Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992

Kazalo

2581. Sklep o glavnih znamenjih bankovca za 10 tolarjev, stran 3191.

Na podlagi 1. odstavka 69. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v skladu s Sklepom o izdaji bankovcev za 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 46/92) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o glavnih znamenjih bankovca za 10 tolarjev
1. Bankovci za 10 tolarjev so tiskani na belem varnostnem papirju z vodnim znakom in varnostno nitjo v tehniki tribarvnega ofset tiska in tribarvnega globokega tiska z vidno in nevidno zaščito.
2. Bankovec ima dimenzijo 120 x 60 mm.
3. Videz bankovca za 10 tolarjev
a) Sprednja stran
Osnovni motiv na bankovcu je lik protestanta Primoža Trubarja, izdelan v ročni gravuri po sodobni umetniški predlogi. Trubarjevo podobo dopolnjuje na njegovi levi strani senca profila portreta, izpolnjena z mikropisavo, ki sega na svetlo modro-zeleno polje. Ob liku je na desni strani v tehniki globokega tiska napis "Primož Trubar 1508-1586". Nad njim je pravokotna površina temno rdeče barve, v kateri je v negativu številka "10".
Na levi polovici bankovca je ob zunanjem robu v svetlo rdeči barvi odtisnjen napis "BANKA SLOVENIJE" v tehniki globokega tiska. V sredini bele površine bankovca je v vodnem znaku lik Primoža Trubarja. Desno od vodnega znaka sta dve svetlo zeleni polji, preko katerih so odtisnjeni motivi prve strani Trubarjevega Abecedarija. Pod tem motivom je odtisnjeno pero kot pisateljev delovni pripomoček. V osrednjem delu peresa je v mikropisavi izpisano besedilo, ki je sestavljeno iz imena Banke Slovenije, številčne oznake vrednosti in skrajšanega imena denarne enote. Pod peresom je v temno rdeči barvi s številko odtisnjena vrednost bankovca.
V desnem zelenem polju je v tehniki globokega tiska pokončno odtisnjen napis "DESET TOLARJEV".
V sredini bankovca spodaj je bel krog, v katerem je v svetlo modri barvi del monograma "PT" (t. j. Primož Trubar), ki predstavlja sprednji del preglednega motiva. Tega dopolnjuje na hrbtni strani bankovca v belem krogu drugi del monograma, tako da ob presvetlitvi vidimo obe inicialki.
Preko celotne površine zgornje polovice bankovca je odtisnjena računalniško izvedena zaščitna linijska struktura, ki se kot negativni odtis končuje v senci portreta.
Na levi strani bankovca je na beli površini zgoraj znak za slepe osebe, sestavljen iz reliefnega pokončnega pravokotnika in kroga.
Na sprednji strani bankovca prevladujeta svetlo zelena in svetlo modra barva.
b) Zadnja stran:
Osnovni motiv zadnje strani bankovca je reprodukcija risbe Uršulinske cerkve v Ljubljani. Glavna vhodna fasada je prikazana tako, da je levo od njene osi odmaknjen del sprednje strani in je mogoče videti notranjost cerkve v perspektivni risbi. Kompozicijo risbe cerkve dopolnjuje ponazoritev njene dvoriščne fasade. V osrednjem delu bankovca je pokončno v globokem tisku z besedami odtisnjena oznaka vrednosti "DESET TOLARJEV".
Na levi polovici bankovca je zaščitna tonska podlaga, sestavljena iz vzorca modre in zelene barve. V zgornjem delu je v globokem tisku prikazan motiv prve strani prevoda drugega dela Novega testamenta.
V spodnjem delu bankovca je s številko označena njegova vrednost. Preko celotne slikovne površine se v dvobarvni gravuri vije računalniško izvedena kompozicija, ki dopolnjuje grafično podobo hrbtne strani bankovca.
V zgornjem delu bele površine sta ob notranjem robu odtisnjeni besedili "GUVERNER" in "ČLAN SVETA BANKE", pod njima pa faksimile podpisov guvernerja Banke Slovenije dr. Franceta Arharja in člana Sveta Banke Slovenije Andreja Hazabenta. V desnem kotu je gijoširan pravokotnik temno rdeče barve, v katerem je v negativu s številko izražena oznaka vrednosti. Pod njim sta eden pod drugim odtisnjena kraj in datum izdaje bankovca "LJUBLJANA 15. JANUAR 1992".
Ob zunanjem robu je v globokem tisku v svetlo rdeči barvi napis "BANKA SLOVENIJE". Vzporedno z njim je ob notranjem robu belega polja pokončno postavljena številčna oznaka bankovca, sestavljena iz dveh črk in šestih številk, natisnjena v črni barvi. Enaka številčna oznaka v rdeči barvi je natisnjena vodoravno na levi strani bankovca.
Na zadnji strani bankovca prevladujejo svetlo modra, svetlo zelena in svetlo rjava barva.
4. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. GP-8
Ljubljana, dne 20. novembra 1992.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti