Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/1992 z dne 11. 12. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/1992 z dne 11. 12. 1992

Kazalo

2710. Pravilnik o dodeljevanju posojil za pospeševanje ustvarjanja novih delovnih mest v malem gospodarstvu v občini Krško, stran 3386.

Na podlagi 3. člena Zakona o financiranju javne porabe (Uradni list RS, št. 48/90 in 34/91) in 58. člena Odloka o pristojnosti in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90) je Izvršni svet Skupščine občine Krško ha svoji seji dne 1. 12. 1992 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju posojil za pospeševanje ustvarjanja novih delovnih mest v malem gospodarstvu v občini Krško
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek za dodeljevanje posojil iz občinskega proračuna za pospeševanje ustanavljanja novih delovnih mest v malem gospodarstvu občine Krško.
2. člen
Za posojilo lahko zaprosijo naslednji prosilci:
– samostojni obrtniki;
– podjetja v zasebni lasti, ki. zaposlujejo do 25 delavcev in imajo sedež obratovalnice oziroma podjetja na območju občine Krško;
– občani, ki z ustanovitvijo obratovalnice oziroma podjetja ustvarijo delovno mesto, ki ga bodo zasedli sami.
3. člen
Na razpisu lahko sodelujejo obrtniki oziroma podjetniki, ki so v roku, opredeljenem v razpisnih pogojih, odprli novo delovno mesto in na novo zaposlili delavca za nedoločen čas; oziroma obrtniki in podjetniki, ki se bodo v novo ustanovljeni obratovalnici ali podjetju zaposlili sami.
Da je obrtnik oziroma podjetnik odprl novo delovno mesto se šteje, če je na ta način povečal število zaposlenih v obratovalnici oziroma podjetju v primerjavi s številom zaposlenih na dan, ki je opredeljen v razpisnih pogojih.
Na tekočem razpisu ne morejo sodelovati prosilci, ki so prejeli sredstva iz občinskega proračuna, namenjena razvoju malega gospodarstva po predhodnem razpisu.
4. člen
Posojila se dodeljujejo z namenom odpiranja novih delovnih mest v malem gospodarstvu. Posojila so namenjena za zaposlitev delavcev, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje oziroma delavci, ki imajo status trajnega presežka delovne sile.
Posojila se dodeljujejo izključno za zaposlitev delavcev, ki imajo stalno prebivališče na območju občine Krško in so državljani Republike Slovenije.
5. člen
Posojilojemalec lahko za vsako zasedeno novo delovno mesto, na katerem bo zaposlitev trajala najmanj štiri leta, pridobi posojilo, katerega višina se določa z vsakokratnim razpisom.
Posojila se dodeljujejo za obdobje Štirih let, ki vključuje tudi enoletni moratorij, s tem da je glavnica vezana na tolarsko protivrednost DEM po srednjem tečaju Banke Slovenije.
Višina obrestne mere za posojila po tem pravilniku se bo določala z vsakokratnim razpisom za dodelitev posojil.
Kolikor posojilojemalec število zaposlenih zniža pred potekom štiriletnega roka, oziroma pred vračilom celotnega kredita, mora takoj vrniti sorazmeren del posojila po pogojih iz posojilne pogodbe.
6. člen
Sklep o razpisu sredstev za dodelitev posojil za ustanavljanje novih delovnih mest sprejme Izvršni svet Skupščine občine Krško in ga objavi na krajevno običajen način ter pri obrtni zbornici in medobčinski gospodarski zbornici.
Sklep o razpisu vsebuje naslednje:
1. Določbo tega pravilnika, na podlagi katere je Izvršni svet Skupščine občine Krško sprejel ta sklep;
2. Razpoložljiv del sredstev, namenjenih v občinskem proračunu za dodeljevanje posojil za ustanavljanje novih delovnih mest;
3. Namen, za katerega se dodeljujejo posojila;
4. Opredelitev deficitarnih dejavnosti;
5. Fizične in pravne osebe, ki lahko zaprosijo za to posojilo;
6. Posojilni pogoji;
7. Rok za vložitev vlog teče do izčrpanja razpisanih sredstev;
8. Naslov, na katerega se vložijo vloge;
9. Vsebina vloge: ime in priimek obrtnika oziroma naziv firme, naslov obratovalnice oziroma podjetja, program dejavnosti, ki vsebuje: opis dejavnosti, število zaposlenih pred odprtjem novega delovnega mesta in število zaposlenih po odprtju novega delovnega mesta ter bilanco uspeha;
10. Pred sklenitvijo pogodbe o dodelitvi posojila mora posojilojemalec priložiti še naslednjo dokumentacijo:
– kopijo prijave o zavarovanju delavca pri zdravstveni skupnosti,
– dovoljenje za opravljanje dejavnosti oziroma sklep sodišča o registraciji podjetja.
7. člen
Upravni organ vlogo preveri in pripravi predlog, ki ga predloži Izvršnemu svetu SO Krško v obravnavo in sprejem.
Izvršni svet Skupščine občine Krško odloča o dodelitvi posojil in o tem obvesti posojilojemalca v roku 30 dni od prejema vloge.
8. člen
Posojila se plasirajo na osnovi posojilne pogodbe preko ustrezne finančne ustanove.
Posojilna pogodba iz prejšnjega odstavka vsebuje poleg standardnih določb še naslednje:
– obveznost posojilojemalca, da posojilo porabi namensko, kar pomeni, da zaposli ustrezno število delavcev glede na višino dodeljenega posojila za dobo najmanj štirih let, oziroma do vračila celotnega kredita;
– obveznost posojilojemalca, da bo v primeru neizpolnjevanja obveznosti iz pogodbe, vrnil dodeljena sredstva po najvišji obrestni meri za naložbe za tekoče poslovanje, povečani za 50% oziroma po zamudni obrestni meri, če je le-ta višja od prej opredeljene obrestne mere;
– določbo glede zavarovanja kredita.
9. člen
Posojilojemalec prične uporabljati posojilo takoj po sklenitvi posojilne pogodbe. Posojilo prične vračati po preteku enoletnega moratorija in sicer po koncu vsakega trimesečja (31. 3., 30. 6., 30. 9. in 31. 12.) v enakih trimesečnih obrokih, katerih zapadlost je določena v pogodbi o posojilu.
10. člen
Izvršni svet SO Krško imenuje komisijo za nadzor nad izvajanjem posojilne pogodbe.
11. člen
Pravilnik o dodeljevanju posojil za pospeševanje ustanavljanja novih delovnih mest v malem gospodarstvu se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja z dnem objave.
Št. 7-403-183/92
Krško, dne 1. decembra 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Krško
Franc Černelič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti