Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1992 z dne 16. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1992 z dne 16. 10. 1992

Kazalo

2308. Sklep, da se ne sprejme pobuda in ne začne postopek za oceno ustavnosti 3. člena odloka Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije o izplačevanju akontacije vojaških pokojnin, stran 2903.

SKLEP
Ustavno sodišče je na seji dne 1. 10. 1992 obravnavalo pobudo Mihajla Milića iz Ljubljane in
sklenilo:
Ustavno sodišče ne sprejme pobude in ne začne postopka za oceno ustavnosti določbe 3. člena odloka Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije o izplačevanju akontacij vojaških pokojnin (Uradni list RS, št. 4/92).
Obrazložitev
V 3. členu izpodbijanega odloka je določeno, da se upravičencem iz 1. in 2. alinee prejšnjega člena, ki imajo odločbo nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja vojaških zavarovancev o odmeri pravic, od 1. 11. 1991 dalje izplačuje akontacija pokojnin in drugih dajatev v znesku, ki jim je pripadal za september 1991, pri čemer se dinarski znesek pokojnin prevede v tolarski znesek po menjalnem razmerju 1:1. Pobudnik meni, da ta določba ni v skladu z ustavnim zakonom za izvedbo temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije in zato tudi ne z ustavo. Po njegovem mnenju bi izvršni svet moral upoštevati višino pokojnine, ki je vojaškim upokojencem pripadala za november 1991 po takrat še veljavnih zveznih predpisih.
Vlada Republike Slovenije v odgovoru na pobudo navaja, da je bila takšna ureditev nujna, ker je Republika Slovenija v začetku oktobra 1991 uvedla slovenski tolar kot lastno denarno enoto in je bil september zadnji mesec, v katerem so se v Republiki Sloveniji uporabljali jugoslovanski dinarji, v katerih so bile odmerjene in so se izplačevale vojaške pokojnine. Dinarski zneski vojaških pokojnin za september so bili prevedeni v tolarske zneske po menjalnem razmerju 1:1.
Ustavno sodišče ugotavlja, da ni utemeljeno pobudnikovo stališče, po katerem bi izvršni svet moral v izpodbijanem odloku upoštevati višino pokojnine, ki je pripadala vojaškim upokojencem za november 1991, češ da so bili na dan sprejetja odloka še v veljavi zvezni predpisi o pokojninah in drugih dajatvah vojaških zavarovancev. Po določbah 18. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije zagotavlja Republika Slovenija varstvo pravic med drugim tudi uživalcem vojaških pokojnin in sicer v obsegu in pod pogoji, ki so jih do uveljavitve tega zakona določali predpisi SFRJ. Glede na to, da je bil ta zakon uveljavljen dne 25. 6. 1991, predpisov SFRJ o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vojaških upokojencev, ki so bili sprejeti po tem datumu, Izvršni svet Republike Slovenije v izpodbijanem odloku ni bil dolžan upoštevati. Izpodbijana določba odloka zato ni v neskladju z navedenim ustavnim zakonom.
Ustavno sodišče je ta sklep sprejelo na podlagi 7. člena ustavnega zakona za izvedbo Ustave Republike Slovenije in 15. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije (Uradni list SRS, št. 39/74 in 18/76).
Št. U-I-63/92-5
Ljubljana, dne 1. oktobra 1992.
Predsednik
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti