Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/1992 z dne 18. 12. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/1992 z dne 18. 12. 1992

Kazalo

2754. Odlok o ustanovitvi sveta za varstvo pravic najemnikov stanovanj, stran 3443.

Na podlagi 67. člena Stanovanjskega zakona (Uradni list RŠ, št. 18/91-1) in 7. člena Odloka o organizaciji in delu občinske skupščine (Uradni vestnik Gorenjske, št. 14/89) je Skupščina občine Škofja Loka na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti dne 7. 12. 1992 sprejela
ODLOK
o ustanovitvi sveta za varstvo pravic najemnikov stanovanj
1. člen
S tem odlokom se ustanovi Svet za varstvo pravic najemnikov stanovanj.
2. člen
Svet za varstvo pravic najemnikov opravlja naslednje naloge:
– spremlja uresničevanje obveznosti lastnikov stanovanj v zvezi z določanjem najemnine za neprofitna, socialna, službena in profitna stanovanja;
– predlaga sprejem občinskega odloka, s katerim se v občini začasno predpiše najvišje dopustne najemnine;
– spremlja uresničevanje obveznosti lastnikov v zvezi s sklepanjem najemnih pogodb za nedoločen ali za določen čas;
– spremlja uresničevanje medsebojnih obveznosti lastnikov in najemnikov stanovanj, še posebej v zvezi z uporabo stanovanja ter skupnih prostorov, delov objektov in naprav, pobiranjem oziroma plačevanjem najemnine, opravljanjem dovoljene dejavnosti v stanovanju, oddajo dela stanovanja v podnajem, spreminjanjem stanovanjskih prostorov ter vgrajene opreme in naprav v stanovanju, vstopom v stanovanje v zvezi s preveritvijo pravilne uporabe stanovanja ter v zvezi s popravili in izboljšavami, odpovedmi najemnih razmerij, varstvom pravic sostanovalcev, varstvom pravic imetnikov stanovanjske pravice na stanovanjih, ki so predmet denacionalizacije, varstvom pravic imetnikov pravice do uporabe stanovanja, varstvom pravice hišnikov, kakor tudi uporabnikov hišniških stanovanj;
– spremlja uresničevanje vseh drugih obveznosti lastnikov in najemnikov skladno z določbami stanovanjskega zakona.
3. člen
V zvezi z nalogami iz 2. člena tega odloka svet za varstvo pravic najemnikov oblikuje stališča, priporočila in sklepe, ki jih naslavlja občinskemu upravnemu organu, pristojnemu za stanovanjske zadeve, drugim upravnim organom ter stanovanjski inšpekciji.
Člani sveta so upravičeni do ustreznih informacij in podatkov, ki zadevajo področje dela sveta.
Navedeni organi so dolžni obravnavati pobude in stališča sveta za varstvo pravic najemnikov in ga o svojih stališčih obvestiti najkasneje v 60 dneh.
Kadar občinska skupščina ali drug naslovni organ razpravlja o pobudah in stališčih sveta, imajo predstavniki sveta pravico svoje predloge in stališča obrazložiti na seji.
4. člen
Svet za varstvo pravic najemnikov ima predsednika in 6 članov, ki jih imenuje občinska skupščina iz vrst najemnikov stanovanj v občini, na predlog organov najožje lokalne samouprave.
5. člen
Strokovna opravila za delovanje sveta za varstvo pravic najemnikov zagotavlja občina v okviru služb, ki so zadolžene za delovanje skupščinskih odborov.
Občina zagotavlja tudi vsa finančna sredstva, ki so potrebna za nemoteno delovanje sveta.
6. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 362-234/93
Škofja Loka, dne 8. decembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine
Škofja Loka
Peter Hawlina l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti