Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1992 z dne 24. 12. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1992 z dne 24. 12. 1992

Kazalo

2813. Sklep o glavnih znamenjih bankovca za 20 tolarjev, stran 3501.

Na podlagi 1. odstavka 69. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v skladu s Sklepom o izdaji bankovcev za 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 46/92) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o glavnih znamenjih bankovca za 20 tolarjev
1. Bankovec za 20 tolarjev je tiskan na belem varnostnem papirju z vodnim znakom in varnostno nitjo v tehniki tribarvnega ofset tiska in tribarvnega globokega tiska z vidno in nevidno zaščito.
2. Bankovec ima dimenzijo 126 x 63 mm.
3. Videz bankovca za 20 tolarjev: a) Sprednja stran
Osnovni motiv na bankovcu je lik polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, izdelan v ročni gravuri po sodobni umetniški predlogi. Valvasorjevo podobo dopolnjuje na njegovi levi strani senca profila portreta, izpolnjena z mikropisavo, ki sega na svetlo rumeno polje. Ob liku je na desni strani v tehniki globokega tiska napis "Janez Vajkard Valvasor 1641 – 1693". Nad njim je pravokotna površina svetlo rjave barve, na kateri je v negativu odtisnjena številka "20".
Na levi polovici bankovca je ob zunanjem robu v svetlo rdeči barvi odtisnjen napis "BANKA SLOVENIJE" v tehniki globokega tiska. V sredini bele površine bankovca je v vodnem znaku lik Janeza Vajkarda Valvasorja. Desno od vodnega znaka sta dve pravokotni polji, zgornje svetlo zeleno, pod njim pa rdeče rumeno. Preko obeh polj sta kot simbolna pripomočka Valvasorjevega dela odtisnjena geodetsko šestilo v črni barvi v tehniki globokega tiska in pisateljsko pero v rumeni ofsetni barvi.
Po robu notranjega izreza sprednjega kraka šestila teče mikrotekst, ki je sestavljen iz imena Banke Slovenije, številčne oznake vrednosti in skrajšanega imena denarne enote. Pod imenovanimi simboli je v svetlo rjavi barvi s številko izražena vrednost bankovca.
V desnem rumeno-rjavem polju je v tehniki globokega tiska pokončno odtisnjen napis "DVAJSET TOLARJEV".
V sredini bankovca spodaj se na svetli površini nahaja krog z vrisano konturo Republike Slovenije, razdeljeno na štiri dele: dva dela sta odtisnjena v negativu, dva v pozitivu v rumeni barvi. Ta risba predstavlja sprednji del preglednega motiva. Tega dopolnjuje na hrbtni strani bankovca isti motiv v zeleni barvi, tako da ob presvetlitvi bankovca vidimo poln krog, v katerem se segmenti obrisov Slovenije prekrivajo. Preko cele površine levega dela bankovca je odtisnjen segment zemljevida Slovenije in sicer tako, da izohipse, odtisnjene v tehniki globokega tiska v temno rdeči barvi, segajo do sence portreta na bankovcu.
Na levi polovici bankovca je na beli površini zgoraj znak za slepe osebe, sestavljen iz reliefnega odtisa kvadrata in kroga.
Na sprednji strani bankovca prevladujejo rumena, zelena in rdeča barva.
b) Zadnja stran
Osnovni motiv zadnje strani bankovca je v gravuri odtisnjena reprodukcija zaključne vinjete dveh angelov iz knjige Janeza Vajkarda Valvasorja "Slava Vojvodine Kranjske", ki nosita trak z napisom "DULCIS EX LABORE FRUCTUS" (Sladek je sad minulega dela).
Enak napis je še posebej poudarjen in odtisnjen v globokem tisku v levem delu bankovca.
V osrednjem delu bankovca je pokončno v globokem tisku z besedami odtisnjena oznaka vrednosti "DVAJSET TOLARJEV".
Leva polovica bankovca je sestavljena iz ploskev različnih barv in vzorcev. Svetlo zelena površina ob robu bankovca se v zgornjem delu preliva v rdeče oranžno ploskev, v sredini v živo rumeno in spodaj v rdeče zeleno. Na tej je s številko odtisnjena oznaka vrednosti.
Preko celotne površine bankovca je v tribarvni gravuri (v temno sivi, rdeči in oranžni barvi) odtisnjena skupina različnih segmentov zemljevida Slovenije, izražena v izohipsah.
V zgornjem delu bele površine sta ob notranjem robu odtisnjeni besedili "GUVERNER" in "ČLAN SVETA BANKE", pod njima pa faksimile podpisov guvernerja Banke Slovenije dr. Franceta Arharja in člana Sveta Banke Slovenije mag. Velimira Boleta. V desnem kotu je gijoširan pravokotnik svetlo rjave barve, v katerem je v negativu s številko izražena oznaka vrednosti. Pod njim sta eden pod drugim odtisnjena kraj in datum izdaje bankovca "LJUBLJANA 15. JANUAR 1992".
Ob zunanjem robu je v globokem tisku v svetlo rdeči barvi napis "BANKA SLOVENIJE". Vzporedno z njim je v sredini belega polja pokončno postavljena številčna oznaka bankovca, sestavljena iz dveh črk in šestih številk, natisnjena v črni barvi. Enaka številčna oznaka v rdeči barvi je natisnjena vodoravno na levi strani bankovca.
Na zadnji strani bankovca prevladujeta svetlo zelena in rdeče rjava barva.
4. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. GP-10
Ljubljana, dne 15. decembra 1992.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti