Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993

Kazalo

398. Sklep o glavnih znamenjih bankovca za 200 tolarjev, stran 417.

Na podlagi prvega odstavka 69. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v skladu s Sklepom o izdaji bankovcev za 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 46/92) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o glavnih znamenjih bankovca za 200 tolarjev
1. Bankovec za 200 tolarjev je tiskan na belem varnostnem papirju z vodnim znakom in varnostno nitjo v tehniki tribarvnega ofset tiska in tribarvnega globokega tiska z vidno in nevidno zaščito.
2. Bankovec ima dimenzijo 144 x 72 mm.
3. Videz bankovca za 200 tolarjev: a) Sprednja stran
Osnovni motiv na bankovcu je lik skladatelja Iacobusa Gallusa, izdelan v ročni gravuri po sodobni umetniški predlogi. Gallusovo podobo dopolnjuje na njegovi levi strani senca profila portreta, izpolnjena z mikropisavo, ki sega na svetlo modro polje. Ob liku je na desni strani v tehniki globokega tiska napis "Iacobus Gallus 1550 -1591". Nad njim je pravokotna površina rjavo-rdeče barve, v kateri je v negativu številka "200".
Na levi polovici bankovca -je ob zunanjem robu v svetlo rdeči barvi odtisnjen napis "BANKA SLOVENIJE" v tehniki globokega tiska. V sredini bele površine bankovca je v vodnem znaku lik Iacobusa Gallusa. Desno od vodnega znaka so štiri polja zaščitnih vzorcev, večje v rjavi barvi v spodnjem delu ter v vijolični, temnovijolični in sivi v zgornjem delu bankovca. V centralnem delu omenjenih polj je odtisnjena risba motiva orgel (iz 1. polovice 17. stoletja), ki se nahajajo v cerkvici Sv. Krištofa nad Laškim. Na zaščitnem vzorcu računalniške simulacije notnega črtovja, ki dopolnjujejo likovno podobo sprednje strani bankovca, je na eni od linij v mikro pisavi izpisano besedilo, ki je sestavljeno iz imena Banke Slovenije, številčne oznake vrednosti in skrajšanega imena denarne enote. Vzorec notnega črtovja je odtisnjen v globokem tisku v treh barvah, ki prehajajo ena v drugo, iz oranžne preko rjave v temno sivo.
Čez veliko rjavo polje in desno krilo orgelske omare je v tehniki globokega tiska pokončno odtisnjen napis "DVESTO TOLARJEV". V sredini bankovca spodaj je bel krog, v katerem so v rdeče-rjavi barvi odtisnjeni trije notni znaki. Ta del predstavlja sprednji del preglednega motiva. Tega dopolnjuje na hrbtni strani bankovca v temnem krogu negativni odtis istih notnih znakov tako, da ob presvetlitvi bankovca vidimo poln krog.
Na levi strani bankovca je na beli površini zgoraj znak za slepe osebe, sestavljen iz reliefnega odtisa kvadrata in dveh krogov.
Na sprednji strani bankovca prevladujeta temno rjava in svetlo modra barva.
b) Zadnja stran
Osnovna motiva zadnje strani bankovca sta risba pročelja Slovenske filharmonije v Ljubljani in reprodukcija originalnega notnega zapisa Iacobusa Gallusa. Risba pročelja z napisom "Slovenska filharmonija" je odtisnjena v globokem tisku v oranžni barvi. Desno od nje je pokončno, prav tako v globokem tisku, z besedo odtisnjena oznaka vrednosti "DVESTO TOLARJEV".
Motivi leve polovice bankovca so tiskani čez zaščitno tonsko podlago, sestavljeno iz spreminjajočega se vzorca modre in rumene barve. Osrednji del bankovca je sestavljen iz rumenega, modrega in svetlo zelenega polja z zaščitnim vzorcem. Preko teh polj je glasbeni zapis, odtisnjen v globokem tisku v temno sivi in rjavo-rdeči barvi.
V zgornjem delu bele površine sta ob notranjem robu odtisnjeni besedili "GUVERNER" in "ČLAN SVETA BANKE", pod njima pa faksimile podpisov guvernerja Banke Slovenije dr. Franceta Arharja in člana Sveta Banke Slovenije Jurija Kleindiensta. V desnem kotu je gijoširan pravokotnik rjavo rdeče barve, v katerem je v negativu s številko izražena oznaka vrednosti. Pod njim sta eden pod drugim odtisnjena kraj in datum izdaje bankovca "LJUBLJANA 15. JANUAR 1992".
Ob zunanjem robu je v globokem tisku v svetlo rdeči barvi napis. "BANKA SLOVENIJE". Vzporedno z njim je ob notranjem robu belega polja pokončno postavljena številčna oznaka bankovca, sestavljena iz dveh črk in šestih številk, natisnjenih v črni barvi. Enaka številčna oznaka v rdeči barvi je natisnjena vodoravno na levi strani bankovca.
Na zadnji strani bankovca prevladujejo zelena, rumena in svetlo modra barva.
4. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. GP-14
Ljubljana, dne 9. februarja 1993.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti