Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992

Kazalo

2573. Odredba o ustanavljanju in organiziranju enot za prvo pomoč civilne zaščite, stran 3183.

Na podlagi 5. točke 37. člena v zvezi z 92. členom zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) izdaja minister za obrambo
ODREDBO
o ustanavljanju in organiziranju enot za prvo pomoč civilne zaščite
1. člen
S to odredbo se urejajo merila za organiziranje, usposabljanje in opremljanje enot za prvo pomoč civilne zaščite v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu enote za prvo pomoč).
2. člen
Enote za prvo pomoč so posebej organizirane, usposobljene in opremljene sile civilne zaščite, namenjene za dajanje prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah in vojni na kraju nastanka poškodbe ali obolenja. Njihove naloge so zlasti:
– dajanje prve pomoči poškodovanim in obolelim,
– triaža,
– prevoz do zdravstvenih organizacij,
– dekontaminacija poškodovanih in obolelih,
– sodelovanje z zdravstveno službo pri nadaljnjem zdravljenju,
– sodelovanje z zdravstveno službo pri zagotavljanju osnovnih higiensko-epidemioloških ukrepov,
– sodelovanje pri asanaciji.
3. člen
Enote za prvo pomoč pri organiziranju in opravljanju nalog prve pomoči sodelujejo z zdravstveno službo, organizacijami Rdečega križa Slovenije, po potrebi pa tudi s sanitetno službo oboroženih sil.
4. člen
Enote za prvo pomoč se v sodelovanju z občinskim upravnim organom, pristojnim za zdravstvo oziroma zdravstveno službo, organizirajo na predlog občinskega štaba za civilno zaščito v občinah ter tistih podjetjih, zavodih in drugih organizacijah, ki jih določi izvršni svet občinske skupščine.
Enote za prvo pomoč iz prejšnjega odstavka ustanovijo občinski izvršni sveti, poslovodni organi v podjetjih, zavodih in drugih organizacijah.
Enote za prvo pomoč lahko ustanovi tudi Republika Slovenija.
Enote za prvo pomoč lahko ustanavljajo tudi organizacije Rdečega križa Slovenije.
5. člen
Enote za prvo pomoč se organizirajo v ekipe, oddelke, vode in čete.
Čete, vode in oddelke vodijo poveljniki, ekipe pa vodijo vodje. V četah in vodih se poleg poveljnikov imenujejo tudi namestniki poveljnikov.
Enote za prvo pomoč se organizirajo in opremljajo v skladu z merili, ki jih določi Republiška uprava za zaščito in reševanje.
6. člen
Štabi za civilno zaščito morajo pri pripravi predloga za organiziranje enot za prvo pomoč upoštevati, da se organizirajo enote za prvo pomoč:
– v občinah na vsakih 1000 prebivalcev po ena ekipa za prvo pomoč, in sicer v večjih stanovanjskih stavbah, ulicah, vaseh, zaselkih in delih naselij, ki so zaokrožena celota;
– v podjetjih, zavodih in drugih organizacijah z več kot 100 zaposlenimi na istem kraju, in sicer ena ekipa za prvo pomoč, nato pa po ena ekipa za prvo pomoč na vsakih nadaljnjih 300 zaposlenih.
Pri pripravi predloga za organiziranje enot za prvo pomoč iz prejšnjega odstavka se morajo upoštevati tudi enote, ki jih v skladu s to odredbo ustanovijo organizacije Rdečega križa Slovenije.
Štabi za civilno zaščito lahko ne glede na merila iz prvega odstavka tega člena zaradi oddaljenosti naselij ter glede na posebne ogroženosti in možnosti za zaščito in reševanje v posameznih okoljih predlagajo organiziranje večjega števila enot za prvo pomoč.
Enote za prvo pomoč opravljajo svoje naloge praviloma v okolju, za katero so ustanovljene.
7. člen
V enote za prvo pomoč se razporejajo obvezniki civilne zaščite, ki so psihofizično in zdravstveno sposobni za opravljanje nalog prve pomoči in imajo ustrezna strokovna znanja.
8. člen
Ustanovitelji enot za prvo pomoč zagotavljajo sredstva za njihovo usposabljanje, opremljanje in delovanje.
9. člen
Usposabljanje pripadnikov enot za prvo pomoč organizirajo občinski upravni organi za obrambo, izvajajo pa ga občinske organizacije Rdečega križa Slovenije.
Pripadniki ekip za prvo pomoč se usposabljajo po programu, ki ga po predhodnem mnenju Rdečega križa Slovenije predpiše minister za obrambo.
Ustanovitelj skrbi za stalno preverjanje psihofizične, zdravstvene in strokovne usposobljenosti pripadnikov ekip za prvo pomoč.
10. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 851/105
Ljubljana, dne 16. novembra 1992.
Janez Janša l. r.
Minister za obrambo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti