Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993

Kazalo

392. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o registraciji, označevanju in uporabi motornih vozil Ministrstva za obrambo, stran 412.

Na podlagi 37. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) izdaja minister za obrambo
PRAVILNIK
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o registraciji, označevanju in uporabi motornih vozil Ministrstva za obrambo
1. člen
V pravilniku o registraciji, označevanju in uporabi motornih vozil Ministrstva za obrambo (Uradni list RS, št. 31/92) se v zadnji vrstici 1. člena pika nadomesti z vejico in doda besedilo »označevanje motornih vozil, delovnih in drugih strojev iz popisa, letal, helikopterjev in vodnih plovil, ki se uporabljajo ob akcijah zaščite in reševanja ter označevanje vozil Civilne zaščite v vojni.«.
2. člen
Četrti odstavek 3. člena se črta.
3. člen
Prvi odstavek 15. člena se spremeni tako, da se glasi: Službena motorna vozila Civilne zaščite so modre barve in označena z opozorilno rumeno črto in znakom
Civilne zaščite Republike Slovenije.
Besedilo drugega odstavka 15. člena se črta.
4. člen
16. člen se spremeni tako, da se glasi: »Opozorilna črta je široka 35 cm in poteka od zadnjega roba prednjega levega blatnika, preko vrat in zadnjega dela vozila do prednjega desnega blatnika na nasprotni strani vozila. Spodnji rob opozorilne črte je 10 cm oddaljen od praga vozila (glede na različne karoserije vozil je dovoljena sprememba širine opozorilne črte za plus/minus 10 cm in premik spodnjega roba opozorilne črte za plus/minus 5 cm).
Znak Civilne zaščite Republike Slovenije ima premer 35 cm (z odstopom plus/minus 10cm).
Znak Civilne zaščite Republike Slovenije je nameščen na obeh prednjih vratih in ga obdaja opozorilna rumena črta. Med krogom znaka in opozorilno rumeno črto je razmik 5cm.
Nad znakom Civilne zaščite Republike Slovenije je lahko napis ŠTAB ZA CIVILNO ZAŠČITO, pod njim pa naziv občine, mesta, regije, podjetja itd. Razmik med napisom je 5 cm, razmik med zgornjim delom kroga znaka in spodnjim robom črk naziva štaba je od 10 do 30cm. Velikost črk je od 6 do 8 cm in so označitveno rumene barve, Porche K 211«.
5. člen
Za V. poglavjem se doda novo V. a poglavje z naslovom: »Označevanje vozil iz popisa, letal, helikopterjev in vodnih plovil v akcijah zaščite in reševanja in označevanje vozil Civilne zaščite v vojni«, s 16. a, 16. b, 16. c in 16. d členom, ki se glasijo:
16. a člen
Terenska, tovorna in druga motorna vozila, delovni in drugi stroji iz popisa se v akcijah zaščite in reševanja označujejo z znakom civilne zaščite Republike Slovenije v obliki samolepilnih ali magnetnih nalepk.
Znak Civilne zaščite Republike Slovenije iz prejšnjega odstavka ima premer od 35 do 50 cm in se nalepi na leva in desna prednja vrata vozil ter na primerno mesto na levi in desni strani delovnih in drugih strojev.
16. b člen
Letala in helikopterji se v akcijah zaščite in reševanja označujejo s samolepilnimi ali magnetnimi znaki Civilne zaščite Republike Slovenije s premerom od 30 do 50 cm na primernem mestu na levi in desni strani trupa letal in helikopterjev.
16. c člen
Vodna plovila se v akcijah zaščite in reševanja označujejo na levem in desnem boku plovil s primerno velikimi samolepilnimi ali magnetnimi znaki Civilne zaščite.
16. d člen
V vojni se službena motorna vozila Civilne zaščite, terenska, tovorna in druga motorna vozila ter delovni in drugi stroji iz popisa, letala in helikopterji ter vodna plovila, ki so vključena v zaščito in reševanje, dodatno označujejo s primerno velikimi samolepilnimi ali magnetnimi oznakami civilne zaščite v skladu s prvim dopolnilnim protokolom k ženevskim konvencijam (enakokraki trikotnik modre barve na oranžnem polju).
Znaki Civilne zaščite na motornih vozilih, delovnih in drugih strojih, letalih in helikopterjih ter vodnih plovilih morajo biti vidni z leve, desne, prednje in zadnje strani ter iz zraka, pri letalih in helikopterjih pa tudi od spodaj.«
6. člen
V drugem odstavku 17. člena se besedi »oranžnimi črtami« nadomestita z besedama »rumeno črto«, beseda »pripadnosti« se črta, besedi »Civilni zaščiti« se postavita v 2. sklon, beseda »oranžne« pa se nadomesti z besedo »rumene«.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 801/239
Ljubljana, dne 1. februarja 1993.
Janez Janša l. r.
Minister
za obrambo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti