Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1992 z dne 3. 7. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1992 z dne 3. 7. 1992

Kazalo

1647. Odlok o izločitvi organizacijske enote Zdravstveni dom Slovenske Konjice iz Javnega zavoda Zdravstveni center Celje in o ustanovitvi Javnega zavoda Zdravstveni dom Slovenske Konjice, stran 2189.

Na podlagi 3., 8. in 51. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in 25. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RŠ, št. 9/92) ter 12. člena odloka o pristojnostih in načinu dela Skupščine občine Slov. Konjice (Uradni list SRS, št. 1/90) je Skupščina občine Slov. Konjice na skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnostih in družbenopolitičnega zbora dne 18. 6. 1992 sprejela
ODLOK
o izločitvi organizacijske enote Zdravstveni dom Slovenske Konjice iz Javnega zavoda Zdravstveni center Celje in o ustanovitvi Javnega zavoda Zdravstveni dom Slovenske Konjice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Organizacijska enota Zdravstveni dom Slov. Konjice se s 30. 6. 1992 izloči iz Javnega zavoda Zdravstveni center Celje.
2. člen
Skupščina občine Slov. Konjice ustanovi s 1. 7. 1992 Javni zavod Zdravstveni dom Slov. Konjice, ki je pooblaščen v skladu z zakonom o zdravstveni dejavnosti za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti za območje občine.
3. člen
Ime Javnega zavoda glasi: Zdravstveni dom Slov. Konjice.
Zdravstveni dom ima skrajšano ime: ZD Slov. Konjice.
Sedež zdravstvenega doma je v Slov. Konjicah, Mestni trg 17.
4. člen
Zdravstveni dom je pravna oseba.
5. člen
Zdravstveni dom ima pečat okrogle oblike z napisom: Zdravstveni dom Slov. Konjice.
6. člen
Zdravstveni dom opravlja preventivno zdravstveno varstvo vseh skupin prebivalcev, nujno medicinsko pomoč, splošno medicino, zdravstveno varstvo žensk, otrok in mladine, patronažno varstvo ter laboratorijsko in drugo diagnostiko.
Zdravstveni dom zagotavlja tudi družinsko medicino ter preventivno in kurativno zobozdravstvo, medicino dela, fizioterapijo in reševalno službo.
II. ORGANI ZDRAVSTVENEGA DOMA
7. člen
Organi zdravstvenega doma so:
– svet zdravstvenega doma
– direktor
– strokovni svet.
a) Svet zdravstvenega doma
8. člen
Zdravstveni dom upravlja svet zavoda, ki ima skupaj 9 članov. Svet sestavljajo predstavniki:
– ustanovitelja (3 člani)
– zdravnikov, drugih zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v zdravstvenem domu (3 člani) in
– predstavniki zavarovancev oziroma uporabnikov, ki jih imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (3 člani).
Člani sveta se izvolijo oziroma imenujejo za mandatno obdobje 4 let in so lahko ponovno izvoljeni oziroma imenovani za to funkcijo.
9. člen
Svet zdravstvenega doma sprejema statut in druge splošne akte zdravstvenega doma, sprejema programe dela in razvoja zdravstvenega doma ter spremlja njihovo izvrševanje, določa finančni načrt in sprejema zaključni račun zdravstvenega doma, predlaga ustanovitelju v soglasju ministrstva pristojnega za zdravstvo spremembo ali razširitev dejavnosti, daje ustanovitelju in direktorju zdravstvenega doma predloge in mnenja o posameznih vprašanjih in opravlja druge z zakonom, aktom o ustanovitvi in s statutom določene zadeve.
b) Direktor
10. člen
Zdravstveni dom zastopa in predstavlja direktor, ki je odgovoren za zakonitost in strokovnost dela zdravstvenega doma.
Direktorja imenuje in razrešuje svet zdravstvenega doma s soglasjem ustanovitelja. Mandat direktorja traja 4 leta.
11. člen
Za direktorja zdravstvenega doma je lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– visoka strokovna izobrazba
– najmanj 5 let delovnih izkušenj.
Kolikor je za direktorja zdravstvenega doma imenovana oseba, ki nima ustrezne visoke strokovne izobrazbe zdravstvene smeri, je za strokovnost dela zdravstvenega doma odgovoren strokovni vodja.
Strokovnega vodjo zdravstvenega doma imenuje svet zdravstvenega doma na predlog strokovnega sveta.
Za strokovnega vodjo je lahko imenovan zdravnik z visoko izobrazbo ustrezne zdravstvene smeri in najmanj 5 let delovnih izkušenj.
12. člen
Do imenovanja direktorja zdravstvenega doma, opravlja njegove naloge dosedanji vodja organizacijske enote zdravstveni dom, kot vršilec dolžnosti, ki ga imenuje ustanovitelj. Vršilec dolžnosti direktorja opravi vsa dejanja za začetek dela zdravstvenega doma in za njegov vpis v sodni register.
c) Strokovni svet
13. člen
Kolegijski strokovni organ zdravstvenega doma je strokovni svet, ki obravnava vprašanja s področja strokovnega dela zdravstvenega doma, odloča o strokovnih vprašanjih v okviru pooblastil, določenih v statutu, določa strokovne podlage za programe dela in razvoja zdravstvenega doma, daje svetu in direktorju mnenja in predloge glede organizacije dela in razvoja dejavnosti ter opravlja druge z zakonom ali aktom o ustanovitvi oziroma s statutom določene naloge.
Sestavo in način oblikovanja strokovnega sveta določa statut zdravstvenega doma.
III. SREDSTVA ZA DELO ZDRAVSTVENEGA DOMA
14. člen
Zdravstveni dom nadaljuje z delom kot Javni zavod s sredstvi in premoženjem organizacijske enote Zdravstveni dom Slov. Konjice in z delom sredstev in premoženja JZ ZC Celje kot se to ugotovi z delitveno bilanco 30. 6. 1992.
Premoženje zdravstvenega doma je last ustanovitelja, s katerim pa upravlja zdravstveni dom. Zdravstveni dom lahko razpolaga s premičnim premoženje, z nepremičnim premoženjem pa samo po predhodnem soglasju ustanovitelja. Za upravljanje s premoženjem je zdravstveni dom odgovoren ustanovitelju.
15. člen
Za prevzete obveznosti odgovarja zdravstveni dom z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
16. člen
Sredstva za delo pridobiva zdravstveni dom:
– s plačili za storitve
– iz sredstev ustanovitelja v skladu z aktom o ustanovitvi
– po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije
– po pogodbi z Ministrstvom, pristojnim za zdravstvo, za naloge, ki se na podlagi zakona financirajo iz republiškega proračuna.
– iz drugih virov, na način in pod pogoji, določenimi z zakonom, aktom o ustanovitvi in statutom zdravstvenega doma.
Organi zdravstvenega doma zagotavljajo poslovanje v skladu z veljavnimi predpisi in odgovarjajo za zakonitost poslovanja zdravstvenega doma.
17. člen
Zdravstveni dom razpolaga s presežkom prihodkov nad odhodki, ki jih doseže pri opravljanju svoje dejavnosti kot javne službe za razvoj in medicinsko – tehnološko posodobitev svoje dejavnosti. S presežki, ki jih zdravstveni dom pridobi na druge načine, zdravstveni dom razpolaga ob soglasju ustanovitelja.
18. člen
Ustanovitelj odgovarja za obveznosti zavoda, ki jih zavod prevzame ali se zanje obveže, le iz pravnih poslov v okviru dejavnosti zavoda, določene s tem odlokom ter na osnovi programa dela zavoda, h kateremu je kot ustanovitelj dal predhodno soglasje.
Za obveznosti zavoda iz prvega odstavka tega člena odgovarja ustanovitelj neomejeno subsidiarno. Ustanovitelj ne prevzema izgub, ki so nastale pred ustanovitvijo zavoda.
19. člen
Zdravstveni dom ima vsa pooblastila v pravnem prometu. Ustanovitelj zagotavlja ustrezne materialne pogoje za delo zdravstvenega doma in za obnavljanje oziroma razširitev zmogljivosti.
20. člen
Zdravstveni dom ima naslednje pravice in obveznosti:
– sprejema program zdravstvenega varstva in poroča o njegovem izvajanju,
– poroča o poslovanju in predlaga sanacijo izgub,
– sodeluje pri oblikovanju razvojnih načrtov,
– sodeluje pri ukrepih ustanovitelja za napredek zdravstvenega varstva prebivalstva,
– zagotavlja obrambne priprave,
– zagotavlja ustanovitelju potrebne podatke v skladu, z zakonom.
Ustanovitelj ima naslednje pravice in obveznosti:
– usklajuje program zdravstvenega varstva,
– spremlja njegovo izvajanje ter sprejema ukrepe za zagotavljanje zdravstvenega varstva prebivalstva,
– planira in usklajuje investicije in skrbi za njihovo financiranje,
– sprejema ukrepe za sanacijo in kritje izgub, – pri oblikovanju in izvajanju politike zdravstvenega varstva vključuje zdravstveni dom in medicinsko stroko.
IV. DELOVNA RAZMERJA
21. člen
Delovna razmerja, udeležba delavcev pri upravljanju in uresničevanju sindikalnih pravic delavcev se urejajo v skladu z zakonom, splošnim aktom in kolektivno pogodbo.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
22. člen
Zdravstveni dom Slov. Konjice si opravljanje skupnih zadev na področju finančno-računovodskih storitev, plansko statističnih storitev, pravnokadrovskih storitev in storitev AOP zagotavlja v lastni režiji.
Do 31. 12. 1992 opravljajo te naloge dosedanji delavci organizacijske enote DSSS JZ ZC Celje.
23. člen
Zdravstveni dom ima statut, s katerim se natančneje ureja notranja organizacija, organi, njihove pristojnosti, način odločanja in poslovanja zdravstvenega doma v skladu z zakonom in tem odlokom.
Statut sprejme svet zdravstvenega doma s soglasjem ustanovitelja v roku 90 dni po sprejemu tega odloka.
24. člen
Do sprejema statuta zdravstvenega doma se uporablja veljavni statut, razen določil, ki so v nasprotju z zakoni in tem odlokom.
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 7. 1992.
Št. 501-2/91-I
Slov. Konjice, dne 18. junija 1992.
Predsednik
Skupščine občine Slovenske Konjice
Jože Baraga l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti