Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/1992 z dne 24. 7. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/1992 z dne 24. 7. 1992

Kazalo

1796. Pravilnik o vsebini in načinu sestavljanja bilance stanja, bilance uspeha in razporeditve rezultatov bank in drugih finančnih organizacij, stran 2338.

Na podlagi prvega odstavka 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v zvezi s šestim odstavkom 26. člena, četrtim odstavkom 27. člena in petim odstavkom 28. člena zakona računovodstvu (Uradni list SFRJ, št. 12/89, 35/89, 3/90, 42/90 in 61/90) in 3. člena odredbe o shemi bilance stanja in bilance uspeha bank in drugih finančnih organizacij (Uradni list RS, št. 36/92) izdaja minister za finance
PRAVILNIK
o vsebini in načinu sestavljanja bilance stanja, bilance uspeha in razporeditve rezultatov bank in drugih finančnih organizacij
1. člen
Banke, poštna hranilnica, hranilnice, hranilno kreditne službe druge finančne organizacije in skladi (v nadaljevanju besedila: zavezanci), ki vodijo knjigovodstvo po sistemu enotnih računov, predpisanih z odlokom o kontnem planu bank in drugih finančnih organizacij (Uradni list RS, št. 33/91-I), izpolnjujejo in predlagajo obrazce za polletni in letni obračun na način, ki je določen s tem pravilnikom.
2. člen
V roku za predložitev polletnega obračuna predložijo zavezanci pristojni Službi družbenega knjigovodstva, pri kateri imajo svoj žiro račun, obrazce: bilanca stanja, bilanca uspeha in rekapitulacija bilance uspeha.
3. člen
V roku za predložitev letnega obračuna predložijo zavezanci pristojni Službi družbenega knjigovodstva, pri kateri imajo svoj račun, obrazce: bilanca stanja, bilanca uspeha, rekapitulacija bilance uspeha in razporeditev rezultatov.
4. člen
Banke in hranilnice iz 63. člena zakona o bankah in hranilnicah (Uradni list RS, št. 1/91-I) predložijo obrazce iz 2. in 3. člena v roku za predložitev polletnega in letnega obračuna tudi Banki Slovenije.
5. člen
Ob predložitvi obrazca bilanca stanja v skladu z 2. in 3. členom tega pravilnika, predložijo zavezanci Službi družbenega knjigovodstva tudi razširjeno shemo bilance stanja na magnetnem mediju.
6. člen
Zavezanci izpolnjujejo obrazce na temelju knjigovodskih podatkov ob upoštevanju pravilnika o vsebini posameznih kontov v kontnem planu za banke in druge finančne organizacije (Uradni list RS, št. 11/92).
7. člen
Denarni zneski se v obrazcih iz tega pravilnika vpisujejo v tisoč tolarjev.
8. člen
V obrazec bilanca stanja se pri izdelavi polletnega in letnega obračuna ter ob začetku postopka redne likvidacije, stečajnega postopka ali nastanka statusnih sprememb, pod zneske iz prejšnjega leta vnašajo podatki iz letnega obračuna za preteklo leto, oziroma korigirana stanja, če je pristojna služba odredila spremembo letnega obračuna.
V obrazce bilanca uspeha, rekapitulacija bilance uspeha in razporeditev rezultatov se kot zneski iz prejšnjega leta vnašajo ob letnem obračunu ter ob začetku postopka redne likvidacije ali stečajnega postopka, podatki iz letnega obračuna za preteklo leto oziroma korigirana stanja, če je pristojna služba odredila spremembo letnega obračuna.
Ob polletnem obračunu se kot zneski iz prejšnjega leta vnašajo podatki iz obračuna za isto obdobje preteklega leta.
Za podatke tekočega obdobja se vnašajo podatki na koncu obdobja, za katerega se sestavlja obračun.
9. člen
Pri statusnih spremembah med letom sestavijo in predložijo zavezanci Službi družbenega knjigovodstva letni obračun v 60 dneh od nastanka statusne spremembe.
10. člen
Določbe tega pravilnika se nanašajo tudi na sestavo polletnega obračuna januar – junij 1992, razen v delu, ki se nanaša na bilanco stanja, ki jo zavezanci izjemoma ne predložijo za periodični obračun januar – junij 1992.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o vsebini posameznih postavk v obrazcih periodičnega obračuna in zaključnega računa ter podatkih in dokumentih, ki se predlagajo za periodični obračun in zaključni račun za banke (Uradni list SFRJ, št. 14/85, 4/86 in 22/90).
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 401-15/92
Ljubljana, dne 17. julija 1992.
Minister za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti