Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1950. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o načinu opravljanja veterinarsko sanitarnega pregleda in kontrole živali pred zakolom in proizvodov živalskega izvora, stran 2476.

Na podlagi tretjega odstavka 34. člena in drugega odstavka 35. člena zakona o varstvu živali pred kužnimi boleznimi, ki ogrožajo vso državo (Uradni list SFRJ, št. 43/86) v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
PRAVILNIK
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o načinu opravljanja veterinarsko sanitarnega pregleda in kontrole živali pred zakolom in proizvodov živalskega izvora
1. člen
V drugem odstavku 56. člena pravilnika o načinu opravljanja veterinarsko-sanitarnega pregleda in kontrole živali in proizvodov živalskega izvora (Uradni list SFRJ, št. 68/89) se beseda »Yugoslavia« nadomesti z besedo »Slovenia«. Črtata se besedi »datum pregleda«.
Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi: »Na zahtevo države uvoznice se datum pregleda označi s posebnim žigom.«.
2. člen
V četrti vrsti prvega odstavka 119. člena se za besedo »mastitis« postavi pika, besedo »ki jih povzročajo streptokoki in stafilokoki« pa se črta.
3. člen
V drugem odstavku 123. člena se številka »12« nadomesti s številko »24«.
4. člen
Za 124. členom se doda nov 124.a člen, ki se glasi: »124. a člen:
Na embalaži termično obdelanega mleka, ki je namenjeno za izvoz v druge države, mora proizvajalec označiti registrsko številko izvoznega obrata in kratico ali mednarodno priznano ime države izvoznice.«.
5. člen
Drugi, tretji in četrti odstavek 125. člena se spremenijo tako, da se glasijo:
»Mleko je treba takoj po molži odpremiti v prostor, v katerem se mleko hladi ali obdeluje. Prostor mora biti lociran in urejen tako, da je preprečen škodljiv vpliv na mleko.
Če mleko ni oddano v dveh urah po molži v obrat, kjer se mora takoj ohladiti, ga je treba ohladiti v mlekarnici imetnika živali, in sicer:
– če mleko oddaja v zbiralnico oziroma mlekarno vsak dan, na temperaturo do +8 stopinj celzija v dveh urah;
– če mleko ne oddaja vsak dan v zbiralnico oziroma mlekarno, na temperaturo vsaj +4 stopinje celzija.
Med prevozom do mlekarne temperatura mleka ne sme biti višja od +10 stopinj celzija. Če mleko v mlekarni ni toplotno obdelano v štirih urah po dopremi, mora biti neposredno po dopremi v mlekarno ohlajeno na temperaturo vsaj +5 stopinj celzija.
Mleko in smetano je treba po pasterizaciji ohladiti in uskladiščiti pri temperaturi največ +5 stopinj celzija. Skladiščna temperatura mora biti registrirana. Temperatura pasteriziranega mleka v transportnih cisternah ali manjših posodah ali drugi embalaži med prevozom ne sme biti višja od +6 stopinj celzija.«.
6. člen
3. točka 126. člena se črta.
7. člen
Prvi odstavek 128. člena še spremeni tako, da se glasi: »Mleko se oceni kot higiensko oporečno za javno potrošnjo in se ne sme uporabljati za prehrano ljudi, če je od molznic, ki:
1. so iz hleva, v katerem je pristojni organ ugotovil, da ni prost tuberkuloze in bruceloze;
2. kažejo znamenja kužnih bolezni, ki se lahko z mlekom prenašajo na ljudi, ali obstaja sum teh bolezni;
3. so zbolele za leptospirozo, listeriozo, Q mrzlico in osepnicami krav;
4. so zbolele ali se sumi, da so zbolele za govejo kugo, pljučno kugo goved, slinavko in parkljevko, vraničnim prisadom, šumečim prisadom, hemoragično septikemijo, steklino, kužno bulbarno paralizo, osepnicami ovac, bradsotom in melitokokozo ali se sumi, da so okužene s temi boleznimi;
5. so bile cepljene z vakcino, ni pa minil čas karence, ki je določen v navodilih proizvajalca;
6. so okužene s salmonelami ali so trajni izločevalci teh bakterij;
7. so zbolele za vnetjem vimena (mastitis) ali kože vimena;
8. imajo rane na vimenu, ki bi lahko onesnažile mleko;
9. kažejo vidne motnje splošnega zdravstvenega stanja, znake želodčno črevesnih obolenj z diarejo in temperaturo ali bolezni spolnih organov in izločajo izcedek;
10. niso ločene od živali iz 2., 3., 6., 7 in 9. točke tega odstavka;
11. ne dajejo več kot dva litra mleka dnevno (krave);
12. so namenjene za pridobivanje cepiva, med tem pridobivanjem in po njem, dokler izločajo patogene bakterije ali viruse;
13. so bile zdravljene z zdravili, i prehajajo v mleko med zdravljenjem, po zadnji aplikaciji zdravil pa ni minil čas, ki je po navodilu proizvajalca za njihovo uporabo potreben, da se le-ta izločijo iz organizma živali (karenca).«.
3. točka drugega odstavka se črta.
8. člen
130. člen se črta.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-02-11/92
Ljubljana, dne 13. julija 1992.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano
mag. Jože Protner l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti