Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/1992 z dne 4. 12. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/1992 z dne 4. 12. 1992

Kazalo

2663. Odločba o odpravi sklepov o povečanju denarnih nadomestil za brezposelnost, stran 3295.

ODLOČBA
Ustavno sodišče je na predlog Zveze svobodnih sindikatov Slovenije v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti na seji dne 19. 11. 1992
odločilo:
1. Sklepi ministrice za delo o povečanju denarnih nadomestil (Uradni list RS, št. 13/91-I, 27/91-I in 17/92) in sklep upravnega odbora Republiškega zavoda za zaposlovanje o povečanju denarnih nadomestil za brezposelnost (Uradni list RS, št. 47/92) se odpravijo.
2. Ta odločba ima pravne učinke po 414. in 415. členu ustave iz leta 1974.
Obrazložitev
Predsedstvo Sveta Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je, sklicujoč se na pristojnost po prvi alinei 11. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije, z vlogama z dne 28. 2. 1992 in 2. 10. 1992 začelo postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti v izreku te odločbe navedenih sklepov. S temi sklepi ministrice za delo oziroma upravnega odbora Republiškega zavoda za zaposlovanje so bila od uveljavitve zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91) do vložitve predloga pred ustavnim sodiščem nadomestila povečana štirikrat. Predlagatelj meni, da takšno usklajevanje nadomestil ni v skladu s 50. členom ustave o pravici do socialne varnosti in tudi ne s 24. členom že navedenega zakona, na podlagi katerega se sklepi izdajajo.
Po 66. členu ustave država ustvarja možnosti za zaposlovanje in za delo ter zagotavlja njuno zakonsko varstvo. Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti v 1. členu med drugim določa, da se z zavarovanjem za primer brezposelnosti zavarovancem zagotavljajo pravice za čas, ko so brez svoje krivde ali proti svoji volji brez zaposlitve. Ena od teh pravic je denarno nadomestilo, do katerega je upravičen zavarovanec, ki je bil med drugim določeno dobo v delovnem razmerju. Osnova za odmero tega nadomestila se določa glede na prejete osebne dohodke v določenem obdobju. Po 24. členu obravnavanega zakona se denarno nadomestilo usklajuje z gibanjem poprečnih osebnih dohodkov vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji. Po tretjem odstavku 49. člena zakona o temeljnih pravicah iz delovnega razmerja (Uradni list SFRJ, št. 60/89, 42/90) se osebni dohodek izplačuje najmanj enkrat na mesec. Glede na to tudi Zavod Republike Slovenije za statistiko na podlagi 20. člena zakona o. statističnih raziskovanjih, pomembnih za vso republiko (Uradni list SRS, št. 11/88), ugotavlja višino in mesečne stopnje rasti povprečnega mesečnega bruto osebnega dohodka na zaposlenega delavca v Republiki Sloveniji in poročila o tem mesečno objavlja v Uradnem listu Republike Slovenije. Ker se osebni dohodki izplačujejo najmanj mesečno, določbe 24. člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ni dopustno razlagati drugače, kot da se tudi nadomestila osebnih dohodkov usklajujejo mesečno z gibanjem osebnih dohodkov, ugotovljenim za to obdobje. Z izpodbijanimi sklepi so se denarna nadomestila za primer brezposelnosti usklajevala z gibanjem osebnih dohodkov v drugačnih časovnih obdobjih in tudi ne v povsem ustreznih višinah. Na takšen način izvedeno usklajevanje nadomestil je preseglo zakonski okvir in zato z njim ni bilo v skladu.
Zaradi navedenega razloga je ustavno sodišče izpodbijane sklepe odpravilo s pravnimi učinki, ki so določeni v 414. in 415. členu prejšnje ustave in ki omogočajo odpravo posledic teh sklepov.
Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo na podlagi prvega odstavka 161. člena ustave in 7. člena ustavnega zakona za izvedbo ustave Republike Slovenije ob uporabi 2. alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76) na seji v naslednji sestavi: predsednik dr. Peter Jambrek in sodniki dr. Tone Jerovšek, mag. Matevž Krivic, mag. Janez Snoj, dr. Janez Šinkovec in dr. Lovro Šturm.
Št. U-I-21/92-10
Ljubljana, dne 19. novembra 1992.
Predsednik
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti