Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1982. Tarifa za uporabo objektov za varnost plovbe na pomorskih plovnih poteh, stran 2513.

Na podlagi 9. člena zakona o Ustanovi za vzdrževanje pomorskih plovnih poti (Uradni list SFRJ, št. 50/74, 17/81 in 46/88) v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za promet in zveze v soglasju z ministrom za finance
TARIFO
za uporabo objektov za varnost plovbe na pomorskih plovnih poteh
1. člen
Pristojbino za uporabo objektov za varnost plovbe na pomorskih plovnih poteh v morju Republike Slovenije plačajo domače in tuje ladje, čolni, jahte in tehnični plovni objekti (v nadaljnjem besedilu: plovni objekti).
Pristojbino za uporabo objektov za varnost plovbe plačajo plovni objekti, ki vplovejo v pristanišče ali sidrišče v morju Republike Slovenije.
2. člen
Pristojbino za uporabo objektov za varnost plovbe obračunava Pristaniška kapitanija Koper.
Pristojbina se vplačuje na vplačilni račun pristojbin za uporabo objektov za varnost plovbe pri podružnici službe družbenega knjigovodstva v Kopru.
3. člen
Plačana pristojbina iz drugega odstavka 1. člena te tarife se ne vrne, če se plovni objekt odtuji, uniči oziroma začasno ali dokončno izloči iz uporabe pred potekom roka, za katerega je bila plačana.
4. člen
Pristojbino za uporabo objektov za varnost plovbe morajo plačati plovni objekti:
– ki plačajo pristojbino prvič – pri prvi vplovitvi v pristanišče oziroma na sidrišče,
– ki so pristojbino že plačali – prvi dan po poteku roka, za katerega so plačali pristojbino.
Pristojbina mora biti plačana ob nastanku obveznosti oziroma preden plovni objekt izpluje iz pristanišča oziroma sidrišča.
5. člen
Pristojbine za uporabo objektov za varnost plovbe ne plačajo domače in tuje vojne ladje ter ladje za javni namen (upravni organ za varnost plovbe, policije, carine ipd.).
6. člen
Pristojbine za uporabo objektov za varnost plovbe ne plačajo plovni objekti, kadar vplujejo v pristanišče oziroma sidrišče, da bi se umaknili zaradi nevarnosti, ki jo je povzročila višja sila (neurje, megla, zaprta plovna pot, ustavitev prometa ipd.), ali po odredbi organa za varnost plovbe, zaradi razpreme, zaradi predpisanih pregledov in potrebnih popravil, zaradi vkrcanja in izkrcanja zbolelih članov posadke, zaradi izkrcanja brodolomcev ali oseb, ki so zbolele ali umrle na ladji, ter njihovih spremljevalcev, zaradi dopolnitve zalog živil, pitne vode, pogonskega ali potrošnega materiala, zaradi vkrcanja ali izkrcanja pilota ter drugih oseb, ki opravljajo uradna dejanja (organi za notranje zadeve, carinska služba ipd.), zaradi razkladanja blaga s poškodovanega plovnega objekta, če se to blago po popravilu ponovno naloži na isti plovni objekt, zaradi prekrcanja potnikov ali preložitve blaga z enega plovnega objekta na drugega ali zaradi izključitve plovnega objekta iz vleke oziroma vključitve v vleko zaradi varnosti plovbe.
Pristojbine za uporabo objektov za varnost plovbe ne plačajo na novo zgrajeni plovni objekti, dokler se ne začnejo izkoriščati.
Pristojbine za uporabo objektov za varnost plovbe ne plačajo domače in tuje ladje, kadar oddajajo meteorološke in druge podatke, pomembne za varnost plovbe.
7. člen
Pristojbina za uporabo objektov za varnost plovbe se obračunava in pobira:
– za ladje na lasten pogon – na podlagi neto tonaže (v nadaljnjem besedilu: NT),
– za ladje brez lastnega pogona – na podlagi nosilnosti,
– za ladje, ki nimajo označene neto tonaže in ne nosilnosti in za vlačilce – na podlagi indiciranih kilovatov (v nadaljnjem besedilu: indicirani kW),
– za čolne in jahte – po metrih dolžine.
Za ladje z dvojno tonažo se pristojbina zaračunava po višji NT, za ladje za posebne namene (RO-RO, LO-LO, trajekti za prevoz avtomobilov ih živine ipd.) pa se zaračunava po nižji NT.
Za potniške ladje nad 3.000 NT na rednih linijah se pristojbina zaračunava tako, kot da imajo 3.000 NT, za potniške ladje na krožnem potovanju pa se zaračuna 50% obračunane pristojbine in se ne obračunava tonaža nad 3.000 NT.
Za vlečene plovne objekte se pristojbina obračunava po indiciranih kW in zmanjša za 50% predpisanega zneska pristojbine, ki se plača za 30 dni.
Za tehnične plovne objekte brez lastnega pogona, ki imajo določeno neto tonažo, se pristojbina zaračunava po tej tonaži.
8. člen
Pristojbina za uporabo objektov za varnost plovbe se obračunava za 12 mesecev in pobira za čas veljavnosti dovoljenja za plovbo čolna oziroma jahte in sicer:
-------------------------------------------------------------------------
Zap. Vrsta plovnega                    Obdobje, za katero   Tolarska
št.  objekta                           se plačuje pristoj-  protivrednost
                                       bina                 ZDA dolarjev
-------------------------------------------------------------------------
1    2                                 3                    4
-------------------------------------------------------------------------
1    Ladja na lasten pogon             za 30 dni            0,35
     - za vsako NT                     za 12 mesecev        0,90
2    Ladja brez lastnega pogona        za 30 dni            0,12
     - za vsako tono nosilnosti        za 12 mesecev        0,90
3    Ladja, ki nima označene NT in
     ne nosilnosti -                   za 30 dni            0,20
     za vsak indiciran kW              za 12 mesecev        1,20
4    Čoln, ki se uporablja za
     gospodarske namene -
     za vsak meter dolžine             za 12 mesecev        1,30
5    Čoln, ki se uporablja za
     negospodarske namene – za vsak
     meter dolžine                     za 12 mesecev        0,60
6    Jahta – za vsak meter dolžine     za 12 mesecev        1,10
-------------------------------------------------------------------------
Tolarska protivrednost iz prejšnjega odstavka se obračuna po srednjem tečaju ZDA dolarjev Banke Slovenije na dan plačila pristojbine.
9. člen
Z dnem, uveljavitve te tarife se preneha uporabljati tarifa za uporabo objektov za varnost plovbe na pomorskih plovnih poteh (Uradni list SFRJ, št. 49/90 in 13/91).
10. člen
Ta tarifa začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-21/92
Ljubljana, dne 1. julija 1992.
Minister
za promet in zveze
Marjan Kranjc, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti