Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1992 z dne 23. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1992 z dne 23. 10. 1992

Kazalo

2367. Odlok o spremembah in dopolnitvah družbenega plana občine Ljubljana Moste-Polje za obdobje 1986-1990, stran 2939.

Na podlagi 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) ter 6. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov SO Ljubljana Moste-Polje (Uradni list RS, št. 10/90 in 35/92) je občinska skupščina na seji družbenopolitičnega zbora, seji zbora KS in seji zbora združenega dela dne 30. septembra 1992 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah družbenega plana občine Ljubljana Moste-Polje za obdobje 1986 – 1990
1. člen
S tem odlokom se spremeni in dopolni Družbeni plan občine Ljubljana Moste-Polje za obdobje 1986 – 1990 (Uradni list SRS, št. 39/86).
2. člen
V poglavju 4.4. Programske zasnove za območja, ki se urejajo s prostorskimi izvedbenimi načrti se v drugem odstavku, točka 1 doda alineja:
– MR 1/1 Zelena jama.
3. člen
Besedilo točke 4.4.1. Območje MS 1/2 (MS 115, MP 1/1) – Zelena jama se v celoti črta in se nadomesti tako, da se glasi:
I. MS 1/2-1 Zelena jama
1. Programska zasnova za območje urejanja MS 1/2-1 Zelena jama
1.1. Območje urejanja MS 1/2-1 se nahaja na območju Zelene jame. Omejujejo ga Šmartinska cesta, Pokopališka cesta in Kavčičeva ulica, na vzhodu pa robovi parcel vrstnih hiš ob Vzajemni ulici in zahodna linija stanovanjskega bloka med Rožičevo in Kavčičevo ulico. Površina ureditvenega območja je 17,3 ha.
1.2. Organizacija dejavnosti v območju (program): Na območju urejanja MS 1/2-1 Zelena jama je načrtovana rekonstrukcija oziroma , prenova. Obstoječe dotrajane proizvodno servisne obrate med Šmartinsko cesto in Rožičevo ulico, ter garaže med Rožičevo in Kavčičevo ulico bodo nadomestili stanovanjsko poslovni programi nove mestne četrti.
1.3. Kapaciteta območja po posameznih programih (prenova):
-------------------------------------------------
Program                    Kapaciteta v m2 b.c.p.
-------------------------------------------------
poslovno-trgovska dejavnost             51.000 m2
stanovanja                              52.000 m2
                                       103.000 m2
podzemno parkiranje                     62.000 m2
izraba (FS1) območja MS 1/2-1 Zelena jama = 0,90
1.4. Zasnova prometnega omrežja:
– Navezava na primarno cestno omrežje: Območje MS 1/2-1 se na primarno cestno omrežje navezuje po Šmartinski cesti oziroma po Kajuhovi c. in Kavčičevi ul.
– Notranji promet:
Predvideni vrtni tip stanovanjske zazidave pogojuje notranjo mrežno zasnovo prometa z lokalnim prometom, dostavo in urgentnimi dovozi.
– Mirujoči promet:
Parkiranje je pretežno suterensko (garažiranje v kletnih etažah poslovnih objektov ob Šmartinski cesti oziroma stanovanjskih objektov med Rožičevo in Kavčičevo ul.), delno na terenu ob dovoznih cestah.
– Peš promet:
Pešcem so zagotovljeni pločniki ob cestah in notranje peš povezave, ki jih dopolnjujejo notranji platoji ob zazida vi.
1.5. Zasnova komunalnega omrežja:
– Kanalizacija:
Vsa odpadna voda iz objektov, meteorne vode iz strešnih in utrjenih površin se vodijo v kanalizacijski sistem. Možna je navezava na obstoječe kanalizacijsko omrežje Φ 60 po Šmartinski cesti in Φ 60 po Kavčičevi ulici.
– Vodovod:
Možna je navezava na obstoječa vodovoda Φ 100 in Φ 150, ki potekata po Pokopališki ulici oziroma navezava na obstoječe vodovode Φ 200, ki poteka po Kajuhovi in Φ 300, po Kavčičevi ul. ter navezava na obstoječi vodovod Φ 100 in Φ 300 po Šmartinski cesti. Za izboljšanje vodooskrbe je predvidena gradnja vodovoda Φ 400 po Šmartinski cesti.
1.6. Zasnova energetskega omrežja:
– Elektrika:
Območje oskrbuje RTP Moste, potrebna pa bo dograditev ustreznega števila trafo postaj in 10 kV povezave.
– Plin:
Možne so navezave na obstoječi primarni plinovod Φ 200, ki poteka po Kavčičevi ulici in po Rožičevi ulici.
– Daljinsko ogrevanje:
Po Kajuhovi ulici poteka primarni vročevod NO 700. Možna je navezava. Odcep za razvod v smeri proti Rožičevi ulici je že izveden.
1.7. Usmeritve za urbanistično oblikovanje: Predlagana je mestna vrtna stanovanjska zazidava z upoštevanjem zahtev glede hrupa, osončenja, velikosti stanovanj, oblikovanja zelenih karejev in ureditev parkiranja v kletnih etažah.
Javni (poslovni) program je lociran ob Šmartinski cesti (protihrupna zaščita).
Etažnost je do P + 4, možen pa je višinski gabaritni poudarek preko te višine.
1.8. Usmeritev za arhitektonsko oblikovanje: Predvideni so trije osnovni tipi stavb: poslovna palača, hiša na ulico ter vila blok. Poslovne stavbe ob Šmartinski naj predstavljajo arhitektonsko in programsko navezanost na širše mesto. Hiše ob ulici oblikujejo glavno peš ulico naselja, vila blok pa je element vrtnega mesta. Arhitektura mora biti raznolika.
1.9. Usmeritev za krajinsko oblikovanje: Posebno pozornost je treba posvetiti internim in javnim nepozidanim zelenim površinam soseske kot prizorišču vsakodnevnega, življenja in srečevanja njenih prebivalcev oziroma obiskovalcev, ter stiku zelenja z obstoječo soseščino.
1.10. Usmeritve za izboljšanje bivalnega in delovnega okolja:
Rekonstrukcija oziroma prenova območja uvaja nov poslovno-trgovski-stanovanjski program, s čimer bodo odpravljeni sedanji viri motenj v tem območju. Nov program bo usklajen z veljavnimi predpisi in pogoji soglasodajalcev.
1.11. Zasnova zaporednosti gradnje oziroma urejanja območja:
Zaradi usklajevanja komunalnih vodov bo gradnja zastavljena v eni etapi s tem, da se podfaze prilagodijo zahtevam gradnje, nadomeščanju garaž in tržišču. S tem bo nastala tudi fazna ločitev na stanovanjski in poslovni del.
4. člen
Za poglavjem 4.4.18 se doda novo poglavje 4.4.19, ki se glasi:
II. MR 1/1 Zelena jama
2. Programska zasnova za območje urejanja MR 1/1 – Zelena jama
2.1. Območje urejanja MR 1/1 se nahaja na območju Zelene jame, v prostoru, ki ga omejujejo Šmartinska cesta na severu, Zvezna ulica na zahodu, Kavčičeva ulica na jugu in Pokopališka cesta na vzhodu.
Površina ureditvenega območja je 3 ha.
2.2. Organizacija dejavnosti v območju (program): Območje MR 1/1 ima funkcijo zelene cezure (ločitvenega zelenja) med industrijskim in stanovanjskim območjem Zelene jame, zato je pretežno nepozidano. Ob Šmartinski cesti uvaja programska zasnova poslovno trgovski program, ki se vključuje v fizionomijo poslovnega značaja južnega roba Šmartinske ceste.
Ob Pokopališki ulici je predvidena vrsta vila blokov, ki zaključuje zasnovo vrtnega mesta soseske MS 1/2-1 Zelena jama.
Predlagana zazidava ima ločitveno funkcijo med industrijskim območjem in prometnicami, ki omejujejo območje urejanja MR 1/1 Zelena jama. Osrednje zelene površine, ki imajo značaj krajinskega parka so v svojem zahodnem delu gosto zasajene. Njihov osrednji del je namenjen sprehajalcem, v vzhodnem delu pa so predlagane različne ureditve za potrebe športa in rekreacije.
Delitev površin:
zazidane površine (poslovno-trgovski program 15% in stanovanjska gradnja)
nezazidane površine (zelene in utrjene površine) 85%
Izraba območja (FSI): 1,1
2.3. Zasnova prometnega omrežja:
– Navezava na primarno cestno omrežje: Območje MR 1/1 se na primarno cestno omrežje navezuje po
Šmartinski cesti oziroma po Zvezni, Pokopališki in Kavčičevi ulici.
– Predvideni vrtni tip zazidave ob Pokopališki ulici pogojuje notranjo mrežno zasnovo prometnic za lokalni promet, dostavo in urgentne dovoze.
– Mirujoči promet:
Parkiranje je pretežno suterensko (garažiranje v kletnih etažah poslovnih objektov ob Šmartinski cesti oziroma stanovanjskih objektov ob Pokopališki ulici) delno na terenu ob dovoznih cestah.
– Peš promet:
Predvideni so pločniki ob cestah in notranje peš povezave, ki jih dopolnjujejo notranji platoji med objekti. Ločitveno zelenje, oblikovano kot mestni vrt je opremljeno s sprehajalnimi potmi in namenjeno sprehajanju in srečevanju.
2.4. Zasnova komunalnega omrežja:
– Kanalizacija:
Vsa odpadna voda iz objektov, meteorne vode iz strešnih in utrjenih površin se vodijo v kanalizacijski sistem. Možna je navezava na obstoječe kanalizacijsko omrežje Φ 60 po Šmartinski cesti.
– Vodovod:
Možna ja navezava na obstoječa vodovoda Φ 100 in Φ 150, ki potekata po Pokopališki ulici ter Φ 100 in Φ 300 po Šmartinski cesti. Za izboljšanje vodooskrbe je predvidena gradnja vodovodov Φ 500, Φ 400 po Šmartinski cesti
2.5. Zasnova energetskega omrežja:
– Elektrika:
Območje oskrbuje RTP Moste, potrebna bo dograditev ustreznega števila trafo postaj in 10 kV povezav.
– Plin:
Po Kavčičevi in Rožičevi ulici poteka primarni plinovodΦ200 – možne so navezave.
– Daljinsko ogrevanje:
Po Kajuhovi ulici poteka primarni vročevod NO 700. Možna je navezava, izveden je tudi že odcep za razvod v smeri proti Rožičevi ulici.
2.6. Usmeritve za urbanistično oblikovanje:
– Območje urejanja MR 1/1 in območje MS 1/2-1 Zelena jama tvorita funkcionalno in prostorsko celoto. Predlagana je ureditev celotnega območja kot mestnega vrta, bogatega z naravnimi elementi, intimnega, lahko dostopnega in zaščitenega pred neposrednimi negativnimi ekološkimi vplivi okolja.
– Programska zasnova določa delno pozidavo območja MR 1/1 s poslovno, trgovskim programom kot vitalnim delom naselja ob Šmartinski cesti in vila bloki kot elementi vrtnega mesta ob Pokopališki ulici.
– Etažnost:
P + 4, možen je višinski gabaritni poudarek objekta ob križišču Šmartinske ceste in Zvezne ulice.
2.7. Usmeritve za arhitektonsko oblikovanje: Arhitektura poslovno-trgovskega dela ob Šmartinski cesti naj poudari simbolno navezanost na mesto in oblikuje njegovo razpoznavnost. Oblikovanje vila blokov ob Pokopališki ulici naj bo prilagojeno načelom vrtnega mesta.
2.8. Usmeritve za krajinsko oblikovanje: Posebno pozornost je potrebno posvetiti zeleni cezuri, kot ločitvenemu zelenju, ki naj vključuje tudi različne dejavnosti življenja na prostem.
Zamisel o Zeleni jami kot zeleni soseski naj se uresniči s kvalitetno oblikovanimi komponentami sistema odprtih zelenih površin območij MS 1/2-1 in MR 1/1 Zelena jama.
2.9. Usmeritve za izboljšanje bivalnega in delovnega okolja:
Območje MR 1/1 leži med tremi močno obremenjenimi prometnicami. Predlagan poslovno trgovski program ob Šmartinski cesti in intenzivno zelenje ob Zvezni in Kavčičevi ulici ga ščitijo pred negativnimi ekološkimi vplivi okolja.
5. člen
Sestavni del akta sta grafični prilogi, ki sta delovnim ljudem, občanom, podjetjem in drugim subjektom stalno na vpogled pri upravnemu organu občine Ljubljana Moste-Polje, pristojnem za urejanje prostora in pri upravni organizaciji mesta Ljubljane za urbanistično načrtovanje.
6. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-1/92-01
Ljubljana, dne 9. oktobra 1992.
Predsednik
Skupščine občine
Ljubljana Moste-Polje
Janez Jančar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti