Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993

Kazalo

389. Uredba o načinu izvedbe postopkov revizije, stran 409.

Na podlagi 49. člena zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92 in 7/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o načinu izvedbe postopkov revizije
1. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
S to uredbo se določa postopek, v katerem revizijski organ v skladu z 48. in 49. členom zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92 in 7/93 – v nadaljnjem besedilu: zakon) opravi finančni, računovodski in pravni pregled ter preverjanje zakonitosti in pravilnosti poslovanja podjetij.
Naloge iz 48. in 49. člena zakona opravi revizijski organ v skladu s to uredbo, ne glede na kontrolni postopek, opredeljen v zakonu o Službi družbenega knjigovodstva (Uradni list SFRJ, št. 70/83, 16/83, 72/86, 74/87, 37/88, 61/88, 10/89, 87/89, 79/90 in Uradni list RS, št. 48/90).
Pooblaščeni delavec Službe družbenega knjigovodstva je pri opravljanju z zakonom določenih nalog dolžan ravnati v skladu z določbami 6., 131., 132. in 133. člena zakona o Službi družbenega knjigovodstva (Uradni list SFRJ, št. 70/83, 16/83, 72/86, 74/87, 37/88, 61/88, 10/89, 87/89, 79/90 in Uradni list RS, št. 48/90).
2. člen
Posamezni, v tej uredbi uporabljeni izrazi, imajo naslednji pomen:
– lastninsko preoblikovanje je statusno preoblikovanje, reorganizacija, brezplačno prenašanje družbenega kapitala ali ustanavljanje in vlaganje v nova podjetja ali prenašanje posameznih poslovnih funkcij na druga podjetja;
– finančni pregled je pregled, v katerem pooblaščeni delavec Službe družbenega knjigovodstva preveri pravilnost in zakonitost finančnih tokov na podlagi lastninskega preoblikovanja in oceni (izračuna) oškodovanje družbene lastnine;
– računovodski pregled je pregled, v katerem pooblaščeni delavec preveri pravilnost in zakonitost evidentiranja poslovnih dogodkov lastninskega preoblikovanja;
– pravni pregled je pregled, v katerem pooblaščeni delavec ugotovi pravno podlago lastninskega preoblikovanja in oceni zakonitost ugotovljene pravne podlage.
2. POSTOPEK REVIZIJE
3. člen
Postopek revizije začne Služba družbenega knjigovodstva na podlagi zahteve pristojnih organov iz drugega odstavka 49. člena zakona, ki so jo ti v zakonitem roku posredovali Službi družbenega knjigovodstva, ali po uradni dolžnosti.
Revizijski postopek začne Služba družbenega knjigovodstva s sklepom, ki ga vroči osebam iz četrtega odstavka 49. člena zakona.
Revizijski postopek opravi delavec Službe družbenega knjigovodstva na podlagi pooblastila direktorja podružnice Službe družbenega knjigovodstva v Republiki Sloveniji, pri kateri ima pravna oseba odprt žiro račun (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeni delavec SDK).
4. člen
Podjetje mora zagotoviti pooblaščenemu delavcu pogoje, ki so potrebni za opravljanje revizije.
Odgovorna oseba podjetja je dolžna Službi družbenega knjigovodstva na njegovo zahtevo takoj, najkasneje pa v osmih dneh, predložiti poročilo s prikazom postopkov lastninskega preoblikovanja ter vso dokumentacijo v zvezi s tem preoblikovanjem. Če podjetje ne zagotovi poročila oziroma dokumentacije, mora pooblaščeni delavec podati ovadbo za gospodarski prestopek iz osme alinee prvega odstavka 43. člena zakona in o tem obvestiti družbenega pravobranilca samoupravljanja in organ, ki je vložil zahtevo za postopek revizije.
V revizijskem postopku pooblaščeni delavec SDK. pridobi in preveri vso dokumentacijo, ki se nanaša na lastninsko preoblikovanje, izvedeno od 1. januarja 1990 do uveljavitve zakona. V okviru revizijskega postopka lahko SDK za potrebe tega postopka preveri poslovanje katerekoli druge pravne osebe.
5. člen
O ugotovitvah v postopku revizije pooblaščeni delavec SDK sestavi revizijsko poročilo in ga takoj, najkasneje pa v osmih dneh, posreduje podjetju, Agenciji Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo, pristojnemu družbenemu pravobranilcu samoupravljanja, pristojnemu javnemu tožilcu oziroma pristojnemu organu za notranje zadeve ter organu, ki je vložil zahtevo za postopek revizije. Š pristojnim družbenim pravobranilcem samoupravljanja je mišljen družbeni pravobranilec samoupravljanja v občini, v kateri ima podjetje sedež, če v tej občini družbenega pravobranilca samoupravljanja ni, pa družbeni pravobranilec samoupravljanja Republike Slovenije.
Na morebitne pripombe na poročilo Služba družbenega knjigovodstva vlagatelju pripombe ni dolžna odgovoriti, temveč jih posreduje družbenemu pravobranilcu samoupravljanja. Služba družbenega knjigovodstva je dolžna na zahtevo družbenega pravobranilca samoupravljanja le-temu podati pojasnila v zvezi s poročilom.
6. člen
Pred pričetkom pregleda pooblaščeni delavec SDK opravi razgovor z odgovornimi osebami podjetja in zahteva poročilo iz petega odstavka 49. člena zakona, ki mu ga mora odgovorna oseba predložiti najkasneje v osmih dneh. Poročilo mora biti sestavljeno na način in s podatki, ki jih določi pooblaščeni delavec SDK.
7. člen
Pooblaščeni delavec SDK v pravnem pregledu opravi zlasti naslednje:
– pregleda vse sklepe o vpisu pravne osebe v sodni register od 1. januarja 1990 dalje;
– preveri, če je bil organ, ki je odločal o posameznih pravnih poslih in dejanjih v zvezi z lastninskim preoblikovanjem, izvoljen oziroma imenovan po predpisanem postopku in če ima pristojnosti za takšno odločanje;
– pregleda splošne akte in sklepe organa upravljanja pravne osebe;
– preveri, ali so splošne akte in sklepe sprejeli za to pristojni organi;
– preveri, ali so splošne akte in sklepe podpisale pristojne odgovorne osebe;
– preveri usklajenost splošnih aktov in sklepov organa upravljanja s predpisi, veljavnimi v času sprejema le-teh;
– preveri, ali so vpisi v sodni register v skladu z akti, ki so podlaga za vpis v sodni register;
– pregleda in ugotovi vrste izdanih vrednostnih papirjev;
– preveri, ali so bila dejanja, opredeljena v pravnih aktih in s sklepi tudi dejansko opravljena in na način, kot je v teh aktih oziroma sklepih določen;
– ugotovi pravno podlago za lastninsko preoblikovanje, kot jo je opredelila pravna oseba in preveri njeno zakonitost.
8. člen
V finančnem pregledu pooblaščeni delavec SDK preveri zlasti potek postopkov lastninskega preoblikovanja podjetij glede na njihovo vrsto in način, v skladu z določbami tega člena.
Pri prodaji ali dokapitalizaciji s posojilom:
– ugotovi zneske posojil in analizira posojilne pogoje;
– ugotovi in analizira prodajne pogoje.
Pri odkupu in dokapitalizaciji s sredstvi udeležbe v dobičku:
– ugotovi način in razmerje delitve dobička;
– ugotovi, ali je bil na družbeni kapital razporejen nižji delež dobička, kot je delež družbenega kapitala v celotnih trajnih virih podjetja;
– ugotovi kako je bil vrednoten družbeni kapital ob dokapitalizaciji (knjigovodska vrednost, revalorizirana knjigovodska vrednost, cenitev cenilca z licenco).
Pri odkupih in dokapitalizacijah s sredstvi pavšalno izplačanih potnih stroškov, dnevnic in drugih pavšalnih izplačil ugotovi zneske pavšalnih izplačil, ki so jih delavci porabili oziroma namenili za odkup lastniških deležev oziroma delnic.
Pri izdajanju zadolžnic za neizplačane plače, nagrade in druge bonitete:
– ugotovi, ali je podjetje izdajalo zadolžnice v bruto ali neto znesku;
– ugotovi, ali je podjetje obračunajo in plačalo davke in prispevke od plač skupaj z morebitnimi zamudnimi obrestmi;
– ugotovi, ali je izdaja zadolžnic povzročila izgubo oziroma povečanje v letnem obračunu podjetja;
– ugotovi, ali so bile zadolžnice izdane v višini, ki ne presega določil kolektivne pogodbe.
Pri prenosu poslovnih funkcij in ustanavljanju zasebnih ter mešanih podjetij:
– ugotovi, ali je prišlo do prenosa poslovnih funkcij na eno ali več podjetij, ki so pod lastniško kontrolo ali v delni ali popolni lasti zaposlenih, njihovih družinskih članov ali drugih pravnih ali fizičnih oseb in ugotovi njihovo dejavnost in ali je prišlo do prenosa konkurenčnih dejavnosti;
– ugotovi, ali je prišlo do ustanovitve podjetij v zasebni ali mešani lastnini, katerega ustanovitelji ali soustanovitelji so delavec ali delavci podjetja ali njihovi družinski člani.
Pri izdajanju prednostnih delnic za družbeni kapital:
– ugotovi, ali je podjetje brez zakonske podlage družbeni kapital preneslo na delniški kapital ali trajne vloge;
– ugotovi, ali je prišlo do upravljalskih in drugih, predvsem delitvenih razmerij, ki ne ustrezajo sorazmernemu delu vloženega kapitala.
Pri brezplačnem prenosu družbenega kapitala:
– ugotovi, ali je prišlo do brezplačnega prenosa družbenega kapitala;
– ugotovi, ali so brezplačni prenosi omogočili dajanje posojil, na podlagi katerih je prišlo do oškodovanja družbenega kapitala.
Pri prodaji podjetja ali dela podjetja ugotovi ceno in prodajne pogoje in v zvezi s prodajno ceno:
– ugotovi, na kakšen način je bila cena določena (na podlagi cenitve cenilca z licenco, javne licitacije, pogajanja s kupcem, knjižna vrednost, ipd.);
– preveri, ali je bila prodajna cena nižja od knjigovodske vrednosti;.- preveri, ali je bila prodaja opravljena preko Sklada Republike Slovenije za razvoj in kupnina plačana na način in v rokih, kot je določeno v pogodbi.
V zvezi s prodajnimi pogoji ugotovi:
– rok plačila,
– način plačila (gotovinsko plačilo, plačilo na obroke, plačilo s posojilom).
9. člen
V računovodskem pregledu pooblaščeni delavec SDK preveri, zlasti:
– ali so vsa knjiženja opravljena na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin;
– ali so vsa knjiženja opravljena v skladu s predpisi;
– ali je v knjigah evidentiran celoten postopek preoblikovanja, na način, kot je to opredeljeno v splošnem aktu, sklepu oziroma v sodnem registru;
– ustreznost prenosov revalorizacijskih rezerv, ostalih razerv in neposlovnih sredstev na družbeni in zasebni kapital (glede na strukturo lastništva).
10. člen
Po končanih postopkih pravnega, finančnega in računovodskega pregleda pooblaščeni delavec SDK sestavi revizijsko poročilo.
Revizijsko poročilo obsega:
– ugotovitve pravnega, finančnega in računovodskega pregleda;
– strokovno oceno pooblaščenega delavca o tem, ali je v postopku lastninjenja prišlo do oškodovanja družbene lastnine;
– zaradi katerih pravnih poslov in dejanj je do oškodovanja prišlo, in mnenje, kateri predpisi so bili pri tem kršeni;
strokovno oceno o višini oškodovanja. Služba družbenega knjigovodstva revizijskemu poročilu priloži pravne akte, v zvezi s katerimi je po njeni oceni prišlo do oškodovanja družbene lastnine.
11. člen
Ta uredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 401-01/93-1/1-8
Ljubljana, dne 11. februarja 1993.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti