Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/1992 z dne 30. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/1992 z dne 30. 10. 1992

Kazalo

2424. Pravilnik o dodeljevanju kreditov pod ugodnejšimi pogoji za naložbe v kmetije na območju občine Lenart v letu 1992, stran 3008.

Na podlagi 367. člena Statuta občine Lenart (Uradni list SRS, št. 4-258/81, 13-801/82, 1-53/83 in 9-524/86) je Izvršni svet Skupščine občine Lenart na seji dne 15. oktobra 1992 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju kreditov pod ugodnejšimi pogoji za naložbe v kmetije na območju občine Lenart v letu 1992
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopki za pridobivanje in dodeljevanje kreditov pod ugodnejšimi pogoji za naložbe v kmetije na območju občine Lenart.
2. člen
Sredstva občinskega proračuna se za leto 1992 vežejo pri finančni organizaciji – kreditodajalcu (v nadaljnjem besedilu: kreditodajalec) in za zagotavljanje ugodnih pogojev za kredite, ki jih za naložbe v kmetije na območju občine Lenart odobrava kreditodajalec iz svojih sredstev, in sicer:
– jamstva,
– regresiranje obrestnih mer za kredite, ki jih v skladu s tem pravilnikom, svojo poslovno politiko in pogodbo, sklenjeno z občino Lenart, odobrava kreditodajalec.
3. člen
Upravičenci do kreditov so fizične osebe – praviloma lastniki družinskih kmetij, ki niso v delovnem razmerju ter imajo v okviru gospodarstva dovolj delovne sile oziroma zagotovljeno nasledstvo.
Upravičenci morajo imeti stalno prebivališče oziroma sedež kmetije na območju občine Lenart.
4. člen
Krediti pod ugodnejšimi pogoji se dodeljujejo za naslednje naložbe:
– za nasade sadovnjakov (jablane, hruške), jagodičevja in vinogradov;
– za gradnjo in adaptacijo hlevov za plemenske svinje, krave molznice in mlado pitano govedo;
– za dopolnilne dejavnosti (vrtnine, gobe, predelava sadja, perutnina, kmečki turizem...).
5. člen
Krediti pod ugodnejšimi pogoji se odobravajo oziroma dodeljujejo tako, da se vrednost glavnice veže na DEM. Obresti znašajo 12% letno.
Za odplačilo kreditov se uvede moratorij. Moratorij začne teči od dneva podpisa pogodbe in traja eno leto. Med moratorijem se obračunavajo 13% letne obresti.
Osnova za obračun je pogodbeni znesek, spremenjen v DEM in preračunan v tolarje po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan obračuna.
6. člen
Obrestna mera za kredite je regresirana, vendar največ do višine 12%.
Obrestna mera za kredite po tem pravilniku ne more biti višja od obrestnih mer za druge kredite, ki jih odobrava kreditodajalec za enake namene.
7. člen
Višina kredita ne sme presegati 30% predračunske vrednosti predloženega programa.
Če je utemeljenih zahtevkov več, kot je razpoložljivih kreditnih sredstev, se bodo prednostno obravnavali programi, ki omogočajo dokončanje že začete investicije.
Najvišji znesek odobrenega kredita se omeji na 1,000.000 SIT. najnižji znesek kredita pa znaša 200.000 SIT.
Pri finančni konstrukciji se upoštevajo tudi že odobreni krediti in nepovratna sredstva iz republiškega proračuna.
8. člen
Krediti pod ugodnejšimi pogoji za posamezne namene iz 4. člena tega pravilnika se odobrijo pod naslednjimi pogoji:
1. za nasade sadovnjakov, vinogradov in jagodičevja:
– obnova sadovnjakov (jablane, hruške) in vinogradov na površini najmanj 0,50 ha ter jagodičevja (robide, ribez ali malina) na površini najmanj 0,20 ha;
– uporaba kvalitetnega sadilnega materiala iz Republike Slovenije ali uvoženega pod strokovnim nadzorom Kmetijskega inštituta Slovenije, Visoke kmetijske šole v Mariboru ali Biotehniške fakultete Ljubljana.
2. Za gradnje in adaptacije hlevov za plemenske svinje, krave molznice in mlado pitano govedo:
– najmanj 11 stojišč za plemenske svinje, zagotovljena doma pridelana krma;
– najmanj 10 stojišč za krave molznice;
– najmanj 20 stojišč za mlado pitano govedo;
– najmanj 15 stojišč kombinirane reje (krave in mlado pitano govedo).
Vse investicije morajo biti ekološko primerne.
3. Dopolnilne dejavnosti:
Program mora predstavljati proizvodnjo tehnološko oziroma ekonomsko smiselno enoto v okviru kmečkega gospodarstva, v kateri bo zaposlena ena oseba z najmanj pol rednega delovnega časa.
9. člen
Zahtevki za kredite pod ugodnejšimi pogoji za nasade sadovnjakov, vinogradov in jagodičevja se predložijo po enakem postopku in z enakimi dokumenti, kot je to predpisano z Navodilom za uveljavljanje finančnih intervencij za celostno urejanje podeželja in obnovo vasi (Uradni list RS, št. 21/91).
Zahtevki za kredite pod ugodnejšimi pogoji za gradnje in adaptacije hlevov ter dopolnilne dejavnosti se predložijo po enakem postopku in z enakimi dokumenti in na obrazcu, kot je to predpisano z Navodilom za uveljavljanje finančnih intervencij za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter proizvodnje hrane v letu 1992 (Uradni list RS, št. 24/92).
10. člen
Krediti pod ugodnejšimi pogoji za naložbe v kmetije na območju občine Lenart se dodelijo na podlagi razpisa.
11. člen
Sklep o razpisu za kredite pod ugodnejšimi pogoji za naložbe v kmetije na območju občine Lenart sprejme Izvršni svet Skupščine občine Lenart in se objavi na krajevno običajen način.
Razpis vsebuje:
– določila tega pravilnika, na podlagi katerih Izvršni svet Skupščine občine Lenart sprejme sklep o razpisu;
– navedbo ugodnosti, ki bodo zagotovljene iz sredstev občinskega proračuna za naložbe v kmetijstvu na območju občine Lenart in skupni znesek za te ugodnosti ?
– namene, za katere se krediti pod ugodnejšimi pogoji dodeljujejo;
– pogoje, pod katerimi se krediti pod ugodnejšimi pogoji dodeljujejo;
– navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena zahtevku;
– rok za vložitev zahtevkov in za odločitev o zahtevkih.
12. člen
O upravičenosti zahtevkov o dodelitvi kreditov pod ugodnejšimi pogoji odloča Izvršni svet Skupščine občine Lenart na predlog 4-članske komisije, ki jo sestavljajo:
– član izvršnega sveta, odgovoren za kmetijstvo;
– član izvršnega sveta, odgovoren za turizem;
– vodja Svetovalne službe Lenart;
– predstavnik Sekretariata za družbenogospodarske zadeve občine Lenart.
Izvršni svet Skupščine občine Lenart odloči o zahtevkih v roku 15 dni po končanem razpisu in svojo odločitev sporoči prosilcem.
Strokovna in administrativno-tehnična opravila za komisijo opravlja Sekretariat za družbenogospodarske zadeve občine Lenart.
13. člen
Sklepanje in izvajanje kreditnih pogodb opravlja kreditodajalec v skladu s pogodbo, sklenjeno med izvršnim svetom in kreditodajalcem.
14. člen
V primeru nenamenske porabe sredstev, neizpolnjevanja ali kršitve katerekoli obveznosti iz sklenjene kreditne pogodbe, se lahko razdre kreditna pogodba, kreditojemalec pa mora povrniti neupravičeno pridobljena, a že izplačana sredstva skupaj s pripadajočimi obrestmi, ki veljajo za kredite poslovnih bank na dan vračila sredstev.
15. člen
Namensko porabo sredstev in izpolnjevanje obveznosti iz kreditnih pogodb preverja Uprava inšpekcijskih služb občin Maribor, Pesnica, Ruše, Lenart in Slovenska Bistrica.
16. člen
Strokovno izvedbo programa spremlja Javna svetovalna služba Lenart, ki s strokovnim poročilom letno seznanja Izvršni svet Skupščine občine Lenart.
17. člen
Pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 32100-49/92
Lenart, dne 15. oktobra 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Lenart
Avgust Zavernik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti