Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/1992 z dne 24. 7. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/1992 z dne 24. 7. 1992

Kazalo

1836. Odlok o ravnanju z odpadki na območju občine Postojna, stran 2363.

Skupščina občine Postojna je na podlagi: 3. in 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 17. člena zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78 in 29/86), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 36/83, 42/85, 47/87 in 10/91) ter 23. člena statuta občine Postojna (Uradni list RS, št. 21/91), na 22. skupnem zasedanju vseh treh zborov dne 30. 6. 1992 sprejela
ODLOK
o ravnanju z odpadki na območju občine Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok predpisuje način ravnanja z odpadki, ki nastanejo v proizvodnji, prometu in porabi v naseljih in odlaganje odpadkov na določeno odlagališče odpadkov (v nadaljnjem besedilu deponija).
Ravnanje z odpadki obsega odstranjevanje (zbiranje in odvažanje) in odlaganje na deponijo.
Ravnanje z uporabnimi odpadki ureja ta odlok le, če to izrecno določa.
2. člen
Na celotnem območju občine je obvezno odpadke iz stanovanjskih, poslovnih ter drugih objektov in površin, zbirati, odstranjevati in odlagati na način, ki je predpisan s tem odlokom.
3. člen
Ločeno zbiranje in odlaganje odpadkov je obvezno, ko se v določenem območju tako odstranjevanje dejansko uvede. Postopnost uvedbe in način odstranjevanja odpadkov mora biti podrobneje določen v operativnem pravilniku za ravnanje z odpadki (v nadaljnjem besedilu "pravilnik"), ki mora biti sprejet pred začetkom zbiranja.
4. člen
V tistih naseljih in območjih, kjer je organiziran odvoz odpadkov onemogočen ali v zimskem času otežkočen, so občani dolžni odlagati odpadke na odrejen način oziroma tako, da so zagotovljeni minimalni sanitarni pogoji.
5. člen
Odstranjevanje in odlaganje odpadkov sta javni službi.
Odstranjevanje in odlaganje sme opravljati samo fizična ali pravna oseba, ki ima dovoljenje oziroma je registrirana za opravljanje takšne dejavnosti (v nadaljevanju: pooblaščeni izvajalec) in ga za to pooblasti pristojni organ.
6. člen
Za zbiranje in odlaganje odpadkov v za to določene posode za odpadke, so odgovorni uporabniki objektov in površin iz 2. člena tega odloka (v nadaljevanju: uporabniki).
7. člen
Odpadek je po tem odloku vsaka snov ali predmet, ki je proizvajalcu oziroma uporabniku nepotreben, nadležen ali škodljiv, ki ga je dovoljeno odlagati na komunalno deponijo.
Odpadki se po tem odloku razvrščajo v:
– odpadke, primerne za odlaganje v tipizirane posode za odpadke,
– odpadke, ki jih zaradi velikosti, teže in podobno ni mogoče ali ni smotrno zbirati in odlagati v tipizirane posode (kosovni odpadki),
– tekoče odpadke.
8. člen
Določbe tega odloka ne veljajo za posebne odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi.
Ne glede na prvi odstavek tega člena pa mora povzročitelj posebnih odpadkov v sodelovanju s pooblaščenim izvajalcem, takoj po sprejetju tega odloka, pričeti na ekološko primeren način posebne odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi oziroma se ne smejo odlagati na komunalno deponijo, zbirati in začasno deponirati. Način zbiranja in deponiranja mora biti točno določen v pravilniku.
9. člen
Z odpadki je potrebno ravnati tako, da ni moteno, ogroženo ali prizadeto:
– človeško zdravje in počutje,
– naravno okolje, živalstvo in rastlinstvo
– zavarovano naravno območje, naravni in kulturni spomeniki,
– videz pokrajine in naselij,
– higiena ter javni red in mir,
– dolžnost vsakogar je omejiti nastajanje odpadkov na najmanjšo možno mero.
II. ODSTRANJEVANJE ODPADKOV
A) Zbiranje in odlaganje odpadkov v tipizirane posode za odpadke
10. člen
Povzročitelji odpadkov so odgovorni za ravnanje z odpadki v skladu z določbami tega odloka.
11. člen
Odpadke iz 1. alinee 2. odstavka 7. člena tega odloka so dolžni vsi, pri katerih le ti nastajajo, zbirati in odlagati v tipizirane posode za odpadke.
Zbirna mesta za kosovne odpadke so posebej opredeljena v pravilniku.
Pravilnik sprejme Izvršni svet Skupščine občine Postojna.
12. člen
Posoda za odpadke mora biti postavljena na določen prostor takoj, ko pooblaščen izvajalec za določeno območje organizira odvoz odpadkov oziroma takoj, ko je objekt vseljen ali se prične uporabljati.
13. člen
Za pravilno uporabo posod za odpadke in čistočo okolice je odgovoren uporabnik, pooblaščeni izvajalec pa le v primeru, ko njegovi delavci onesnažijo okolico pri praznjenju posod.
Posoda za odpadke ne sme biti napolnjena tako, da je ni mogoče zapreti. Večje količine odpadkov, ki se pojavijo občasno, se lahko odloži v posebno papirnato vrečo, ki jo je potrebno postaviti poleg posode za odpadke.
14. člen
Dotrajane posode za odpadke mora zamenjati pooblaščeni izvajalec. Okvare na posodah za odpadke, ki so nastale zaradi neprimernega ravnanja uporabnika, je dolžan odpraviti tisti, ki jih je s svojim ravnanjem povzročil.
Pooblaščeni izvajalec, ki odvaža odpadke, je dolžan vzdrževati posode (pranje, dezinfekcija, zamenjava zaradi dotrajanosti,...).
15. člen
Odpadke v proizvodnem procesu, ki jih je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji ali pa jih je mogoče po predelavi uporabljati kot sekundarne surovine, so pravne osebe dolžne sortirati in odlagati tako, da jih je mogoče ločeno odvažati.
16. člen
Upravljalci tržnic, sejmišč, igrišč, avtobusnih in železniških postaj in postajališč, parkov in parkirišč, ulic, pločnikov in trgov ipd., morajo na tem prostoru namestiti potrebno število košev za odpadke ali druge primerne posode za odpadke, skrbeti za njihovo odstranjevanje ter se s pooblaščenim izvajalcem dogovoriti za odvoz teh odpadkov.
Odpadke, ki izvirajo iz dejavnosti oziroma obratovanja je dolžan uporabnik poslovnega prostora odstraniti izpred le-tega.
17. člen
Organizatorji prireditev na prostem so dolžni v sodelovanju s pooblaščenim izvajalcem opremiti prostor z ustreznimi posodami za odpadke in v 24 urah po prireditvi poskrbeti za očiščenje prostora.
18. člen
Odvoz kosovnih odpadkov mora biti organiziran najmanj dvakrat letno. Zbiranje in odlaganje mora biti organizirano tako, da je možno ločeno zbiranje uporabnih odpadkov.
Čas in prostor zbiranja in odvažanja mora pooblaščeni izvajalec objaviti v koledarju akcij ali poimensko obvestiti vse uporabnike 14 dni pred zbirno akcijo.
Kosovni odpadki se smejo odložiti na odjemno mesto največ 12 ur pred predvidenim odvozom.
B) Odvažanje odpadkov
19. člen
Odpadke sme odvažati v skladu s pravilnikom samo pooblaščeni izvajalec na za to določeno deponijo.
Odpadke odvaža pooblaščeni izvajalec v posebnih vozilih, ki so urejena tako, da omogočajo brezprašno polnitev, prevoz in izpraznitev.
Uporabnike mora pooblaščeni izvajalec poimensko obvestiti o razporedu odvozov.
III. ODLAGALIŠČE ODPADKOV
20. člen
Odpadke je dovoljeno odlagati le na deponijo, ki jo upravlja in vzdržuje upravljalec, ali na drug način, ki je dogovorjen z IS.
21. člen
Odlagališče mora biti označeno in redno vzdrževano. Organizacijo odlaganja odpadkov, uničevanje mrčesa in glodalcev, izravnavo zemljišča in rekultiviranje odlagališča mora določiti pravilnik o odlaganju odpadkov in upravljanju odlagališča (v nadaljevanju pravilnik o odlaganju).
Pravilnik o odlaganju sprejme Izvršni svet Skupščine občine Postojna.
Pravilnik o odlaganju določa tudi vrste odpadkov, ki se lahko odlagajo na deponijo.
Sredstva za upravljanje in vzdrževanje odlagališča odpadkov se zagotavljajo iz plačil odvoza odpadkov.
22. člen
Odlagališča odpadkov, za uporabo katerih ni bilo izdano dovoljenje je potrebno sanirati in rekultivirati.
Za sanacijo in rekultivacijo odlagališč posebnih odpadkov so dolžni poskrbeti uporabniki.
Sanacija in rekultiviranje teh odlagališč mora biti izvršena v dogovoru s pristojnim upravnim organom.
IV. CENE
23. člen
Obveznost plačevanja za odstranjevanje in odlaganje odpadkov se nanaša na vse, ki imajo organiziran odvoz.
Cene za odvoz odpadkov iz stanovanjskih prostorov se določa na število članov gospodinjstva (ki tam stalno ali začasno prebivajo) in morajo biti ločeno prikazane za morebitni najem posod, odvoz in odlaganje.
Za poslovne površine se štejejo vse koristne površine poslovnih ter drugih objektov in površin, kjer dokazljivo nastajajo odpadki.
Cena za odvoz odpadkov iz poslovnih površin do 500 m2 se formira glede na površino poslovnega prostora (m2).
Cena za odvoz odpadkov iz poslovnih prostorov, ki presegajo 500 m2 se formira glede na dejansko količino (m3) odpeljanih odpadkov.
V posebnih primerih so dovoljene izjeme, ki jih. odobri Izvršni svet SO Postojna.
Odvoz odpadkov iz poslovnih površin, ki presegajo 500 m2 se izvrši na poziv pooblaščenemu izvajalcu. Vrsto tipskih posod za odpadke in način ločenega zbiranja odpadkov iz poslovnih prostorov določa pravilnik.
Pristojni upravni organ je pooblaščenemu izvajalcu dolžan priskrbeti podatke o površinah poslovnih prostorov, število prebivalcev in sporočati spremembe.
24. člen
Oprostitev plačila odvoza odpadkov je v posebnih primerih mogoča po sklepu pristojnega upravnega organa.
Tak sklep se izda na posebno prošnjo uporabnika v primeru najmanj dvomesečne odsotnosti oziroma ne uporabe prostorov iz 2. člena tega odloka ter v drugih primerih, ko oprostitev plačila odvoza odpadkov odobri Izvršni svet SO Postojna.
V. NADZOR
25. člen
Nadzorstvo nad izvrševanjem določb tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
26. člen
Pristojni inšpekcijski organ lahko pri izvrševanju nadzora:
– izterja na kraju samem denarno kazen po tem odloku oziroma ukrepa v skladu s tozadevnimi predpisi,
– odredi sanacijske ukrepe za odstranjevanje odpadkov,
– obvesti pristojni upravni organ o nedovoljenih odlagališčih z zahtevo po ustreznih ukrepih,
– odredi druge ukrepe za preprečevanje in omejevanje nastajanja, odlaganja in nevtralizacijo odpadkov.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
27. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 30.000 SLT se kaznuje za prekršek organizacija ali druga pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če se ne vključi v organiziran način odstranjevanja in odlaganja odpadkov v skladu z določili 2. in 4. člena tega odloka,
2. če ravna v nasprotju z določili 9. člena tega odloka,
3. če odlaga odpadke na način, ki je v nasprotju z določili 11., 13., in 14. člena tega odloka,
4. če posode za odpadke ne postavi na določen prostor, ko pooblaščeni izvajalec za določeno območje organizira odvoz odpadkov oziroma takoj, ko je objekt vseljen ali se prične uporabljati,
5. če ne nabavi potrebnega števila in določene vrste zabojnikov za odpadke, predpisanih s pravilnikom,
6. če ne skrbi za redno vzdrževanje in čistočo posod za odpadke, čistočo njihove okolice ter sanitarne in protipožarne ukrepe (13. in 14. člen),
7. če ravna v nasprotju z določili 15. člena,
8. če ne namesti potrebnega števila košev za odpadke, ne skrbi za njihovo odstranjevanje in se s pooblaščenim izvajalcem ne dogovori za odvoz odpadkov (16., 17., 19. člen),
9. če krši določila 21. in 35. člena,
10. če nepravilno odlaga kosovne odpadke (18. člen). S kaznijo 1.000 do 5.000 SLT se kaznuje posameznik in odgovorna oseba organizacije ali druge pravne osebe, ki stori prekršek iz 1. odstavka tega člena.
28. člen
Z denarno kaznijo 5.000 SLT na kraju samem se kaznuje pravna oseba ali posameznik v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, z denarno kaznijo 2.500 SLT pa odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik, če v nasprotju z določbami tega odloka odstranjuje, odlaga ali odmetuje odpadke v vodo, naravno okolje ali na prostor, ki ni določen za odlaganje odpadkov.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
29. člen
Odvoz odpadkov se mora organizirati na celotnem območju občine Postojna skladno s pravilnikom.
30. člen
Obveznost odstranjevanja odpadkov in plačila odvoza nastane z dnem, ko pooblaščeni izvajalec organizira odvoz odpadkov iz določenega naselja oziroma območja in ob pričetku odvažanja odpadkov obvesti krajevno skupnost v kateri se nahaja naselje oziroma območje.
31. člen
Uporabniki, ki odpadke sami pripeljejo na odlagališče ne plačajo stroškov za uporabo odlagališča vse dotlej, dokler ni na območju nastanka odpadkov organiziran odvoz.
32. člen
Pravilnik in pravilnik o odlaganju sprejme Izvršni svet skupščine občine Postojna v roku 1. meseca po sprejetju tega odloka in ga dostavi vsem krajevnim skupnostim.
33. člen
Uporabniki iz 2. odstavka 23. člena so dolžni do 31. 12. 1992 predložiti izvršnemu svetu program sanacije in rekultivacije odlagališč. Program vsebuje ime izdelovalca programa in rok izdelave ter ime izvajalca in rok izvedbe.
Sanacije in rekultivacije ostalih odlagališč na območju občine Postojna financira občina Postojna.
34. člen
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati I. in II. poglavje odloka o komunalni ureditvi in zunanjem videzu mesta in naselij v občini Postojna (Uradni objave, št. 13/76).
35. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-19/92
Postojna, dne 30. junija 1992.
Predsednik
Skupščine občine
Postojna
Igor Bratina dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti