Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992

Kazalo

2629. Odlok o razglasitvi Riklijeve vile (Vile Rikli) na Bledu za kulturni in zgodovinski spomenik, stran 3235.

Na podlagi 18. in 19. člena Zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81, 42/86, Uradni list RS, št. 8/90 in 26/92) in 5. člena Odloka o organizaciji in delu občinske skupščine (Uradni vestnik Gorenjske, št. 15/89, Uradni list RS, št. 23/91) in na predlog Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranj je Skupščina občine Radovljica na 17. skupnem zasedanju ZZD, ZKS in DPZ dne 28. 10. 1992 sprejela
ODLOK
o razglasitvi Riklijeve vile (Vile Rikli) na Bledu za kulturni in zgodovinski spomenik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Vila Rikli na Bledu se zaradi izjemnih zgodovinskih, kulturnih in estetskih vrednot razglasi za kulturni in zgodovinski spomenik, ki Je po svojih značilnih lastnostih tudi arhitekturni in umetnostni spomenik.
2. člen
Vilo Rikli je zgradil Arnold Rikli leta 1895 za potrebe zdravljenja svojih pacientov. Nadstropna etaža je služila kot ordinacija in sprejemnica za homeopatsko zdravljenje, v pritlični etaži pa je bila restavracija s pomožnimi prostori za goste, ki so bivali v bližnjih lesenih hišicah.
Stavba je oblikovana v historičnem slogu z značilno triosno leseno verando, ki je v zgornji etaži vkomponirana v balkon oziroma gank. Vila Rikli ima sorazmerno bogato dekoracijo z arhitektonsko poslikavo fasadnih ometov, ki je zaznavna tudi v notranjosti objekta.
II. OBSEG SPOMENIKA
3. člen
Spomenik stoji na zemljišču katastrske občine Bled na parc. št. 375/1, 375/2, 375/3, 375/4, 375/5, 375/6. 375/7, 375/8, 375/9, 376/1 in 376/2. Lastnik objekta je Kompas International, d.d. iz Ljubljane, Pražakova 4.
III. VARSTVENI REŽIM
4. člen
Območje spomenika je pod posebnim družbenim varstvom, določenim z zakonom o naravni in kulturni dediščini in s tem odlokom.
V območju spomenika so dovoljeni le posegi in razvojne usmeritve, ki niso v nasprotju s spomeniškimi lastnostmi arhitekturnega in umetnostnega spomenika.
5. člen
Za kulturni in zgodovinski spomenik velja varstveni režim, ki določa varovanje kulturnih, zgodovinskih in estetskih vrednot, kar pomeni stalno in redno vzdrževanje dobro ohranjenih prvin, ter sanacijo ogroženih ali propadajočih.
Na spomeniku so dovoljeni posegi, ki so potrebni za sanacijo in revitalizacijo objekta.
Za vsak predviden poseg na območju spomenika ali na spomeniku je potrebno predhodno soglasje Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranj, ki opravlja tudi strokovni nadzor nad posegi. Na zavarovanem območju spomenika niso dovoljene novogradnje.
IV. RAZVOJNE USMERITVE
6. člen
Spomenik mora v celoti ohraniti obstoječi horizontalni in vertikalni gabarit. Nadzidava ali sprememba naklona strehe ni dovoljena.
Notranja preureditev prostorov in gradbenoarhitekturni posegi ne smejo vplivati na spremembo fasad.
Pri obnovi zunanjih in notranjih ometov se morajo upoštevati izsledki opravljenih raziskav.
7. člen
Spodnja etaža objekta je lahko namenjena gostinski dejavnosti, v zgornji etaži pa se mora odvijati dejavnost, ki bo pomenila smiselno nadaljevanje Riklijevega izročila.
Območje spomenika se ureja z ureditvenim načrtom, po navodilih Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine v Kranju.
V. NADZOR
8. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenika opravlja Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranj.
9. člen
Za nadzor nad izvajanjem določb tega odloka je pristojna Uprava inšpekcijskih služb za Gorenjsko v Kranju.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
10. člen
Nespoštovanje določb tega odloka se kaznuje z denarnimi kaznimi, ki so predvidene v zakonu o naravni in kulturni dediščini.
VII. KONČNE DOLOČBE
11. člen
Razglasitev spomenika se vpiše v zemljiško knjigo.
12. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 617-1/91-3
Radovljica, dne 28. oktobra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Radovljica
Vladimir Černe, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti