Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1981. Navodilo o načinu izdajanja mnenja, da posamezne barve za fasade, zidove, okna in vrata ne vsebujejo škodljivih snovi, stran 2512.

Na podlagi drugega odstavka 1. točke opomb tar. št. 2 tarife davka od prometa proizvodov zakona o prometnem davku (Uradni list RS, št. 4/92), 272. in tretjega odstavka 273. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) in 18. člena zakona o organizaciji in delovnem področju republiške uprave (Uradni list RS, št. 27/91) izdaja minister za varstvo okolja in urejanje prostora
NAVODILO
o načinu izdajanja mnenja, da posamezne barve za fasade, zidove, okna in vrata ne vsebujejo škodljivih snovi
1. člen
S tem navodilom se določa način izdajanja mnenja, da posamezne barve za fasade, zidove, okna in vrata (v nadaljevanju: izdelki) ne vsebujejo škodljivih snovi, na podlagi katerega upravičenci uveljavljajo pravico do plačila prometnega davka po tar. št. 2 tarife davka od prometa proizvodov, ki je sestavni del zakona o prometnem davku.
2. člen
Mnenje, da posamezni izdelki ne vsebujejo škodljivih snovi, izda Zavod Republike Slovenije za varstvo okolja in vodni režim kot organ v sestavi Ministrstva za varstvo okolja in urejanje prostora, v sodelovanju z Ministrstvom za finance.
Mnenje iz prejšnjega odstavka velja do spremembe sestave izdelka, vendar največ tri leta od njegove izdaje.
3. člen
Zahtevku za pridobitev mnenja, da posamezni izdelki ne vsebujejo škodljivih snovi, mora prosilec priložiti presojo o ustreznosti izdelkov iz 4. člena tega navodila oziroma potrdilo o pridobitvi znaka za ekološko primerni proizvod v tujini.
4. člen
Presojo o ustreznosti izdelkov glede na kriterije iz 5. člena tega navodila opravljajo strokovne institucije na osnovi raziskav posameznih izdelkov.
Izdelki, za katere je proizvajalec pridobil znak za ekološko primerni proizvod v tujini (npr. modri angel), ne potrebujejo dodatne presoje.
5. člen
Pri izdaji mnenja, da posamezni izdelki ne vsebujejo škodljivih snovi, se upoštevajo naslednji kriteriji:
1. Izključene so naslednje skupine izdelkov:
a) zaščitna sredstva in lazure za les, ki vsebujejo biocide (razen fungicidov; glej točko 2c);
b) plastične disperzijske barve za stene in plastični ometi, razen fasadnih barv, če delež organskih veziv ne. presega 3% suhe snovi in hkrati zadovoljujejo tudi dodatne kriterije.
2. Dodatni kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati izdelki
a) površinski premazi ne smejo vsebovati snovi, ki so navedene v nemški uredbi o nevarnih snoveh (Gefahrstoffverordnung, Loseblattausgabe 1976/91), če njihova koncentracija ni višja od 50% maksimalne koncentracije navedene v Aneksu I, številki 2.1. in 2.2. navedenega predpisa;
b) če izdelki vsebujejo spojine, ki niso navedene v uredbi o nevarnih snoveh, se le-te na osnovi strokovne presoje primerjajo z ustreznimi snovmi, ki so navedene v Aneksu 1, številka 2.1, in 2.2. navedenega predpisa;
c) izdelki lahko vsebujejo fungicide, ki niso navedeni v uredbi o nevarnih snoveh in v izdelku ne presegajo koncentracije 0,5 ut%;
d) izdelki ne smejo vsebovati prostega formaldehida v koncentraciji večji od 10mg/kg;
e) izdelki ne smejo vsebovati pigmentov na osnovi svinca, kadmija, kroma (VI) in njihovih spojin in drugih toksičnih kovin ter njihovih spojin. Izjema so naravne nečistoče ali nečistoče, ki nastanejo med proizvodnim procesom, katerih koncentracija ne sme presegati 0,1% koncentracije v osnovnih surovinah. Med izjeme se uvrščajo tudi spojine svinca, ki se uporabljajo kot sikativ;
f) izdelki ne smejo vsebovati hlapnih organskih spojin, navedenih v zadnji izdaji nemških tehničnih navodil za zrak (TA Luft), v koncentracijah nad:
– za snovi razreda I, z izjemo fungicidnih snovi po točki 2 c) 0,5 ut%
– za snovi razreda II 5,0 ut%
– za vse hlapne organske spojine skupaj
– vodotopni premazi 10,0 ut%
– nevodotopni premazi 15,0 ut%.
Nomenklatura površinskih premazov po teh kriterijih je povzeta po DIN 55945, december 1988, Površinski premazi (laki, barve in podobne snovi), izrazi.
6. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-01-71/92
Ljubljana, dne 3. avgusta 1992.
Minister
za varstvo okolja
in urejanje prostora
Miha Jazbinšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti