Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1992 z dne 3. 7. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1992 z dne 3. 7. 1992

Kazalo

1640. Odredba o pristojbinah za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja na območju občine Lenart, stran 2181.

Na podlagi 367. člena statuta občine Lenart (Uradni list SRS, št. 4-258/81, 13-801/82, 1-53/83 in 9-524/86) ter 28. in 29. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37-1512/85) je Izvršni svet Skupščine občine Lenart na seji dne 18. junija 1992 sprejel
ODREDBO
o pristojbinah za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja na območju občine Lenart
1. člen
S to odredbo se določi višina pristojbin za veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja iz 22. in 26. člena in prvega in drugega ostavka 34., 46.. 37. in 57. člena zakona o varstvu živali pred kužnimi boleznimi, ki ogrožajo vso državo (Uradni list SFRJ, št. 43-635/86), 28. in 2. točke 29. in 30. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37-1512/85) ter IV., V. in VI. točke odloka o pristojbinah za zdravstvena spričevala in potrdila ter o kriterijih in merilih za določitev pristojbin za veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja (Uradni list SRS, št. 43-1774/85).'
2. člen
Za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede pošiljk živali, živalskih proizvodov, živalskih surovin in živalskih odpadkov, preglede kopitarjev, parklarjev, perutnine in kuncev, za veterinarsko-sanitarne preglede živalskih proizvodov in živalskih surovin v predelavi, se dovoljenje za promet z mlekom in mlečnimi izdelki za javno potrošnjo se na območju občine Lenart plačujejo naslednje pristojbine:
I. Za veterinarsko-sanitarni pregled kamionskih ali vagonskih pošiljk pri nakladanju in razkladanju:
                                                                         tč.
– kamion do 2 t 6,28
– kamion ali vagon do 10 t                                              8,21
– za vsako nadaljnjo tono pa še po                                      0,82
Za kosovne pošiljke živali:
– za kopitarje, govedo in jelenjad (od komada)                          2,38
– za žrebeta, teleta, prašiče, drobnice, pse, mačke in drugo
divjad ter druge živali (od komada)                                     0,95
– za perutnino, golobe in. druge ptice, kunce in druge male živali
(za kamion ali vagon)                                                   4,18
– za vsako vozilo z enodnevnimi piščanci in za kamionske in
vagonske pošiljke čebel                                                 6,28
– za pošiljke čebel – manjše za vsakih 10 panjev                        2,38
– za pošiljke rib, žab, polžev itd. (od 1 t)                            3,43
– za kosovne pošiljke perutnine, okrasnih in drugih ptičev, kuncev
in drugih malih živali (po komadu oziroma kg)                           0,71
II. Za pošiljke živalskih proizvodov, surovin živalskega izvora, krmil in živalskih odpadkov:
– kamion do 2 toni                                                       4,18
– za kamion ali vagon do 10 ton                                          8,21
– za vsako nadaljnjo tono                                                0,82
– za mleko po litru ali kg                                              0,001
– za kosovne pošiljke živalskih proizvodov, surovin živalskega
izvora, krmil in živalskih odpadkov                                      2.38
– za mast, zaseko, maslo, sire, med, vosek, jajca in drugo (po kg
ali komadu)                                                              0,03
– za mleko (po litru ali kg)                                            0,004
III. Veterinarsko-sanitarni pregledi pošiljk kopitarjev in parklarjev, ki se vodijo izven območja občine:
– po živali                                            1,81
IV. Veterinarsko-sanitarni pregledi pri nakladanju in razkladanju izvoznih in uvoznih pošiljk živali, živil živalskega izvora; živalskih proizvodov, surovin, odpadkov, valilnih jajc, semena za umetno osemenjevanje in krmil
– za pošiljke do 1 tone              9,56
– za pošiljko nad 1 tono            17,91
– za kosovne pošiljke                3.83
V. Veterinarsko-sanitarni pregled mesa, jajc. mleka, divjačine in njihovih izdelkov, rakov, školjk, žab, želv, polžev in iker namenjenih za hrano ljudi
– v predelovalnicah mesa znašajo pristojbine po kg predelane hrane ali se
nadzor dogovori po pogodbi, upoštevajoč čas, ki je potreben za stalni nadzor
in 34% od vrednosti porabljenega časa ali pogodbe
neto                           5,83 tč.
bruto                          7,78 tč.

– v gostinskih obratih, prodajalnah živil živalskega izvora,
v obratih družbene prehrane, skladiščih, pakirnicah,
predelavah živil, v obratih kmečkega turizma, pri zasebnikih
in na prireditvah se za veterinarsko-sanitarne preglede
živali za zakol, divjačine, rib in drugih živil živalskega
izvora določi pristojbina za vsako začeto uro porabljenega
časa za opravljen pregled                                            7,78 tč.
VI. Za opravljanje veterinarsko-sanitarnega nadzora ali pregleda živali na živalskih sejmih, dogonih, razstavah in drugih javnih prireditvah za vsako začeto uro porabljenega časa 7,78 tč.
Stroške iz IV. točke poravna stranka s položnico na račun za zdravstveno varstvo živali pri proračunu Skupščine občine Lenart št. 51850-630-2020012 in plačilo potrdi s petim delom plačilnega naloga.
3. člen
Za dovoljenja za promet s svežim mlekom in mlečnimi izdelki za javno potrošnjo oziroma za vsakoletno podaljšanje se določi letna pristojbina po vzorcu, ki se lastniku zaračuna ob opravljenih preiskavah. 4,95 tč.
Lastnik molznic, ki ne oddaja mleka v zbiralnice - mlekarno, pa ga sam oddaja za javno porabo, mora poleg pristojbine plačati še enkrat letni pregled krav molznic za TBC, stroške odvzema krvi ter preiskave vzorca za izključitev bolezni, bruceloza, kar znaša po kravi molznici 4.95 tč.
Pristojbina in nastali stroški preiskav se zaračunajo lastniku molznic po opravljenih preiskavah.
4. člen
Sestavni del pristojbin za pregled po 2. členu V. točke te odredbe je tudi pristojbina za veterinarsko-sanitarne preglede pri razkladanju in nakladanju živali, živalskih kužnih proizvodov in surovin.
5. člen
Kadar doseže obračun pristojbin in kosovnih pošiljk pri istem transportnem sredstvu višino pristojbine za vagon, kamion ali letalo, se obračuna pristojbina za kamionske ali vagonske pošiljke.
6. člen
Za plačilo stroškov, ki nastajajo z bakteriološkimi pregledi surovin, izdelkov, brisov z rok, orodij in naprav in preglede izdelkov in surovin za vsebnost pesticidov, soli težjih metalov ter anitibiotikov ob izvajanju rednega veterinarsko-sanitarnega nadzora v proizvodnji, skladiščenju in prometu živil se določi pavšalna mesečna pristojbina za privatne mesnice v višini 18,74 tč.
Drugi koristniki veterinarsko-sanitarnih uslug iz tretjega odstavka V. točke 2. člena plačajo stroške preiskav po opravljenih preiskavah na podlagi posebnega sklepa sočasno s plačilom uslug za pregled.
7. člen
Za predpisano veterinarsko napotnico za bolne živali, ki se zaradi klanja odpremijo v klavnico ter za živali, zaklane v sili, ki so bile pred tem pregledane po pristojnem veterinarju, se pristojbine za pošiljke ne zaračunavajo.
8. člen
Pristojbine plača naročnik usluge oziroma organizacija, ki se ukvarja s prometom, proizvodnjo, predelavo in skladiščenjem živali, surovin ali odpadkov živalskega izvora takoj po opravljenem pregledu oziroma izdajo dovoljenj ali se zaračunava mesečno po obračunu ali po pogodbi. Pristojbine, navedene v 2. členu te odredbe, se lahko plačujejo tudi v letnem pavšalu, ki ga sporazumno določita podjetje, zavod oziroma zasebnik, pri katerem se opravljajo veterinarsko-sanitarni pregledi in Izvršni svet Skupščine občine Lenart. Nalog za izdelavo predloga izda izvršni svet organizaciji, ki opravlja veterinarsko-sanitarne preglede in ki izdaja dovoljenja.
9. člen
Opravljanje pregledov, naštetih v 2. členu se mora prijaviti veterinarskemu inšpektoratu oziroma pooblaščeni veterinarski organizaciji najpozneje 12 ur pred zaprošenim pregledom. V primeru, če pošiljka oziroma predmet pregleda ni pripravljen za veterinarsko-sanitarni pregled, kot je bilo zaprošeno oziroma dovoljeno, se poleg pristojbine zaračuna zamudnina za vsako začeto uro čakanja 5,83 tč. in jo je naročnik pregleda dolžan plačati organizaciji, ki izvaja nadzor.
Naročnik veterinarsko-sanitarnega pregleda lahko zahteva povrnitev škode, ki bi nastala, če delavec veterinarskega inšpektorata oziroma pooblaščene veterinarske organizacije po tem, ko je bilo sprejeto obvestilo pravočasno in delavec brez opravičila oziroma dogovora ni opravil pregleda v dogovorjenem času.
Za veterinarsko-sanitarne preglede, ki se morajo opraviti izven rednega delovnega časa se pristojbina poveča za 50%.
10. člen
Sredstva, plačana za pristojbine, se zbirajo na računih občinske pristojbine za zdravstveno varstvo živali proračuna Skupščine občine Lenart, št. 51850-630-2020012 in se razen sredstev, zbranih po 3. in 6. členu te odredbe, koristijo takole:
– 25% ostane na računu za zdravstveno varstvo živali proračuna Skupščine občine Lenart,
– 75% ostane za pokritje izdatkov oziroma stroškov, ki nastajajo z veterinarsko-sanitarnimi pregledi.
Pristojbine, plačane po 3. in 6. členu, se nakazujejo na postavko kot »drugi prihodki« navedenega računa. Posebne materialne stroške, ki vsebujejo prevozne stroške (kilometrino), stroške posebnih preiskav in stroške izvedencev, zaračuna Veterinarski zavod na podlagi opravljenega pregleda stranki, ki je zahtevala pregled.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem te odredbe opravlja veterinarski inšpektor Uprave inšpekcijskega nadzorstva občin Maribor, Pesnica, Ruše, Lenart in Slovenska Bistrica.
12. člen
Vrednost točke za izračun pristojbin določi Izvršni svet Skupščine občine Lenart in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
13. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odredba, preneha veljati odredba o pristojbinah za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja na območju občine Lenart (Uradni list RS, št. 24/92).
Št. 326-12/91
Lenart, dne 18. junija 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Lenart
Avgust Zavernik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti