Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993

Kazalo

428. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Slovenj Gradec, stran 449.

Na podlagi 1. točke 24. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) je Izvršni svet Skupščine občine Slovenj Gradec na seji dne 27. januarja 1993 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Slovenj Gradec
1
Z namenom, da bi pravočasno odkrili in preprečili pojav v tej odredbi navedenih živalskih bolezni, mora pooblaščena veterinarska organizacija za Koroško (v nadaljnjem besedilu: Veterinarska služba) opraviti v letu 1993 ukrepe odkrivanja, preprečevanja, zatiranja in izkoreninjenja kužnih bolezni. Lastniki živali so dolžni izvajati ukrepe, ki jih določa ta odredba.
2
Veterinarska služba mora voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču lastnika živali, evidenco o opisu živali, proizvajalcu cepiva, serijski in kontrolni številki cepiva, ter rezultatih cepljenja in preiskav. Veterinarska služba mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem na predpisanih obrazcih obveščati veterinarsko inšpekcijo.
3
Preventivna cepljenja se morajo opravljati v takšnih časovnih intervalih, da so živali ves čas zaščitene.
4
Psi, starejši od štirih mesecev morajo biti vakcinirani proti steklini do 15. 4. 1993. Mlade pse je potrebno vakcinirati takoj, ko dopolnijo štiri mesece.
Poperoralno vakcinacijo lisic proti steklini je treba opraviti po programu, ki ga odredi Republiška veterinarska uprava.
5
Pri kooperantih, ki se ukvarjajo s farmsko vzrejo brojlerjev, je potrebno izvesti cepljenje piščancev proti atipični kokošji kugi.
6
V gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev, je potrebno opraviti vakcinacijo proti prašičji kugi.
7
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic
– vse krave in breje telice na posestvu Stari trg
– vse plemenske merjasce
– vse plemenske svinje v kooperacijski reji.
8
Enkrat letno je potreben pregled krav na posestvu Stari trg in krav individualnih proizvajalcev mleka na brucelozo z mlečno prstanastim (MPP) preizkusom. Ob sumljivi ali pozitivni reakciji je treba živalim odvzeti kri za pregled. Kri odvzame veterinarska služba. Pregled pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
9
Na posestvu Stari trg je potrebno pregledati 20% krav glede na povzročitelja goveje levkoze.
10
Poleg tega je potreben pregled 20% krav s posestva Stari trg glede na povzročitelja leptospiroze.
11
Zaradi ugotovitve kužne malokrvnosti je potrebno pregledati vse plemenske žrebce v občini. Vzorce krvi odvzame in pregleda Veterinarska fakulteta v Ljubljani ob licenciranju.
12
Veterinarska služba je dolžna pošiljati vzorce kože, v velikosti 10 x 20 cm, odvzete s prsnega predela 20% odstreljenih gamsov. Pri gamsih, za katere obstaja sum, da so okuženi z garjami, je potrebno vzeti del kože z roba spremenjenega mesta. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13
Proti hemoragični bolezni kuncev je potrebno zaščititi vse plemenske kunce. Vakcinacijo opravi veterinarska služba na račun lastnika živali.
14
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se za leto 1993.
Št. 323-2/91
Slovenj Gradec, dne 2. februarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Slovenj Gradec
Janez Komljanec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti