Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1958. Odlok o komunalnem nadzoru v občini Celje, stran 2483.

Na podlagi 14. člena zakona o notranjih zadevah (Uradni list SRS, št. 28/80) in 4. člena odloka o sestavi in pristojnosti zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list RS, št. 13/90, 22/90, 23/90 in 13/91) je Skupščina občine Celje na skupni seji vseh zborov dne 20. 7. 1992 sprejela
ODLOK
o komunalnem nadzoru v občini Celje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa organizacija, pristojnosti in naloge komunalnega nadzora (v nadaljnjem besedilu: občinska straža) v občini Celje.
2. člen
Občinska straža nadzoruje izvajanje občinskih predpisov o javnem redu in miru, komunalni urejenosti, uporabo javnih površin, varstvu zelenih površin, čistoči kraja, parkiranju vozil, zimski službi, nameščanju reklam in plakatiranju ter drugih zadev, ki jih posebej določi občinska skupščina s svojimi odloki.
II. ORGANIZACIJA IN OPREMA
3. člen
Z odlokom o organizaciji in delovnem področju upravnih organov in organizacij občine Celje je določeno v sestavi katerega občinskega upravnega organa je občinska straža.
Izvršni svet z aktom o sistemizaciji določi število delovnih mest in posebne pogoje, ki jih morajo izpolnjevati delavci občinske straže.
Naloge občinske straže se lahko s koncesijo zaupajo tudi družbeno ali zasebno pravni osebi. Pravna oseba, ki s koncesijo pridobi pravico opravljati komunalni nadzor je po tem odloku v obveznostih in pravicah izenačena z občinsko stražo.
4. člen
Delavci občinske straže so uniformirani in imajo posebno izkaznico, ki jih pooblašča opravljati nadzor nad izvajanjem občinskih predpisov.
III. PRISTOJNOSTI IN NALOGE
5. člen
Občinski stražnik ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico in dolžnost:
– legitimirati kršitelja in priče
– mandatno kaznovati in izterjati izrečeno mandatno kazen
– izdati plačilni nalog
– predlagati uvedbe postopka o prekršku, naznanjati gospodarske prestopke oziroma kazniva dejanja, ki jih zazna
– dati ustne ali pisne naloge za odpravo nepravilnosti
– s poročili sporočiti zaznane podatke pristojnim organom, če meni, da so potrebni ukrepi, za katere sam ni pristojen
– odrediti odvoz vozila
– opozarjati na lažje – formalne kršitve.
6. člen
Zaradi uspešnega ukrepanja zoper napačno parkiranje razpolaga občinska straža z vozilom za odvoz vozil in posebnimi lisicami za onemogočanje premika nepravilno parkiranega vozila.
7. člen
Organi, organizacije, podjetja, skupnosti ali posamezniki so dolžni občinskemu stražniku:
– omogočiti nemoteno opravljanje komunalnega nadzora
– omogočiti vstop v objekt, prostore oziroma dostop do naprav, ki se nadzirajo
– nuditi potrebno pomoč; dajati podatke in obvestila v zvezi z opravljanjem komunalnega nadzora.
8. člen
V primerih, da zavezanec ne izvrši naloženega ukrepa, ga ne izvrši popolnoma ali v določenem roku, lahko občinski stražnik odloči, da to opravi druga oseba ali organizacija na stroške zavezanca.
Občinski stražnik lahko zahteva pri svojem delu pomoč policije, če je to potrebno zaradi lastne varnosti ali vzpostavitve reda.
9. člen
Če občinski stražnik ugotovi, da podjetja, ki opravljajo zadeve posebnega pomena za občino in občane, ne opravljajo nalog iz svoje pristojnosti ali jih ne opravljajo v celoti oziroma v redu, je dolžan podvzeti potrebne ukrepe, za katere je pooblaščen ter obvestiti pristojni organ in izvršni svet o svojih ugotovitvah.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
10. člen
Z denarno kaznijo od 2.000 do 5.000 SIT se kaznuje za prekršek:
1. kdor se noče legitimirati ali dati potrebnih obvestil občinskemu stražniku ali se nedostojno vede do občinskega stražnika ob uradnem postopku
2. kdor prepreči občinskemu stražniku izvrševanje uradne naloge za katero je pooblaščen ali ga pri tem ovira
3. kdor ne izvrši zakonito odrejenega ukrepa občinskega stražnika.
Za prekrške iz prvega odstavka tega člena se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, z denarno kaznijo od 10.000 do 30.000 SIT, odgovorna oseba pravne osebe pa do 50.000 SIT.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 11. člen
Predstojnik upravnega organa v čigar sestavi je občinska straža v soglasju z izvršnim svetom v aktu o organizaciji in sistemizaciji podrobneje opredeli vprašanje sistemizacije, tehnične opreme, uniforme in službene izkaznice.
Koncesijsko pogodbo v smislu tretjega odstavka 3. člena tega odloka sklepa Izvršni svet Skupščine občine Celje.
12. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o ustanovitvi občinske straže, objavljen v Uradnem listu SRS, št. 9/75.
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01200-002/92-5
Celje, dne 20. julija 1992.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti