Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1992 z dne 3. 7. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1992 z dne 3. 7. 1992

Kazalo

1646. Odlok o varstvu gozdov pred požari, stran 2187.

Na podlagi 2. in 5. odstavka 2. člena ter 2. odstavka 58. člena, 2. odstavka 60. člena zakona o gozdovih (Uradni list SRS, št. 18/85, 29/86, 24/89), 3., 25. in 241. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in Uradni list RS, št. 5/90 in 10/91), ter 12. člena odloka o pristojnostih in delu SO Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 1/90) je Skupščina občine Slovenske Konjice na sejah zborov dne 18. junija 1992 sprejela
ODLOK
o varstvu gozdov pred požari
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja varstvo gozdov pred požari na območju občine Slov. Konjice in določajo ukrepi, ki jih morajo organizacije, organi, skupnosti, društva in posamezniki izvajati zaradi varstva gozdov pred požari in način njihovega izvajanja.
2. člen
Ukrepe za varstvo gozdov pred požari je potrebno izvajati v vseh gozdovih in na zemljiščih, na katerih rastejo skupine gozdnega drevja na površini manjši od 5 arov, drevoredih, parkih in plantažah gozdnega drevja, ki po zakonu o gozdovih ne štejejo za gozd.
3. člen
Požarno ogroženi so vsi gozdovi na območju občine Slovenske Konjice, ne glede na to, v čigavi lastnini so in kdo z njimi gospodari.
II. VARSTVO GOZDOV PRED POŽARI
4. člen
Uporabniki iz 1. člena so dolžni paziti, da s svojim ravnanjem ne povzročijo nevarnosti za nastanek požara v gozdu in njegovi bližini, zato je prepovedano odmetavanje gorečih vžigalic, cigaretnih ogorkov, odlaganje smeti in drugih materialov, ki imajo lastnost, da se sami vnamejo, oziroma lahko povzroče požar v gozdu oziroma v njegovi bližini (v gozdnem pasu, ki sega 50 m od roba gozda).
5. člen
Kurjenje na prostem, uporaba odprtega ognja ter ravnanje z vnetljivimi snovmi v nasprotju s predpisi, je v gozdu in prigozdnem pasu (50 m od roba gozda) prepovedano, razen v primerih, določenih v tem odloku.
6. člen
Lastniki in organizacije, ki gospodarijo z gozdovi v svojem aktu določijo mesta v gozdu, kjer je organizatorjem turističnega taborjenja, tabornikom in uporabnikom piknik prostorov dovoljena uporaba odprtega ognja.
V tem primeru mora akt lastnika ali organizacije, ki gospodari z gozdom vsebovati tudi način ureditve, vzdrževanje, uporabe, kot tudi. višino in način pobiranja uporabnin za tovrstne prostore.
7. člen
Kurjenje, oziroma uporaba odprtega ognja je v gozdu oziroma pasu, ki obsega površino 50m od roba gozda, brez predhodnega dovoljenja, dovoljena samo:
– delavcem organizacije, ki gospodari z gozdom in lastnikom gozda, če zanetijo ogenj, da pogrejejo sebe, oziroma hrano in v primerih, ko le-ti sežigajo veje in ostanke drevja v gozdnogojitvene namene;
– organizacijam, društvom in polnoletnim osebam, na zato posebej označenih in urejenih prostorih (piknik prostori, prostori za turistično taborjenje), ki jih določijo in vzdržujejo organizacije, ki gospodarijo z gozdom ali lastnikom gozda.
Posebej označeni prostori morajo biti obvezno opremljeni z ustreznimi opozorilnimi znaki.
8. člen
Gozdni delavci, lastniki gozdov, organizacije, društva in polnoletne osebe, ki jim je dovoljeno kurjenje oziroma uporaba odprtega ognja v skladu z določbami 7. člena tega odloka, so dolžni sami ukreniti vse potrebno za preprečitev možnosti nastanka požara.
9. člen
Prostori, na katerih je dovoljena uporaba odprtega ognja, morajo biti označeni, urejeni, in dovolj oddaljeni od zaraslih površin tako, da ni možen nastanek požara.
Tla okrog kurišč morajo biti očiščena trave, dračja in plevela.
Postavljalci oziroma urejevalci takih prostorov so dolžni le-te tudi vzdrževati.
10. člen
Kurjenje kresov, tabornih ognjev ter prirejanje ognjemetov in izstreljevanje raket, je v gozdu in prigozdnem pasu (50 m od roba gozda) dovoljeno samo po predhodnem dovoljenju požarnega inšpektorja Sekretariata za notranje zadeve občine Slovenske Konjice in obvestilu najbližje gasilske enote.
11. člen
V bližini gozda, oziroma pasu, ki je od roba gozda oddaljen manj kot 50 m je prepovedano vsako požiganje ledin in odpadkov pri čiščenju travnikov, pašnikov, njiv, sadovnjakov in vinogradov.
12. člen
Ob suši, vetrovnem vremenu, oziroma ob povečani nevarnosti za nastanek požara v gozdu in prigozdnem pasu ni- nikomur dovoljeno kuriti ognja, niti pod pogoji, navedenimi v 7. in 10. členu tega odloka.
13. člen
Obstoj in prenehanje povečane nevarnosti za nastanek požara ugotavlja gozdarski inšpektor Medobčinske uprave inšpekcijskega nadzorstva Celje.
14. člen
Prepoved kurjenja v gozdovih in prigozdnem pasu, kot tudi preklic prepovedi, razglasi preko javnih občil in na krajevno običajni način požarni inšpektor Sekretariata za notranje zadeve občine Slovenske Konjice.
15. člen
Prepovedano je vsako odstranjevanje, prestavljanje, zakrivanje ali poškodovanje protipožarnih naprav, zidov, znakov, ki preprečujejo širjenje oziroma upozarjajo na nevarnost požara.
III. KAZENSKE DOLOČBE
16. člen
Z denarno kaznijo od 15.000 do 30.000 tolarjev se za prekršek kaznuje pravna oseba oziroma posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
– če v gozdu ali pasu 50 m od roba gozda odlaga smeti oziroma materiale, ki imajo lastnost, da se sami vnamejo oziroma lahko povzroče požar v gozdu in njegovi bližini (4. člen);
– če dovolijo uporabo kurilnih naprav ali te naprave samo uporabljajo izven za to posebej določenih in urejenih prostorov (a. alineja 7. člena);
– če prostorov, na katerih je dovoljeno kurjenje odprtega ognja, ne označijo, uredijo ali vzdržujejo primerno, oziroma, če jih locirajo na kraju, kjer je zaradi bližine zaraslih površin možen nastanek požara (9. člen);
– če organizirajo kurjenje kresov, tabornih ognjev, prirede ognjemet ali izstreljevanje raket v gozdu, oziroma v njegovi bližini brez predhodnega dovoljenja požarnega inšpektorja in obvestila najbližje gasilske enote (10. člen).
Z denarno kaznijo od 2.500 do 5.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorno osebo pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
17. člen
Z denarno kaznijo od 2.500 do 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
– če v gozdu ali pri gozdnem pasu odlaga smeti ali materiale, ki imajo lastnost, da se sami vnamejo, oziroma lahko povzroče požar v gozdu ali njegovi bližini (4. člen);
– če ob kurjenju odprtega ognja na za to označenih prostorih ne spoštujejo protipožarnih ukrepov oziroma določil predpisanih z akti organizacije, ki z gozdovi gospodari ali lastnika gozda (6. člen);
– če uporablja kurilne naprave izven za to določenih oziroma urejenih prostorov (2. alineja 7. člena);
– če kuri kres, taborni ogenj ali izstreljuje rakete brez predhodnega dovoljenja požarnega inšpektorja in obvestila najbližje gasilne enote (10. člena).
18. člen
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek takoj na mestu samem oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti:
– če v času prepovedi kurjenja netijo ogenj v gozdu ali prigozdnem pasu (14. člen);
– če odstranijo, prestavijo, zakrijejo ali poškodujejo protipožarne naprave ali zidove oziroma znake, ki preprečujejo širjenje oziroma upozarjajo na nevarnost požara (15. člen);
– če v bližini gozda oziroma v prigozdnem pasu (50 m od roba gozda) požigajo ledine ali odpadke pri čiščenju travnikov, pašnikov, njiv, sadovnjakov in vinogradov (11. člen).
19. člen
Z denarno kaznijo 2.500 tolarjev se kaznuje takoj na mestu tudi posameznik, ki stori prekršek iz 1. do 3. alineje 18. člena tega odloka ali odmetava goreče vžigalice ali cigaretne ogorke v gozdu ali prigozdnem pasu (4. člen).
IV. KONČNI DOLOČBI
20. člen
Za pravilno izvajanje določil tega odloka ter nadzorstvo nad izvajanjem določil tega odloka so pristojni: kmetijski, gozdarski in požarni inšpektor občine Slovenske Konjice.
21. člen
Za podajanje predlogov za uvedbo postopka o prekršku, kot tudi za izterjavo denarne kazni takoj na kraju prekrška so pristojni: gozdarski, požarno-varstveni in kmetijski inšpektor ter pooblaščene osebe organov za notranje zadeve.
22. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 223-4/92-3
Slov. Konjice, dne 18. junija 1992.
Predsednik
Skupščine občine Slovenske Konjice
Jože Baraga l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti