Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/1992 z dne 1. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/1992 z dne 1. 8. 1992

Kazalo

1906. Odlok o postopku izdajanja in uporabi potrdil o uvrstitvi blaga po carinski tarifi in o plačilu zanje, stran 2417.

Na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter tretjega odstavka 281. člena carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 10/76, 36/79, 52/79, 12/82, 61/82, 7/84, 25/85, 38/86, 28/88, 40/89, 70/89 in 21/90) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o postopku izdajanja in uporabi potrdil o uvrstitvi blaga po carinski tarifi in o plačilu zanje
1. člen
Potrdilo o uvrstitvi blaga po carinski tarifi izda Republiška carinska uprava pravni osebi ali zasebniku na njegovo pismeno zahtevo.
2. člen
Zahtevi iz 1. člena tega odloka je treba priložiti tri istovetne vzorce blaga, za katero se zahteva potrdilo.
Če gre za blago, za katero ni mogoče vzeti vzorcev (stroji idr.), je treba zahtevi priložiti prospekte, če teh ni, pa posnetke, risbe, skice in podobno, in sicer v treh izvodih z opisom materiala ter drugimi podatki, ki so nujni za uvrstitev blaga.
V zahtevi morajo biti navedeni vsi podatki, na podlagi katerih je mogoče nedvoumno ugotoviti, za kakšno blago gre, zlasti pa:
1. običajno trgovsko ime in zaščitni znak,
2. kakovost, namen in način uporabe,
3. opis materiala,
4. državo izvora in proizvajalca blaga,
5. državo, iz katere se blago uvozi.
Če je to za uvrstitev blaga nujno, lahko zahteva Republiška carinska uprava še druge podatke (npr. tehnični in kemični podatki ipd.).
Če se s posamezno zahtevo zahteva potrdilo za več vrst blaga iz več tarifnih številk, morajo biti v njej navedeni vsi potrebni podatki za vsako vrsto blaga posebej.
3. člen
Če je za ugotovitev lastnosti blaga potrebna njegova kemično-tehnološka ali kakšna druga preiskava v določenem strokovnem zavodu, pošlje Republiška carinska uprava s privolitvijo vložnika zahteve, da se preiskava opravi na njegove stroške, vzorec v preiskavo strokovnemu zavodu.
4. člen
Potrdilo o uvrstitvi blaga po carinski tarifi vsebuje zlasti:
1. običajno trgovsko ime blaga,
2. označbo tarifne postavke, imenovanje blaga in stopnjo po carinski tarifi,
3. podatke o vzorcu oziroma prospektu, risbi, posnetku ali skici,
4. rok veljavnosti potrdila.
Vzorci, prospekti, posnetki in skice morajo biti priloženi potrdilu.
5. člen
Postopek za izdajo potrdila o uvrstitvi blaga po carinski tarifi je hiter.
6. člen
Vložniku zahteve izda Republiška carinska uprava potrdilo z dvema vzorcema, ki sta zapečatena z voskom in imata vtisnjen carinski žig ali carinsko plombo, oziroma z dvema prospektoma, risbama, posnetkoma ali skicama, overjenima s štampiljko Republiške carinske uprave.
En vzorec oziroma prospekt, risbo, posnetek ali skico obdrži Republiška carinska uprava.
7. člen
Pravna oseba ali zasebnik, ki uporabi potrdilo, mora priložiti carinski deklaraciji tudi izvirno potrdilo z vzorcem oziroma prospektom, risbo, posnetkom ali skico in en izvod prepisa ali fotokopije potrdila.
Po končanem carinjenju blaga vrne carinarnica vložniku deklaracije izvirno potrdilo, njegov prepis oziroma fotokopijo pa obdrži s carinsko deklaracijo.
8. člen
Carinarnica, ki carini blago, uporablja potrdilo šest mesecev od dneva njegove izdaje, razen za carinjenje blaga na podlagi 22. člena carinskega zakona. Carinarnica ne uporabi potrdila, če se med njegovo veljavnostjo spremeni carinska tarifa za blago, za katero se potrdilo nanaša.
9. člen
Za stroške za izdajo potrdila o uvrstitvi blaga po carinski tarifi za eno vrsto blaga zaračunava Republiška carinska uprava vložniku zahteve plačilo v naslednjih zneskih:
a) za blago, ki ga mora glavni carinski laboratorij kemično-tehnološko preiskati, da ugotovi vrsto in kakovost in sicer:
1. za proizvode živalskega izvora; pijača, alkoholne tekočine in tobak; proizvode neorganskega porekla; tekstilna vlakna in tekstilni proizvodi 5.000 SIT;
2. za proizvode rastlinskega izvora, proizvode organskega izvora, proizvode na podlagi organske in neorganske materije, barve in lakov; proste in plemenite kovine in njihovi izdelki in ostale proizvode 8.000 SIT;
b) za blago, za katerega je za določitev vsebnosti potrebno opraviti kemijsko-tehnološko raziskavo v določeni strokovni ustanovi, v višini stroškov po računu ustanove povečano za 2.000 SIT;
c) za ostalo blago 5.000 SIT.
Stroške za izdajo potrdila o uvrstitvi blaga po carinski tarifi je treba plačati ob vložitvi zahtevka v dobro računa Republiške carinske uprave. Sredstva iz tega naslova so prihodek republiškega proračuna.
10. člen
Za pisno mnenje, ki ga da po drugem odstavku 281. člena carinskega zakona, zaračuna carinarnica, se smiselno uporabljajo določila 2. do 8. člena tega odloka.
Za izdajo pismenega mnenja je potrebno plačati v dobro računa carinarnice nadomestilo v višini 5.000,00 tolarjev. Plačano nadomestilo je prihodek republiškega proračuna.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka se preneha uporabljati odlok o postopku izdaje in uporabe potrdil o uvrstitvi blaga po carinski tarifi in o plačilu zanje (Uradni list SFRJ, št. 35/76, 17/83, 23/87 in 26/91).
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 424-01/92-15/1-8
Ljubljana, dne 24. julija 1992.
Vlada Republike Slovenije
Predsednik
dr. Janez Drnovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti