Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1993 z dne 25. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1993 z dne 25. 2. 1993

Kazalo

466. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Kočevje, stran 477.

Na podlagi 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) ter 187. člena Statuta občine Kočevje (Uradni list SRS, št. 6/79, 2/82, 34/84 in 47/86) je Izvršni svet Skupščine občine Kočevje sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Kočevje
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije opraviti v letu 1993 ukrepe zaradi ugotavljanja, preprečevanja, zatiranja in izkoreninjenja kužnih bolezni.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Preventivne ukrepe iz te odredbe izvaja Veterinarski zavod ljubljanske regije p. o. Grosuplje d. e. Kočevje, Veterinarska obratna ambulanta KG Kočevje Prašičereja ter Veterinarska obratna ambulanta Perutnina Zalog.
3. člen
Navedeni izvajalci so dolžni pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti medobčinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O opravljenem delu morajo poročati na predpisanih obrazcih.
4. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v. Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
5. člen
Pooblaščene veterinarske ustanove, ki opravljajo preventivna cepljenja ali diagnostične preiskave, morajo voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, o imenu in bivališču imetnika živali, o opisu živali, o proizvajalcu, o seriji in kontrolni številki cepiva ter o rezultatu cepljenja in preiskave. Veterinarski zavodi in obratne veterinarske ambulante morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo o vseh nezaželenih stranskih pojavih in o pojavih, ki kažejo na morebitno nezanesljivo imunost.
6. člen
Preventivno cepljenje govedi in ovac proti šumečemu prisadu se mora opraviti na M-KG Kočevje in sicer v deloviščih Rajndol in Kačji potok ter pri privatnih rejcih ovac v Rajndolu.
Cepljenje iz prejšnjega odstavka opravi Veterinarska postaja Kočevje vsaj 20 dni pred odgonom na pašnike.
7. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. do 15. 4. 1993.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo 4 mesece starosti.
Peroralno vakcinacijo lisičje treba opraviti po programu, ki ga odredi RVU.
Vakcinacijo iz prvega do tretjega odstavka tega člena opravi Veterinarska postaja,Kočevje z inaktivno (mrtvo) vakcino.
Vakcinacijo lisic iz tretjega odstavka tega člena opravi Veterinarska postaja Kočevje in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, z vakcino, ki jo odobri minister za kmetijstvo in gozdarstvo.
8. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje, japonske prepelice:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij
– v naseljih, kjer so perutninski obrati organizacij in podjetij, ali večje reje individualnih proizvajalcev (Zgornji Cvišlerji, Klinja vas, Mlaka, Gotenica).
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka še opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo Republiške veterinarske uprave št. 3/22/A-026/82 ž dne 11. 3. 1982) oziroma po programu imunoprofilakse prilagojenim epizootiološki situaciji AKK. v letu 1933.
Vakcinacijo po tem členu opravita Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta Perutnina Zalog. Cepljenje se opravi na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
9. člen
Valilna jajca smejo izvirati le iz perutninskih jat, matičnih jat fazanov in japonskih prepelic, v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji, ki so bili vakcinirane proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni in infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni in ki po štirinajstem tednu niso dobivale nitrofuranskih preparatov.
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije opravijo veterinarski zavodi z ekipo obratne veterinarske ambulante.
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati matično jato in proizvodno jato proti kužnemu tremorju pa le matično jato.
10. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v vseh gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev.
Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa.
Vakcinacijo opravi Veterinarska postaja Kočevje in obratna ambulanta KG Kočevje.
Proti prašičji kugi je treba vakcinirati prašiče imetnikov živali v neposredni okolici prašičerejskih farm.
11. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic v občini (IX. tuberkulinizacija)
– osnovne goveje črede podjetij
– vse plemenske merjasce
– plemenice neokuženih rej po naslednjem reprezentativnem vzorcu:
-----------------------------------------------
Plemenice                     Tuberkulinizirati
                                  vse plemenice
-----------------------------------------------
- do 300
- od 300 do 500                             350
- od 500 do 1. 000                          400
 – od 1.000 do 2.000                        450
- od 2.000 do 5.000                         500
Tuberkulinizacijo plemenskih prašičev na farmah opravi Veterinarska obratna ambulanta, tuberkulinizacijo v hlevih kooperantov in drugih kmečkih rejah ter v Gotenici opravi Veterinarska postaja Kočevje.
Na tuberkulozo je treba preiskati vse plemenske prašiče čred prašičerejskih obratov. Pregled opravi Veterinarska postaja Kočevje s pregledom mezenterialnih, portalnih in drugih preiskav zaklanih živali.
Veterinarska postaja Kočevje mora pri vsaki patoanatomski preiskavi prašičev opraviti pregled mezenterialnih, portalnih in drugih bezgavk na tuberkulozo.
12. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– osnovne goveje črede organizacij in podjetij ter krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preiskusom; ob sumljivi ali pozitivni reakciji je treba odvzeti živalim kri za pregled.
– 20% plemenskih živali v osnovnih govejih čredah organizacij in podjetij s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija
– 2 x letno je treba klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo z Brucellaovis
– 20% plemenskih prašičev s serološko preiskavo krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija.
Vzorce mleka in krvi odvzame Veterinarska-postaja Kočevje. Vzorce krvi v prašičerejski farmi odvzame Veterinarska postaja Kočevje s sodelovanjem tehnične ekipe Obratne veterinarske ambulante.
Mlečno prstanasto preiskavo opravijo veterinarske organizacije, pooblaščene za diagnostične preiskave.
Laboratorijske preiskave krvi in semena goved, ovac in prašičev opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Na bolezen Aujeszkega in TGE je treba preiskati 10% vzorcev krvi plemenskih prašičev.
Vzorce krvi v prašičerejski farmi vzame Veterinarska postaja Kočevje s sodelovanjem tehnične ekipe obratne veterinarske ambulante.
14. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR-IPV) je treba enkrat letno preiskati plemenjake v naravnem pripustu. Ravno tako je treba preiskati na IBR-PV reje bikovskih mater sivorjave pasme.
Enkrat letno je treba pregledati plemenjake v naravnem pripustu na vibriozo, leptospirozo, trihomoniazo, levkozo. opraviti koprološki ter bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost, z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorce vzame Veterinarska postaja Kočevje. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
15. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 20% vseh plemenskih živali v osnovnih čredah na govedorejskih obratih, organizacij in podjetij.
Vzorce krvi odvzame Veterinarska postaja Kočevje. Preiskave seruma s preskusom (precipitacije) v organskem gelu opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
16. člen
Na leptospirozo je treba enkrat letno pregledati 20% vseh še nepregledanih plemenskih živali v osnovnih čredah govedorejskih obratov, organizacij in podjetij, po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija.
Na leptospirozo je treba preiskati 20% vzorcev krvi plemenskih prašičev po programu, ki ga določi občinska veterinarska, inšpekcija. Vzorce krvi odvzame Veterinarska postaja Kočevje s sodelovanjem tehnične ekipe obratne veterinarske ambulante.
Serološke preiskave krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
17. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je treba preiskati žrebce plemenjake v občini Kočevje.
Vzorce krvi žrebcev plemenjakov odvzame Veterinarska fakulteta v Ljubljani ob rednih pregledih.
Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Na kužno malokrvnost je treba preiskati vse kopitarje v okuženih hlevih.
18. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od 1. 6. do 31. 12. 1993, vzorci tržnih rib pa, ko to odredi občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzame Veterinarska postaja Kočevje in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljano.
19. člen
Na stroške imetnika živali je treba opraviti:
– vakcinacijo proti steklini živali, ki se gonijo na pašo
– vakcinacijo govedi proti bivini trihofitiji v večjih aglomeracijah
– vakcinacijo plemenskih kuncev proti hemoragični bolezni.
20. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 061-1/91-2/1
Kočevje, dne 12. februarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Kočevje
Alojz Petek, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti