Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/1992 z dne 12. 6. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/1992 z dne 12. 6. 1992

Kazalo

1506. Sklep o dajanju lombardnih kreditov, stran 2091.

Na podlagi 6. točke 25. člena, drugega odstavka 30. člena in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o dajanju lombardnih kreditov
1. Banka Slovenije daje bankam kratkoročne kredite z vračilnim rokom do treh mesecev na podlagi zastave blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju (v nadaljevanju: lombardni krediti).
2. Lombardne kredite daje Banka Slovenije bankam do okvirnega zneska, ki je v skladu s tekočimi denarnimi gibanji in z vračilnim rokom največ do treh mesecev.
3. Znesek lombardnega kredita, ki ga banka črpa pri Banki Slovenije lahko znaša najmanj 10% in največ 50% zneska zastavljenih blagajniških zapisov v tujem denarju.
4. Obrestna mera za črpani lombardni kredit znaša 2% mesečno. Obresti se obračunavajo in zaračunavajo na način določen s sklepom o obračunavanju, zaračunavanju in plačevanju obresti (Uradni list RS, št. 21/91).
5. Sklep o posredovanju na denarnem trgu z lombardnim kreditom izda guverner Banke Slovenije, ki v ponudbi natančneje določi pogoje, zlasti obliko posredovanja, rok, znesek, možen odstotek pokritja zastavljenih blagajniških zapisov v tujem denarju s kreditom in druge pogoje za črpanje lombardnega kredita.
Natančnejši pogoji za črpanje lombardnega kredita, ki jih s sklepom iz prvega odstavka te točke določi guverner, se s ponudbo posredujejo vsem bankam.
6. Banka Slovenije da banki v črpanje lombardni kredit ob sočasni zastavi blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju za ves čas črpanja lombardnega kredita. Banka zadrži zastavljene blagajniške zapise v svojem depoju oziroma na ustreznem računu, dokler črpa kredit, Banki Slovenije pa redno pošilja podatke o stanju blagajniških zapisov, ki jih je zastavila.
7. Banka lahko ponudi v zastavo vse blagajniške zapise Banke Slovenije v tujem denarju, katerih lastnik je in jih ima na ustreznem računu oziroma portfelju. Blagajniške zapise, ki jih je zastavila za lombardni kredit lahko sočasno všteva tudi v izpolnitev deviznega minimuma.
Če banka med črpanjem lombardnega kredita ne izpolnjuje predpisanega deviznega minimuma, mora odplačati delno ali v celoti, odvisno od primanjkljaja, lombardni kredit isti dan, ko ne izpolni deviznega minimuma.
8. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. DP-19/92
Ljubljana, dne 11. junija 1992.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti