Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992

Kazalo

2588. Odločba o razveljavitvi 2. in 6. člena Odloka Skupščine občine Kamnik o višini nadomestila za kritje stroškov za vzdrževalna dela na skupnih objektih in napravah na melioracijskem območju Križ-Moste-Komenda, stran 3196.

ODLOČBA
Ustavno sodišče je na predlog Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v postopku za oceno zakonitosti, na seji dne 12. 11. 1992
odločilo:
Določbe 2. in 6. člena Odloka Skupščine občine Kamnik o višini nadomestila za kritje stroškov za vzdrževalna dela na skupnih objektih in napravah na melioracijskem območju Križ – Moste – Komenda (Uradni list SRS, št. 29/88) se razveljavijo.
Obrazložitev
Predlagatelj s predlogom, vloženim dne 28. 4. 1992, izpodbija zakonitost določb navedenega občinskega odloka, ki uvajajo drugačno merilo za določitev prispevka lastnikov oziroma uporabnikov zemljišč na melioracijskem območju, kot je predpisano z zakonom, in ki za določitev višine prispevka pooblaščajo občinski izvršni svet, čeprav zakon za določitev stopnje in časa trajanja tega prispevka pooblašča občinsko skupščino.
Nasprotni udeleženec v svojih odgovorih navaja, da zbiranje sredstev na podlagi tega odloka sicer zagotavlja nemoteno vzdrževanje skupnih objektov in naprav na vseh melioracijskih območjih v občini, da pa na drugi strani ni novih uradnih katastrskih podatkov, ki bi bili lahko podlaga za določitev prispevka. Vpis vseh ustreznih sprememb v zemljiški knjigi in katastru bo možen šele po pravnomočnosti odločbe o ponovni razdelitvi zemljišč na obravnavanem komasacijskem območju. Tedaj bo tudi določen katastrski dohodek dodeljenih zemljišč. Zato pri. pripravi izpodbijanega odloka ni bilo mogoče upoštevati merila, ki ga določa zakon.
Ustavno sodišče je v izreku navedene določbe odloka razveljavilo.
Zakon o kmetijskih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 1/79, 11/81, 1/86 in Uradni list RS, št. 9/90, 14/90 in 5/91) določa, da ta prispevek plačujejo zavezanci davka iz kmetijske dejavnosti od katastrskega dohodka negozdnih površin, ki ležijo v melioracijskem območju, ki je določeno na podlagi odloka občinske skupščine v smislu 104. člena istega zakona. Stopnjo in čas trajanja tega prispevka določi občinska skupščina z odlokom. Sredstva, zbrana s tem prispevkom, se uporabljajo kot skupna sredstva lastnikov kmetijskih zemljišč pri vlaganju v melioracije (3. odstavek 7. člena). Po 6. alinei 1. odstavka 104. člena zakona določa ustrezni občinski odlok med drugim zlasti tudi prispevek, ki ga plačujejo lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč na melioracijskem območju za skupne melioracijske naprave in objekte. 110. člen istega zakona pa določa naslednje: Če je v odlokih iz 104. člena tega zakona predviden prispevek, ki ga plačujejo lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč na melioracijskem območju za kritje stroškov pri vzdrževalnih delih na melioracijskih sistemih, uvede takšen prispevek s posebnim odlokom občinska skupščina v skladu s tretjim odstavkom 7. člena zakona.
Po izpodbijanem odloku Občinske skupščine Kamnik se višina nadomestila (prispevka) za kritje stroškov za vzdrževalna dela na skupnih objektih in napravah na konkretnem melioracijskem območju določi na podlagi programa vzdrževalnih del. ki ga za vsako prihodnje leto na predlog investitorja melioracije in melioracijske skupnosti sprejme občinska kmetijska zemljiška skupnost najpozneje do 31. 10. v tekočem letu in površine zemljišč, ki jih ima posamezni lastnik oziroma uporabnik v lasti oziroma uporabi na melioracijskem območju. Do pravnomočnosti odločbe o novi razdelitvi zemljišč v komasacijskem postopku se omenjeno nadomestilo odmeri od površine zemljišča, ki je bila komasacijskemu udeležencu dodeljena z določbo (2. člen). Višino tega nadomestila določi vsako leto na predlog občinske kmetijske zemljiške skupnosti občinski izvršni svet s posebnim sklepom (6. člen).
Ustavno sodišče je ugotovilo, da je po zakonu merilo za določitev prispevka oziroma nadomestila za kritje stroškov pri vzdrževanju skupnih objektov in naprav na melioracijskih območjih v občini katastrski dohodek negozdnih površin, pri čemer določi stopnjo in čas trajanja tega prispevka občinska skupščina s posebnim odlokom na predlog kmetijske zemljiške skupnosti. V izpodbijanem občinskem odloku pa je določeno drugačno merilo, kot ga določa zakon, to je, da se prispevek določi na podlagi letnega programa vzdrževalnih del in površine zemljišč, ki jih ima posamezni lastnik oziroma uporabnik v lasti oziroma v uporabi na melioracijskem območju. Razen tega je občinska skupščina svoje izrecno zakonsko pooblastilo za vsakoletno določitev višine omenjenega prispevka prenesla na svoj izvršni svet. Takšna ureditev je v neskladju z zakonom.
Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo na podlagi prvega odstavka 161. člena ustave ob uporabi 2. alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76) na seji v sestavi: predsednik dr. Peter Jambrek in sodniki dr. Tone Jerovšek, mag. Matevž Krivic, mag. Janez Snoj, dr. Janez Šinkovec in dr. Lovro Šturm.
Št. U-I-50/92-9
Ljubljana, dne 12. novembra 1992.
Predsednik
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti