Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1975. Pravilnik o dodeljevanju sredstev za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva v občini Ribnica, stran 2508.

Na podlagi 63. člena statuta občine Ribnica (Uradni list RS, št. 5/92) je Izvršni svet Skupščine občine Ribnica na seji dne 29. 7. 1992 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju sredstev za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva v občini Ribnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev iz občinskega proračuna in sredstev poslovnih bank ter drugih institucij (sklad) za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva v občini Ribnica.
2. člen
Sredstva se dodeljujejo kot:
a) enkratno nepovratno finančno pomoč delodajalcu, ki zaposli delavca prijavljenega na zavodu za zaposlovanje;
b) kreditiranje – posojila (dolgoročna in kratkoročna);
c) subvencioniranje obrestne mere;
d) garancijo za posojila bank ali drugih finančnih organizacij.
3. člen
Sredstva se dodeljujejo za naslednje namene:
– nakup, graditev, prenovo in adaptacijo poslovnih prostorov;
– nakup opreme;
– odpiranje novih delovnih mest, razširitev in posodobitev obstoječe proizvodnje in storitvenih kapacitet;
– nakup, urejanje, opremljanje zemljišč in pridobivanje projektne dokumentacije za gradnjo poslovnih prostorov;
– obratna sredstva;
– druge namene iz 2. člena tega pravilnika.
4. člen
Za sredstva lahko zaprosijo pravne in fizične osebe s sedežem ali dejavnostjo v občini Ribnica, in sicer:
a) obrtniki;
b) podjetja v zasebni ali mešani lastnini z do 50 zaposlenimi;
c) občani, ki so pri pristojnem občinskem organu vložili popolno vlogo za izdajo obrtnega dovoljenja oziroma na pristojnem sodišču priglasitev za vpis v sodni register z vsemi predpisanimi dokumenti za ustanovitev podjetja.
Ne glede na določila od a do c se sredstva dodelijo le prosilcem s stalnim prebivališčem v občini Ribnica ter s slovenskim državljanstvom.
II. SREDSTVA ZA NEZAPOSLENE DELAVCE
5. člen
Sredstva se dodelijo v višini:
a) če nezaposlen delavec postane obrtnik ali podjetnik 2000 točk;
b) če nezaposlenega delavca zaposli obrtnik ali podjetnik 1500 točk.
Vrednost točke je tolarska protivrednost 1 DEM po srednjem tečaju na dan odobritve sredstev.
6. člen
V primeru, da na novo zaposleni delavec postane brezposelen pred potekom dveh let in upravičenec ne zaposli v 30 dneh drugega delavca ali da obratovalnica preneha, mora upravičenec, ki je dobil finančna sredstva, vrniti vsa dodeljena sredstva v roku 10 dni s pripadajočimi obrestmi, ki se določijo v pogodbi.
V primeru, da gre obratovalnica ali podjetje v stečaj, se terjatev prijavi v stečajno maso.
7. člen
Pred nakazilom sredstev se med upravičencem do. teh sredstev in Izvršnim svetom Skupščine občine Ribnica sklene pogodba z ustreznim zavarovanjem (z zavarovalnico, vknjižba na nepremičnine ali drugo ustrezno zavarovanje). Stroške zavarovanja nosi upravičenec.
III. POSOJILA
8. člen
Posojila se dodeljujejo preko poslovne banke s katero Izvršni svet Skupščine občine Ribnica sklene ustrezno pogodbo.
9. člen
Sredstva v obliki posojila se prednostno dodeljujejo:
a) dejavnostim, ki so razvojno perspektivne;
b) deficitarnim dejavnostim;
c) dejavnostim, ki so izvozno usmerjene ali nadomeščajo uvoz;
d) dejavnostim, ki dopolnjujejo proizvodne programe ostalega gospodarstva;
e) dejavnostim iz točk od a do d, ki bodo omogočile večje število novih delovnih mest, da so ekološko primerne, se organsko vraščajo v okolje in bo nova zaposlitev trajala vsaj 2 leti.
10. člen
Posojilo se dodeljuje z najdaljšo dobo vračanja 5 let, za obratna sredstva do 1 leta, višino obrestne mere in ostale pogoje določi poslovna banka v dogovoru z Izvršnim svetom Skupščine občine Ribnica.
Višina posojila praviloma ne sme presegati 30% predračunske vrednosti investicije. Višina posojila za obratna sredstva se določi z natečajem.
11. člen
Dokumentacija, ki jo mora prosilec priložiti: a) vloga, ki vsebuje: ime in priimek, naslov obratovalnice ali podjetja, šifro dejavnosti, opis dejavnosti, opis in predračunsko vrednost investicije, finančno konstrukcijo celotne investicije, število zaposlenih pred in po zaključitvi investicije;
b) dokazila glede na vrsto investicije:
– pri nakupu poslovnih prostorov, kupoprodajno pogodbo overjeno na sodišču;
– pri gradnji ali adaptaciji poslovnih prostorov gradbeno dovoljenje oziroma priglasitev del in predračun ali najemno pogodbo, ki mora biti sklenjena najmanj za dobo vračanja posojila;
– pri nakupu opreme predračun ali račun ali kupoprodajno pogodbo;
c) ostala dokazila v skladu z zahtevo poslovne banke;
d) izpolnjevati pogoje, ki jih določa 4. člen tega pravilnika.
IV. SUBVENCIONIRANJE OBRESTNE MERE
12. člen
Prosilec lahko zaprosi za subvencioniranje obrestne mere za posojila, ki jih odobravajo. poslovne banke in druge finančne organizacije za investicije, ki ustrezajo namenu iz 3. člena tega pravilnika.
Obrestna mera se lahko subvencionira do višine, ki jo določa poslovna banka za investicijska posojila iz 10. člena pravilnika.
13. člen
Dokumentacija za subvencioniranje obrestne mere mora vsebovati:
a) vlogo, ki vsebuje ime in priimek, naslov obratovalnice ali podjetja, šifro dejavnosti, opis dejavnosti, opis in predračunsko vrednost investicije, finančno konstrukcijo celotne investicije, število zaposlenih pred in po zaključitvi investicije,
b) pogodbo o dodelitvi posojila poslovne banke ali druge finančne organizacije.
14. člen
O subvencioniranju obrestne mere se med upravičencem do subvencije in Izvršnim svetom Skupščine občine Ribnica sklene ustrezna pogodba.
V. GARANCIJA ZA NAJETA POSOJILA
15. člen
Najemnik posojila pri poslovni banki ali pri drugi finančni organizaciji lahko zaprosi za garancijo za najeto posojilo.
Skupna vrednost danih garancij lahko doseže do 50% celotnih sredstev v posamičnem letu. Garancija se lahko dodeli samo za tekoče leto.
16. člen
Vloga za dodelitev garancije mora vsebovati: ime in priimek, naslov obratovalnice ali podjetja, šifro dejavnosti, opis dejavnosti, opis in predračunsko vrednost investicije, finančno konstrukcijo celotne investicije, število zaposlenih pred in po zaključitvi investicije, višino posojila, za katero se prosi garancija.
17. člen
Vlogi za garancijo mora prosilec priložiti zaradi zavarovanja terjatve zemljiškoknjižni izpisek lastnih nepremičnin ali nepremičnin porokov, da se vknjiži zastavna pravica pri pristojnem sodišču v korist občine Ribnica.
Vse stroške zemljiškoknjižnega zavarovanja nosi prosilec garancije.
VI. NATEČAJ
18. člen
Sredstva za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva po tem pravilniku se dodeljujejo na podlagi sklepa o javnem natečaju, ki ga sprejme Izvršni svet Skupščine občine Ribnica in se objavi v lokalnem časopisu.
Natečaj za pridobivanje sredstev za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva se objavi praviloma dvakrat letno in traja 30 dni od dneva objave.
19. člen
Prošnjo za pridobitev sredstev s prilogami vložijo prosilci pri Sekretariatu za družbeno planiranje, gospodarstvo in proračun občine Ribnica, kjer lahko pridobijo tudi ostale potrebne informacije.
Prošnje prouči Komisija za razvoj malega gospodarstva občine Ribnica in pripravi predlog za obravnavo na seji izvršnega sveta.
Izvršni svet Skupščine občine Ribnica odloča o dodelitvi sredstev s sklepom, ki se vroči vsem prosilcem v 8 dneh po sprejemu.
20. člen
Komisija za razvoj malega gospodarstva občine Ribnica spremlja in kontrolira namensko porabo sredstev, pridobljenih po tem pravilniku. Pri tem delu lahko vključi pristojne organe občine Ribnica in pripravi poročilo za Izvršni svet Skupščine občine Ribnica.
Pravne in fizične osebe, katerim bodo odprta odobrena sredstva, morajo komisiji za razvoj malega gospodarstva dvakrat letno poročati o realizaciji določil po sklenjenih pogodbah.
21. člen
Razmerje med posameznimi oblikami dodeljenih sredstev iz 2. člena tega pravilnika določi Izvršni svet Skupščine občine Ribnica.
Različne oblike dodeljenih sredstev za pospeševanje obrti in podjetništva iz drugega člena tega pravilnika se med seboj izključujejo.
22. člen
Strokovna, administrativna in tehnična dela za izvršni svet in komisijo opravlja Sekretariat za družbeno planiranje, gospodarstvo in proračun občine Ribnica.
23. člen
Pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 01-JH-313-2-92
Ribnica, dne 29. julija 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Ribnica
Janez Henigman, dipl. inž. org. dela l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti