Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1944. Odlok o pogojih in načinu za carinjenje blaga, za katero ni bila predložena dokumentacija in o primerih, v katerih ni treba vložiti deklaracije, stran 2470.

Na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter šestega odstavka 254. člena in drugega odstavka 256. člena carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 10/76, 36/79, 52/79, 12/82, 61/82, 7/84, 25/85, 38/86, 28/88, 40/89, 70/89 in 21/90) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o pogojih in načinu za carinjenje blaga, za katero ni bila predložena dokumentacija in o primerih, v katerih ni treba vložiti deklaracije
1. člen
Brez popolne dokumentacije se sme dvigniti izpod carinskega nadzorstva naslednje uvoženo blago:
1. TV-filmi, katerih začetek oddajanja je vezah na rok, krajši od enega meseca;
2. deli za nujna popravila osnovnih sredstev v uporabi;
3. radioaktivni izotopi, cepiva in zdravila, ki se hranijo ob posebnih pogojih ali se takoj uporabljajo;
4. predmeti, izvzemši stroje, aparate, naprave in inštrumente, ki so namenjeni za nujne medicinske intervencije;
5. knjige, časopisi in revije;
6. magnetni trakovi za elektronske računalnike s podatki za izmenjavo informacij;
7. blago, ki se brezplačno prejme iz tujine, če je namenjeno za odpravljanje posledic, povzročenih z elementarnimi nesrečami ali za zaščito in reševanje ljudi in premoženja;
8. deli za nujna popravila letal, ki opravljajo promet s tujino;
9. reprodukcijski material (surovine, deli za tekoče vzdrževanje, deli za vgradnjo pri izdelavi novih izdelkov in potrošni material), potreben za proces proizvodnje, razen reprodukcijskega materiala, ki se uvaža na podlagi kontingenta in dovoljenja;
10. pošiljke blaga za humanitarne namene, ki jih humanitarne organizacije in skupnosti brezplačno prejemajo iz tujine.
Če so bila prevozna sredstva popravljena po prvem odstavku 317. člena carinskega zakona, lahko lastnik oziroma uporabnik vozila prijavi vrednost popravila za carinjenje brez popolne dokumentacije.
2. člen
V primerih iz 1. člena tega odloka dvigne carinski zavezanec blago izpod carinskega nadzorstva na podlagi svoje pisne izjave o vrsti, količini, kakovosti in vrednosti blaga, tarifni postavki carinske tarife in namenu uvoza, ko plača začasno obračunani znesek carine in drugih uvoznih davščin.
3. člen
Uvozno carinsko deklaracijo s potrebno dokumentacijo je treba predložiti v primerih iz točk 1., 2., 4., 6., 9. in 10. točke 1. člena tega odloka v 30 dneh, za blago iz 3., 7. in 8. točke 1. člena tega odloka v 90 dneh, za blago iz 5. točke 1. člena tega odloka v 60 dneh od dneva, ko se dvigne blago iz carinarnice; v opravičenih primerih sme carinarnica ta rok podaljšati, vendar ne dlje kot 90 dni.
4. člen
Znesek, zaračunan po 2. členu tega odloka je prihodek republiškega proračuna. Po končanem postopku v zvezi z vloženo carinsko deklaracijo, carinski organ, uradno vrne razliko carine in drugih uvoznih davščin, če je znesek po dokončnem obračunu manjši, oziroma izterja razliko, če je znesek po končnem obračunu večji.
5. člen
Ne glede na 2. in 4. člen tega odloka carinski zavezanec predloži carinarnici, namesto plačila carine in ostalih uvoznih davščin, garancijo za blago, za katero se po veljavnih predpisih ne plačujejo carina in druge uvozne davščine in se ob uvozu ne more ugotoviti njegova vrednost ter ob prevzemu blaga nima možnosti predložiti carinarnici ustreznih dokazov.
Kot garancijo po prvem odstavku tega člena carinski zavezanec lahko da garancijo banke.
Dano garancijo dobi carinski zavezanec nazaj, ko se konča carinjenje.
Deklarant, ki predloži generalno garancijo iz 1. točke odloka o pogojih za dviganje blaga izpod carinskega nadzorstva pred vplačilom carine in drugih uvoznih davščin (Uradni list SFRJ, št. 2/82), ne predloži garancije iz prvega odstavka tega člena.
6. člen
Če carinski zavezanec ne vloži uvozne carinske deklaracije v predpisanem roku, mora carinarnica uradno začeti postopek za izterjavo carine in drugih uvoznih davščin.
7. člen
Carinske deklaracije ni treba vložiti:
1. za osebno prtljago potnika, dano za prevoz z drugim prevoznim sredstvom, s pošto ali kako drugače;
2. za reklamni material in vzorce, ki se pošiljajo v tujino – do skupne vrednosti 10.000 tolarjev;
3. za blago, namenjeno za zdravljenje oseb, zbolelih za rakom, ki ga prejemajo društva za boj proti raku.
8. člen
Tujim ladjam, ki se začasno uvozijo v remont (popravilo) v domačo ladjedelnico, lahko dovoli carinarnica brez popolne dokumentacije vplovitev v ladjedelnico in začetek remontnih del oziroma izplovitev po končanem remontu.
V primeru iz prvega odstavka tega člena da carinski zavezanec pisno izjavo s podatki o ladji in namenu začasnega uvoza, po končanem remontu pa specifikacijo opravljenih del.
Uvozno oziroma izvozno carinsko deklaracijo je treba vložiti v 30 dneh od dneva, ko se je začel oziroma končal remont.
Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi v primeru začasnega uvoza letala v popravilo.
9. člen
Deklaracija za izvozno carinjenje goriva, ki ostane po poskusni vožnji ladje in se dobavi tujemu naročniku, se vloži v 30 dneh od dneva, ko je šla ladja čez carinsko črto.
10. člen
Direktor Republiške carinske uprave lahko dovoli dviganje blaga izpod carinskega nadzorstva brez popolne dokumentacije tudi v drugih izjemnih primerih, če so za to opravičeni razlogi.
11. člen
Določbe 1., 2., 3., 7. in 10. člena tega odloka se smiselno uporabljajo tudi pri izvozu blaga.
12. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok se preneha uporabljati odlok o pogojih in načinu za carinjenje blaga, za katero ni bila predložena dokumentacija in o primerih, v katerih ni treba vložiti deklaracije (Uradni list SFRJ, št. 35/76, 41/79, 18/81, 18/82, 65/85 in 87/89).
13. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 424-01/92-16/1-8
Ljubljana, dne 30. julija 1992.
Vlada Republike Slovenije
Predsednik
dr. Janez Drnovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti