Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1992 z dne 14. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1992 z dne 14. 8. 1992

Kazalo

1992. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Krško, stran 2529.

Na podlagi 17. člena zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78 in 29/86). 3. in 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83. 42/85, 47/87, 5/90 in RS, št. 10/90) ter 30. in 36. člena odloka o pristojnosti in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90) je Skupščina občine Krško na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 9. 7. 1992 sprejela
ODLOK
o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja vrsta, zbiranje, odlaganje, odstranjevanje komunalnih odpadkov, odlagališča, oddajanje tovrstnih koncesij in obračunavanje stroškov teh storitev ter določa prekrške pri ravnanju s komunalnimi odpadki na območju občine Krško.
2. člen
Zaradi smotrnejšega izkoriščanja in varstva dobrin, varstva vrednot človekovega okolja ter zdravja in počutja je na območju občine Krško obvezno urejeno zbiranje, odvoz in odstranjevanje komunalnih odpadkov iz stanovanj, stanovanjskih hiš, poslovnih in proizvodnih prostorov, dvorišč, parkirišč, ulic in drugih javnih površin v vseh naseljih.
3. člen
Občani, podjetja ter druge pravne in fizične osebe (v nadaljnjem besedilu: povzročitelji) so dolžni s komunalnimi odpadki ravnati tako, da niso ogroženi, prizadeti in moteni:
– človekovo zdravje in počutje,
– naravni viri. živalski in rastlinski sistemi,
– zavarovani naravni predeli ter naravni in kulturni spomeniki.
– videz krajine in naselij,
– higiena ter javni red in mir.
4. člen
Za komunalne odpadke po tem odloku (v nadaljnjem besedilu: odpadki) se štejejo odpadki, ki nastajajo v proizvodnji, prometu in porabi v naseljih ter ne spadajo med posebne odpadke.
5. člen
Zbiranje, odvoz, odstranjevanje in deponiranje odpadkov opravljajo javno podjetje. Komunalno stavbeno podjetje Kostak Krško ali druge pravne in fizične osebe, ki si pridobijo koncesijo za ta dela v občini Krško ali njenem delu (v nadalje: izvajalci).
Gradbene in druge odpadke, ki niso odpadki po tem odloku, imajo pa značilnost odpadkov iz 4. člena tega odloka, odstranjujejo povzročitelji sami. v dogovoru z upravljalcem urejenega odlagališča. Z upravno odločbo je lahko za te odpadke predpisano tudi drugačno odlaganje.
6. člen
Odpadke se sme odlagati samo na urejeno odlagališče. Nekatere vrste odpadkov je možno uporabiti za sanacijo gramoznih in drugih jam. Pogoje za ureditev takega odlagališča in izvedbo odlaganja oziroma takšne sanacije določi upravni organ pristojen za varstvo okolja in urejanje prostora.
II. VRSTE ODPADKOV
7. člen
Odpadki po tem odloku so: – trdni organski in anorganski odpadki iz stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter listje in trava (ki se ne uporabita),
– kosovni odpadki iz gospodinjstev (pohištvo, gospodinjski aparati, sanitarni elementi ipd.),
– odpadki, ki nastajajo pri čiščenju javnih površin in
– razni drobni odpadki iz tehnološkega procesa, ki ne spadajo med posebne odpadke.
8. člen
Odpadke po tem odloku razvrščamo v:
– odpadke, ki jih ni možno uporabiti v nadaljnji predelavi in
– koristne odpadke, ki jih je možno uporabiti v nadaljnji predelavi.
III. ZBIRANJE IN ODVOZ ODPADKOV
9. člen
Povzročitelji morajo odpadke odlagati v tipizirane posode na zbirnih mestih. Tekoče odpadke, kosovne odpadke, gradbene odpadke, gume in druge večje odpadke je prepovedano odlagati v te posode. Vanje je prepovedano odlagati tudi odpadke, ki bi lahko zaradi svojih lastnosti poškodovali posodo ali vozilo za odvoz odpadkov.
Koristne odpadke morajo povzročitelji odlagati v posebne tipizirane posode za posamezne vrste koristnih odpadkov.
Kolikor povzročitelj ne ravna z odpadki v skladu z drugim odstavkom tega člena, mu lahko izvajalec mesečno smetarino potroji zaradi stroškov separiranja. To lahko stori brez poprejšnjega obvestila, če pri posameznem odvozu v tekočem mesecu ugotovi, da so odpadki pomešani.
Če povzročitelj uniči posodo zaradi nepravilnega odlaganja odpadkov, izvajalec le-to zamenja na njegove stroške.
10. člen
Načrtovalci stanovanjskih sosesk, poslovnih zgradb, proizvodnih obratov in drugih objektov, kjer bodo nastajali odpadki, morajo določiti zbirna mesta za odpadke v skladu s tem odlokom, zgraditi in opremiti z ustreznimi posodami za odpadke pa jih morajo investitorji le-teh.
V obstoječih naseljih, poslovnih zgradbah, proizvodnih obratih in drugih objektih uredijo in zgradijo zbirna mesta in jih opremijo z ustreznimi posodami za odpadke, lastniki objektov v sodelovanju z izvajalcem in na podlagi dovoljenja za varstvo okolja in urejanje prostora pristojnega upravnega organa.
Izvajalci so dolžni voditi kataster zbirnih mest za odpadke v občini Krško.
11. člen
Investitorji objektov, v katerih bodo pri koriščenju nastajali odpadki, si morajo k lokaciji pridobiti soglasje izvajalca.
12. člen
Vrsto, obliko, barvo, velikost in potrebno število in ostale pogoje za tipizirane posode določi izvajalec. Tipizirane posode za odpadke morajo pri objektih z dvema ali več etažnih lastnikov nabaviti že investitorji, pri ostalih objektih pa njihovi lastniki, kolikor izvršni svet tega določila z razpisom koncesije ne odpravi.
V naseljih, kjer je odvoz odpadkov že uveden, izvedejo zamenjavo posod izvajalci odvoza.
13. člen
Odpadke, zbrane v posodah na zbirnih mestih odvažajo izvajalci po voznem redu, ki ga na njihov predlog predpiše sekretar sekretariata za gospodarsko infrastrukturo, kolikor ni sestavni del koncesijske pogodbe, vendar mora biti sestavljen tako, da predvidi odvoz bioloških odpadkov v naseljih s takšno tehnologijo in frekvenco odvoza, ki bo zagotavljala, da ne bo motečih vplivov na okolje.
14. člen
Zbiranje in odvoz kosovnih odpadkov, gum in drugih večjih odpadkov iz gospodinjstev opravljajo izvajalci po posebnem programu, ki ga na njihov predlog predpiše sekretar sekretariata za gospodarsko infrastrukturo, kolikor ni sestavni del koncesijske pogodbe.
15. člen
Občasen odvoz odpadkov iz pokopališč, prireditvenih prostorov, postajališč, ulic, sejmišč in drugih objektov skupne rabe opravljajo izvajalci po posebnem naročilu lastnikov, upravljalcev ali prirediteljev.
16. člen
Ob trgovskih in gostinskih lokalih, športnih objektih, javnih zgradbah, parkiriščih in drugih javnih površinah, morajo biti postavljene standardizirane posode za odpadke. Tip in število posod na že izgrajenih površinah določi sekretariat za gospodarsko infrastrukturo, nabaviti in postaviti pa so jih dolžni lastniki oziroma upravljalci, na območjih novih naselij in javnih površin pa morajo biti sestavni del projektov hortikulturne ureditve in so jih dolžni postaviti investitorji objektov. Povzročitelji odpadkov na prej navedenih krajih lahko odpadke odlagajo izključno v te posode.
17. člen
V primerih izjemnega povečanja količin komunalnih odpadkov, ki jih zaradi tega ni moč odložiti v posode na zbirnih mestih, lahko povzročitelji le-te izjemoma odložijo v vreče, katere predpišejo in dobavijo izvajalci proti plačilu, vendar ha način, ki ne bo moteče vplival na okolje, izvajalci pa so jih dolžni odpeljati ob prvem odvozu.
18. člen
Za odvoz odpadkov morajo izvajalci uporabljati samo vozila, ki zagotavljajo higiensko in brezprašno nakladanje, prevoz in praznjenje.
19. člen
Povzročitelji odpadkov lahko sami odvažajo svoje odpadke na odlagališče, če se z upravljalcem odlagališča dogovorijo o načinu in času prevzema le-teh, s smiselnim upoštevanjem določila prejšnjega člena tega odloka.
20. člen
Izvajalci in povzročitelji so dolžni skrbeti za čistočo zbirnih mest tako, da ob vsakem odvozu po potrebi očistijo tudi zbirno mesto in takšno prometno ureditev, ki ne bo ovirala dostopa vozil za odvoz odpadkov.
Posode za zbiranje odpadkov so izvajalci dolžni redno vzdrževati in čistiti na za to določenem mestu, ko pa so iztrošene in ne zadoščajo več minimalnim sanitarno tehničnim pogojem jih morajo zamenjati na lastne stroške.
O čiščenju, vzdrževanju in zamenjavi dotrajanih posod za odpadke so izvajalci dolžni voditi natančno evidenco.
IV. ODLAGANJE ODPADKOV
21. člen
Odpadki se odlagajo na odlagališčih odpadkov in morajo biti urejena tako, da odlaganje ne ogroža naravnega bivalnega okolja.
Na odlagališča odpadkov po tem odloku je prepovedano odlagati posebne odpadke razen posebnih odpadkov, ki jih je mogoče po morebitni potrebni nevtralizaciji in dehidraciji odlagati skupaj z odpadki, če povzročitelj takšnih odpadkov z analizo neodvisne institucije dokaže njihovo neškodljivost.
Upravljalec odlagališča je dolžan odkloniti prevzem odpadkov za katere ne more brez analize nesporno ugotoviti njihove neškodljivosti.
22. člen
Odlagališča odpadkov so ekološki objekti, katerih območja se določijo v dolgoročnih in srednjeročnih družbenih planih občine Krško, urejajo pa se z ureditvenimi načrti, kjer se določi med drugim tudi način odlaganja in sanacija odlagališč z upoštevanjem najnovejših dognanj na tem področju v svetu.
23. člen
Z odlagališčem odpadkov upravlja javno podjetje ali koncesionar (v nadaljevanju: upravljalec). Obratovanje odlagališča se določi s posebnim poslovnikom, ki ga predpiše odgovorna oseba upravljalca, nanj pa da soglasje sekretar sekretariata za gospodarsko infrastrukturo.
24. člen
Poslovnik iz prejšnjega člena vsebuje zlasti natančnejše določbe o:
– vrsti odpadkov, ki se lahko deponirajo na odlagališču,
– načinu dovoza in sprejema odpadkov,
– obratovalnem času odlagališča,
– načinu vzdrževanja odlagališča,
– načinu vodenja obveznih evidenc na odlagališču,
– obliki zavarovanja odlagališča in načinu vhodne kontrole ter
– standardih in vsebini kalkulacije cene za odlaganje odpadkov.
25. člen
Upravljalec odlagališča je dolžan voditi naslednje obvezne evidence:
– o izvoru odloženih odpadkov,
– o vrsti odloženih odpadkov in njihovi lokaciji na odlagališču,
– o količini odloženih odpadkov,
– o vplivu, odlagališča na okolje (izcedne vode, smrad, raztros, plini, samovžigi ipd.).
Evidence imajo trajno vrednost, zato jih mora upravljalec trajno arhivirati.
26. člen
Ločevanje koristnih od neuporabnih odpadkov se opravi na zbirnih mestih, zato je prepovedano prebiranje in sortiranje med prevozom odpadkov, na odlagališču pa je dovoljeno le na transportno manipulativnem prostoru, v primerih navedenih v 9. členu tega odloka, zaposlenim na odlagališču.
V. OBRAČUNAVANJE STROŠKOV ZA ZBIRANJE, ODSTRANJEVANJE, ODVOZ IN ODLAGANJE ODPADKOV
27. člen
Povzročitelji odpadkov so dolžni plačevati stroške zbiranja, odstranjevanja, odvoza in odlaganja odpadkov (v nadaljevanju: smetarina).
Povzročitelji odpadkov v stanovanjih in stanovanjskih hišah, ki leže na vplivnem območju odlagališča so oproščeni plačevanja smetarine.
Stroške iz prvega odstavka tega člena plačujejo povzročitelji po stroškovno določeni ceni na podlagi v naprej določene prostornine posode za ostale odpadke in števila prebivalcev, ki le-to uporabljajo, če posodo uporablja več gospodinjstev.
Smetarina se določi na podlagi v naprej predpisanih standardov, normativov in elementov kalkulacije izhajajočih iz tega odloka in je enotna na celotnem območju občine. V ceno smetarine je vključen tudi odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Čiščenje javnih površin, vključujoč praznjenje posod in košev na teh površinah bremeni proračun občine.
Standarde, normative in elemente kalkulacije iz prejšnjega odstavka predpiše sekretar sekretariata za gospodarsko infrastrukturo v treh mesecih po veljavnosti tega odloka z obveznim navodilom.
Na osnovi navodila iz prejšnjega odstavka tega člena pripravijo izvajalci kalkulacijo smetarine in jo predložijo v potrditev izvršnemu svetu skupščine občine v obliki sklepa. Sklep izvršnega sveta o višini smetarine prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. V sklepu se predvidi način avtomatske korekcije cen v pogojih inflacije na podlagi rasti cen posameznih kalkulativnih elementov.
Stroške za odvoz in odlaganje gradbenih odpadkov in občasni odvoz komunalnih odpadkov plačujejo povzročitelji po stroškovno določeni ceni za m3 odpadkov. Na. enak način se obračunavajo in plačujejo tudi stroški odvoza in odlaganja odpadkov, ki jih je dovoljeno odlagati na odlagališču, s tem da se upošteva stopnja zahtevnosti ravnanja z njimi.
28. člen
Zavezanci za plačilo smetarine so: nosilci gospodinjstev in druge fizične in pravne osebe.
Obveznost plačila smetarine nastane za vse zavezance, ko je uveden odvoz odpadkov iz določenega naselja, za nove zavezance pa z dnem pričetka uporabe objekta.
O uvedbi obveznega organiziranega zbiranja in odvoza odpadkov obvesti sekretariat za gospodarsko infrastrukturo zavezance in krajevno skupnost 60 dni pred pričetkom opravljanja teh storitev.
29. člen
Smetarina se sestoji iz stroškov zbiranja, odstranjevanja, odvoza in odlaganja odpadkov ter je enotna za vse povzročitelje.
30. člen
Osnova za plačevanje smetarine je prostornina ali teža vsebine posode za ostale odpadke določena ali ugotovljena pri povzročitelju.
31. člen
Zavezanci za plačilo smetarine so dolžni izvajalcu prijaviti podatke, ki so osnova za plačevanje v roku 30 dni od pričetka uporabe objekta. V enakem roku so dolžni prijaviti tudi vse spremembe podatkov v zvezi s plačevanjem smetarine. To velja tudi za zavezance na območjih, kjer je uveden odvoz odpadkov pa še niso prijavili vseh podatkov.
Izvajalec ima pravico preveriti točnost podatkov z neposrednim ogledom, vpogledom v uradne evidence ali na drug ustrezen način in za obračunavanje storitev uporabiti uradni podatek, kolikor je zanj ugodnejši.
32. člen
Povzročitelji odpadkov, ki sami pripeljejo predhodno sortirane odpadke na odlagališče po posebnem dogovoru z upravljalcem odlagališča, so dolžni plačati stroške odlaganja po ceniku za kompaktiranje odpadkov.
Občani, ki sami pripeljejo sortirane odpadke na odlagališče ne plačajo stroškov odlaganja, ne glede na to ali so zavezanci za plačilo smetarine ali ne.
33. člen
Smetarina se praviloma plačuje mesečno za nazaj, izvajalec pa lahko uvede tudi plačevanje v dvomesečnih obračunskih obdobjih za nazaj.
Kolikor izvajalec zbiranja in odvoza ni ista pravna ali fizična oseba kot upravljalec odlagališča je zavezanec za plačilo stroškov odlaganja izvajalec zbiranja in odvoza odpadkov, ki je v odnosu do zavezanca za plačilo smetarine dolžan izstaviti račun za smetarino.
VI. KONCESIJSKO OPRAVLJANJE ZBIRANJA, ODVOZA IN ODLAGANJA ODPADKOV
34. člen
Izvršni svet Skupščine občine Krško lahko sklene, da se na območju občine Krško ali na njenem posameznem delu, opravi zbiranje, odvoz in odlaganje odpadkov na podlagi pogodb o koncesiji, če meni da bo na tak način lažje dosegel cilje postavljene v tem odloku.
Sklep iz prvega odstavka tega člena začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Odločitev o koncesijskem ravnanju z odpadki ne more odpraviti določil tega odloka, kolikor to ni predvideno v njegovih določilih.
35. člen
Sklep iz prejšnjega člena vsebuje zlasti:
– opredelitev dejavnosti ali zadev, ki so predmet koncesionirane javne službe.
– pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
– morebitna javna pooblastila koncesionarja,
– splošne pogoje za opravljanje koncesionirane javne službe in uporabo javnih dobrin, ki se z njo zagotavljajo,
– opredelitev vrste in obsega monopola ali opredelitev načina njegovega preprečevanja,
– pričetek in čas trajanja koncesije,
– vir financiranja opravljanja koncesionirane javne službe,
– način plačila koncesioniranja ali način plačila odškodnine za opravljanje koncesionirane javne službe oziroma varščine,
– nadzor nad opravljanjem koncesionirane javne službe,
– prenehanje koncesijskega razmerja,
– organ, ki opravi izbor in pooblastila za sklenitev koncesijske pogodbe.
36. člen
Koncesionarji se pridobivajo na osnovi javnega razpisa ali na podlagi vlog o zainteresiranosti.
Postopek javnega razpisa določi izvršni svet skupščine občine v sklepu iz 34. člena tega odloka; razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
37. člen
O izbiri koncesionarja na podlagi javnega razpisa odloči sekretar sekretariata za gospodarsko infrastrukturo z upravno odločbo.
V postopku izdaje odločbe iz prejšnjega odstavka imajo vsi kandidati, ki so sodelovali v postopku javnega razpisa, položaj stranke.
Na enak način odloči upravni organ o oddaji koncesije tudi na podlagi vloge o zainteresiranosti zasebnopravnega subjekta, kolikor ta ni izključena z zakonom. Pred izdajo odločbe mora sekretariat za gospodarsko infrastrukturo o vlogi ter nameravani koncesiji in njenem predmetu na krajevno običajen način obvestiti javnost in določiti rok, ki ne sme biti krajši kot 8 dni, za vložitev vlog drugih oseb, zainteresiranih za opravljanje iste javne službe.
38. člen
Na podlagi sklepa iz 34. člena tega odloka in upravne odločbe sekretariata za gospodarsko infrastrukturo izvršni svet sklene s koncesionarjem pismeno pogodbo, sicer ta nima pravnega učinka. O postopku in izboru pa se obvesti skupščino.
VII. NADZORSTVO
39. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka in predpisov izdanih na njegovi podlagi, opravljajo: Medobčinski inšpektorat Krško po naslednjih inšpekcijskih službah: urbanistični, sanitarni, vodnogospodarski, Sekretariat za gospodarsko infrastrukturo občine Krško ter uradne osebe organov za notranje zadeve.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
40. člen
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje takoj na mestu za prekršek pravno osebo in posameznika, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če ravna:
1. v nasprotju s 5. in 6. členom tega odloka
2. v nasprotju z 9. členom tega odloka
3. v nasprotju z 10. členom tega odloka
4. v nasprotju z 11. členom tega odloka
5. v nasprotju z 12. členom tega odloka
6. če izvajalci predložijo predlog programa v nasprotju s 13. in 14. členom tega odloka oziroma ga v predpisanem roku ne predložijo
7. tako, da ne skrbi za pravočasen odvoz odpadkov ali le tega ne uredi v skladu z 15. členom tega odloka
8. v nasprotju z 16. členom tega odloka
9. v nasprotju z 17. členom tega odloka
10. v nasprotju z 18. členom tega odloka
11. v nasprotju z 20. členom tega odloka
12. v nasprotju z 21. členom tega odloka
13. izvajalec tako, da v predpisanem roku ne predpiše poslovnika v skladu z 23. in 24. členom tega odloka
14. v nasprotju z 25. členom tega odloka
15. ali omogoči ravnanje v nasprotju z 26. členom tega odloka
16. tako. da odkloni plačilo smetarine pa je zavezanec po 28. členu tega odloka
17. v nasprotju z 31. členom tega odloka
18. v nasprotju z drugim odstavkom 48. člena tega odloka
Z denarno kaznijo 2.500 SIT se kaznuje takoj na mestu za prekršek tudi odgovorno osebo pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Če je s prekrškom iz prvega odstavka tega člena povzročena neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali onesnaženje okolja, se pravno osebo in posameznika, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti kaznuje z denarno kaznijo od 20.000 do 30.000 SIT, odgovorno osebo pravne osebe pa z denarno kaznijo od 3.000 do 5.000 SIT.
41. člen
Z denarno kaznijo od 2.500 SIT se kaznuje takoj na mestu za prekršek posameznika, če ravna:
1. v nasprotju s 5. in 6. členom tega odloka
2. v nasprotju z 9. členom tega odloka
3. v nasprotju z 10. členom tega odloka
4. v nasprotju z 11. členom tega odloka
5. v nasprotju z 12. členom tega odloka
6. tako, da ne skrbi za pravočasen odvoz odpadkov ali le tega ne uredi v skladu s 15. členom tega odloka
7. v nasprotju s 16. členom tega odloka
8. v nasprotju s 26. členom tega odloka
9. v nasprotju z 31. členom tega odloka
10. v nasprotju z drugim odstavkom 48. člena tega odloka
Če je s prekrškom iz prvega odstavka tega člena povzročena neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali onesnaženje okolja, se storilec kaznuje z denarno kaznijo od 3.000 do 5.000 SIT.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
42. člen
Do ustanovitve javnega podjetja ali uveljavitve akta o koncesijah za ravnanje z odpadki je izvajalec zbiranja, odvoza, odstranjevanja in odlaganja odpadkov Komunalno stavbeno podjetje Kostak Krško.
43. člen
Dokler občina Krško ne bo organizirala zbiranja odpadkov na način, ki je predviden s tem odlokom, se odpadki zbirajo v enotnih posodah kot splošni odpadki, kar velja tudi za način odvoza in obračunavanja smetarine s tem, da jih je potrebno odvažati v rokih, ki veljajo za biološke odpadke.
Na način zbiranja odpadkov z ločevanjem na izvoru je potrebno preiti najkasneje v 18. mesecih po uveljavitvi tega odloka. Tak način zbiranja se uvede istočasno za celotno področje občine.
44. člen
Predlog obveznega navodila iz 13., 14., 16. in 27. člena tega odloka morajo izvajalci oziroma izvajalec predložiti najkasneje v 45. dneh po dnevu veljavnosti tega odloka sekretar sekretariata za gospodarsko infrastrukturo pa ga je dolžan objaviti najkasneje v 70 dneh po dnevu veljavnosti odloka.
45. člen
Direktor izvajalca iz 23. oziroma 42. člena tega odloka je dolžan predpisati poslovnik iz 23. člena, pridobiti nanj soglasje in ga uveljaviti najkasneje v 60. dneh po dnevu veljavnosti tega odloka.
46. člen
Z veljavnostjo tega odloka se uvede obvezno zbiranje, odvoz in odlaganje odpadkov iz vseh strnjenih naselij občine Krško, ki imajo več kot 10 gospodinjstev na osnovi popisa prebivalstva v letu 1991.
Dejansko zbiranje, odvoz in odlaganje odpadkov na območju iz prvega odstavka tega člena se uvede najkasneje v 36. mesecih po dnevu veljavnosti tega odloka na podlagi programa, ki ga v obliki odredbe objavi izvršni svet najkasneje v šestih mesecih po veljavnosti tega odloka.
Do uveljavitve odredbe iz drugega odstavka tega člena se odpadki obvezno odvažajo iz naselij: Krško, Senovo, Rožno, Brestanica, Koprivnica, Leskovec, Veliki Podlog, Podbočje, Kostanjevica, Raka, Senuše, Veliki Trn, Gora, Mrtvice, Gorica, Jelše, Velika vas, Drnovo, Dolenja vas, Zdole.
47. člen
Izvajalec in povzročitelji morajo v 30. dneh po uveljavitvi tega odloka določiti in urediti zbirna mesta in nabaviti tipske posode v skladu z drugim odstavkom 10. člena in 12. členom tega odloka.
V izrecno navedenih naseljih, kjer se že s tem odlokom uvaja obvezno zbiranje in odvažanje odpadkov na novo, se prične odvoz petinsedemdeseti dan po dnevu veljavnosti odloka, zato morajo izvajalec in povzročitelji opraviti obveznost iz prvega odstavka tega člena v roku iz tega odstavka.
48. člen
Sekretariat za razvoj, varstvo okolja, urejanje prostora in upravne zadeve bo skupno z organi iz 39. člena tega odloka v 60. dneh po uveljavitvi tega odloka pripravil pregled nedovoljenih odlagališč v občini Krško, ki jih bo občina po sekretariatu za gospodarsko infrastrukturo sanirala iz sredstev proračuna do konca junija 1993.
Kolikor se bodo nedovoljena odlagališča ponovno pojavila so lastniki zemljišč, na katerih se odlagališče pojavi, dolžni tak pojav takoj prijaviti sekretariatu za razvoj, varstvo okolja, urejanje prostora in upravne zadeve.
49. člen
Izvajalec iz 42. člena tega odloka opravlja usluge zbiranja, odvoza, odstranjevanja in odlaganja odpadkov ter jih obračunava, do izdaje izvedbenih predpisov po tem odloku, na način uveljavljen na dan veljavnosti tega odloka.
50. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije prično veljati tudi vsi predpisi (obvezna navodila, poslovnik, programi) izdani na podlagi tega odloka in jih izdajajo izvršni svet, pristojni upravni organi oziroma njihovi funkcionarji in izvajalci v mejah svojih pooblastil.
Št. 1-353-1/92
Krško, dne 9. julija 1992.
Predsednik
Skupščine občine Krško
Vojko Omerzu l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti