Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1992 z dne 20. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1992 z dne 20. 3. 1992

Kazalo

2. Sporazum Vlade Republike Slovenije in Vlade Beloruske sovjetske socialistične Republike o gospodarskem, znanstveno-tehničnem in kulturnem sodelovanju, stran 3.

SPORAZUM
Vlade Republike Slovenije in vlade Beloruske sovjetske socialistične Republike o gospodarskem, znanstveno-tehničnem in kulturnem sodelovanju*
Vlada Republike Slovenije in vlada Beloruske sovjetske socialistične Republike, v nadaljevanju podpisnici, z željo po razvijanju in krepitvi prijateljstva med narodoma Slovenije in Beloruske SSR, upoštevajoč že podpisane dokumente, v prepričanju, da njuno sodelovanje poglablja medsebojno razumevanje in razvoj prijateljskih odnosov, z željo po nadaljnjem razvoju in krepitvi gospodarskih, znanstveno-tehničnih in kulturnih stikov, z namenom, da bi okrepili in poglobili trgovinske odnose na temelju enakosti in vzajemne koristi, sklepata sporazum o gospodarskem, znanstveno-tehničnem in kulturnem sodelovanju in se dogovarjata o naslednjem:
1. člen
Podpisnici si bosta prizadevali za razvoj in krepitev gospodarskega, znanstveno-tehničnega in kulturnega sodelovanja v skladu z zakonodajo obeh republik, izhajajoč iz načel enakosti in vzajemne koristi.
2. člen
Gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se uresničuje s tem sporazumom, zajema sodelovanje na področjih kmetijstva, gradbeništva, transporta, tehnologije, šolanja strokovnjakov ter drugih gospodarskih dejavnosti.
3. člen
Menjava blaga in storitev bo potekala v skladu z zakonodajo, ki velja v vsaki od držav podpisnic.
4. člen
Podpisnici pooblaščata Banko Slovenije, Ljubljansko banko, Belorusko narodno banko ter Belorusko banko zunanjetrgovinske banke ZSSR, da določijo obliko obračuna plačevanja in financiranja medsebojnega gospodarskega sodelovanja.
5. člen
Podpisnici bosta vzpodbujali sodelovanje med podjetji in ustanovami republik, pomagali pri ustanavljanju skupnih podjetij, pospeševali sodelovanje na področju gradbeništva, vzpostavljanju neposrednih proizvodnih in znanstveno-tehničnih stikov in razvoju drugih oblik sodelovanja.
6. člen
Podpisnici bosta medsebojno vzpodbujali sodelovanje na mednarodnih razstavah in sejmih v svojih republikah. Podpisnici sta pripravljeni pomagati podjetjem in ustanovam sopodpisnice pri predstavitvah v svoji republiki.
7. člen
Podpisnici bosta vzpodbujali sodelovanje na področju strokovnega izobraževanja kadrov na področju gospodarstva, bančništva in zavarovalništva, na področju storitev in drugih panog narodnega gospodarstva.
8. člen
Ta sporazum določa okvire sodelovanja obeh podpisnic. Podpisnici ob tem priporočata podjetjem in ustanovam, da sodelujejo v skladu z njihovimi interesi.
9. člen
Podpisnici bosta pospeševali nadaljnji razvoj in poglobitev sodelovanja na področju kulture, umetnosti, znanosti in izobraževanja na temelju enakopravnosti in vzajemnosti v skladu z zakonodajo, ki velja v obeh republikah.
10. člen
Podpisnici bosta razvijali in poglabljali sodelovanje med Slovensko akademijo znanosti in umetnosti in Akademijo znanosti BSSR ter drugimi znanstvenimi ustanovami obeh republik.
11. člen
Podpisnici bosta razvijali in poglabljali sodelovanje med ustanovami, ki se ukvarjajo s kulturo in umetnostjo.
12. člen
Izvajanje tega sporazuma bodo predstavniki obeh podpisnic spremljali na sestankih v Ljubljani in Minsku. Če bo potrebno, bodo izdelali potrebna navodila.
13. člen
Podpisnici se zavzemata za ustanovitev predstavništva Republike Slovenije v Minsku in predstavništva Sveta ministrov BSSR v Ljubljani.
14. člen
Ta sporazum stopi v veljavo z dnem podpisa in velja, dokler ena od podpisnic ne obvesti drugo stran o razveljavitvi. V tem primeru sporazum neha veljati šest mesečev kasneje.
Sestavljeno v Minsku, 3. junija 1991. leta v dveh izvirnikih: v slovenskem in beloruskem jeziku. Obe besedili sta enako verodostojni.
Predsednik
Vlade Republike Slovenije
Lojze Peterle l. r.
 
Predsednik
Sveta ministrov Beloruske
sovjetske socialistične
Republike
Vjačeslav Kebič l. r.
* Original sporazuma v ruskem oziroma beloruskem jeziku je na vpogled v Službi za mednarodnopravne zadeve Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti