Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992

Kazalo

2258. Odlok o razglasitvi kompleksa Jurčičeve domačije za kulturni in zgodovinski spomenik, stran 2867.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81 in 42/86, ter Uradni list RS, št. 26/92), 5. člena Odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 11/90 in 23/90) in na predlog Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, je Skupščina občine Grosuplje na skupni seji zborov dne 23. 9. 1992 sprejela
ODLOK
o razglasitvi kompleksa Jurčičeve domačije za kulturni in zgodovinski spomenik
1. člen
Kompleks Jurčičeve rojstne hiše se kot dom posebnega Slovenca in visoko ovrednoteni etnološki objekt zaradi izjemnih kulturnih, zgodovinskih in znanstvenih vrednot v skladu s 16. členom Zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81 in 42/86, ter Uradni list RS, št. 26/92) razglasi za kulturni in zgodovinski spomenik, ki je po svojih značilnih lastnostih zgodovinski in etnološki spomenik.
2. člen
Meje kulturnega in zgodovinskega spomenika so: najsevernejša točka spomenika je severozahodni vogal parcele 124/2 k.o. Muljava. Meja nato poteka po zahodnem robu že navedene parcele in parcele 123/1 ter po južnem robu parcel 132/1, 124/1, 109/5. Nadaljuje se po zahodnem, južnem in vzhodnem robu parcele 106/1, kjer zavije proti severozahodu in poteka vzdolž poti parc. št. 817. Na severozahodnem vogalu parcele 124/2 zavije proti severozahodu in poteka po severnem robu iste parcele, kjer doseže najsevernejšo točko.
Karta v merilu 1:2880 z vrisano mejo spomenika je kot priloga sestavni del tega odloka.
3. člen
Kulturni in zgodovinski spomenik je na območju katastrske občine Muljava. Imetniki pravice uporabe oziroma lastniki so:
------------------------------------------------------------------------
Številka parcele   Kultura     Številka vložka   Imetnik pravice uporabe
                                                 oziroma lastnik
------------------------------------------------------------------------
106/1              sadovnjak   381               Občina Grosuplje
107                stavbišče   381               Občina Grosuplje
109/5              dvorišče    381               Občina Grosuplje
123/1              travnik     381               Občina Grosuplje
124/1              travnik     381               Občina Grosuplje
124/2              travnik     381               Občina Grosuplje
------------------------------------------------------------------------
4. člen
Za zgodovinski in etnološki spomenik veljajo trije varstveni režimi in sicer:
– prvi varstveni režim velja za parcelo št. 107 in stavbo na njej (Jurčičeva rojstna hiša);
– drugi varstveni režim velja za naslednje parcele in objekte: 106/1 (kozolec-toplar, čebelnjak, sušilnica za lan, vodnjak, kamnita miza): 109/5 (kašča, gospodarsko poslopje s hlevom, svinjakom, skednjem in listnikom);
– tretji varstveni režim velja za parcelo 124/2 in objekta (pod, ki se uporablja v gostinske namene in Krjavljeva bajta);
– hišni oreh na parc. št. 106/1 se varuje z varstvenim režimom za dendrološke naravne spomenike.
Prvi varstveni režim predpisuje varovanje celote v njeni izvirnosti in neokrnjenosti. Ohranja se obstoječa namembnost. Vsi posegi morajo služiti le potrebam varstva in po potrebi konserviranju in restavriranju objekta.
Drugi varstveni režim varuje avtentično pričevalnost spomenika. Varuje se stavbna gmota objektov z vsemi gabariti, tlorisna zasnova, strešni naklon in raster kritine, struktura fasad in posamezni arhitekturni detajli.
Tretji varstveni režim predpisuje varovanje zunanjosti objektov, stavbnih gmot in naklona strešin.
Za vse posege v območju spomenika je potrebno pridobiti soglasje pristojne organizacije za varstvo naravne in kulturne dediščine.
5. člen
V območju zgodovinskega in etnološkega spomenika so dovoljeni le posegi in razvojne usmeritve, ki ne nasprotujejo spomeniškim lastnostim kompleksa. Vsaka sprememba prostora v območju spomenika mora biti poprej širše družbeno verificirana in je zanjo treba pridobiti soglasje Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. Spomenik in okolica, ki je s spomenikom vizualno povezana, se urejata s posebno ureditveno zasnovo. Meje takšnega načrta so predmet posebne strokovne preverbe.
Spomenik mora biti pod določenimi pogoji dostopen širši javnosti.
Za posege, ki niso v skladu z varstvenim režimom in spreminjajo lastnosti spomenika, je povzročitelj teh posegov kazensko odgovoren. Škodo ali spremembe na spomeniku, ki so s tem nastale, mora odstraniti in prizadeti objekt ali okolico sanirati v stanje, ki ga predpiše pristojna organizacija za VNKD. V nasprotnem primeru po določenem roku to opravi pooblaščena organizacija v breme povzročitelja.
6. člen
Občinski upravni organ, pristojen za urejanje prostora, mora preprečevati posege, s katerimi bi se utegnile spremeniti v tem odloku opredeljene lastnosti zgodovinskega in etnološkega spomenika.
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenika opravlja Ljubljanski regionalni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja pristojna inšpekcijska služba.
7. člen
V skladu z 2. odstavkom 24. člena Zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81 in 42/86 ter Uradni list RS, št. 26/92) se spomenik označi na način, kot ga predpisuje Pravilnik o obliki in namestitvi oznak nepremičnih spomenikov in znamenitosti (Uradni list SRS, št. 33/85).
Občinski upravni organ, pristojen za premoženjskopravne zadeve, poda predlog za vpis spomenika v zemljiško knjigo po parcelnih številkah z imetniki pravice uporabe oziroma lastniki v skladu s 4. členom tega odloka.
8. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 616-2/92
Grosuplje, dne 23. septembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Grosuplje
Rudolf Rome l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti