, V Karlovce 44.
Vzorca krvi žrebca plemenjakov odvzame in opravi serološki preizkus krvi z gel precipitinskim testom (Coggins test) Veterinarska fakulteta v Ljubljani mesec dni pred rednim pregledom plemenjakov na stroške imetnika živali.
15. člen
Proti bovini trihofitiji je treba cepiti goveda na gospodarstvu Agroemone GE Zadobrova.
Cepljenje živali opravi obratna veterinarska ambulanta na stroške imetnika živali.
16. člen
Odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Ljubljana, dne 2. februarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Ljubljana Moste-Polje
Brane Matjašec, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti