Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/1992 z dne 12. 6. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/1992 z dne 12. 6. 1992

Kazalo

1482. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o uporabi zakona o prometnem davku, stran 2062.

Na podlagi 79. člena zakona o prometnem davku (Uradni list RS, št. 4/92) izdaja minister za finance
PRAVILNIK
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o uporabi zakona o prometnem davku
1. člen
V 3. členu pravilnika o uporabi zakona o prometnem davku (Uradni list RS, št. 6/92 in 8/92) se doda nov prvi odstavek, ki se glasi:
"Uvoznik tobačnih izdelkov predloži carinarnici izjavo, da je zavezanec za davek od prometa tobačnih izdelkov v skladu z drugim odstavkom 14. člena zakona in da uvaža tobačne izdelke za nadaljnjo prodajo."
Dosedanji prvi do četrti odstavek postanejo novi drugi do peti odstavek.
2. člen
4. člen se spremeni tako, da se glasi:
"Za uvoz proizvodov, ki so namenjeni za končno potrošnjo se šteje tudi začasen uvoz proizvodov, katerih vrednost se zmanjša zaradi uporabe, rabe ali drugačnega razpolaganja, ki uvozniku ali drugim osebam prinese ali bi moglo prinesti neko korist ter začasni uvoz instrumentov, aparatov, rekvizitov in drugih predmetov, namenjenih za igre na srečo. Davek od prometa proizvodov se plača pri vsakem obračunu in plačilu carine in drugih uvoznih dajatev in sicer od davčne osnove, ki jo sestavljajo carinska osnova, carina in druge uvozne dajatve v skladu s 314. členom carinskega zakona.
Pri začasnem uvozu motornih vozil, plovil in letal iz prejšnjega odstavka se davek plača v celoti pred registracijo vozila, plovila ali letala."
3. člen
V 5. členu se v oklepaju za besedo "oprema" doda besedilo "električna energija,".
4. člen
V drugem odstavku 10. člena se drugi stavek spremeni tako, da se glasi:
"Osnova za obračun davka je komisionarjeva prodajna cena, v katero ni všteta komisijska provizija. Komisijska provizija je osnova za obračun davka od prometa storitev."
V petem odstavku se tretji stavek spremeni tako, da se glasi:
"Osnova za obračun davka je komisionarjeva prodajna cena, v katero ni všteta komisijska provizija. Komisijska provizija je osnova za obračun davka od prometa storitev."
5. člen
Za 16. členom se doda nov 16.a člen, ki se glasi: "16.a člen
Za proizvodne dejavnosti tiskarstva se šteje opravljanje registriranih dejavnosti:
– tiskanje časopisov;
– tiskanje revij in druge periodike, knjig, notnih zapisov, brošur, zemljevidov, atlasov, plakatov, igralnih kart in drugega gradiva (katalogov, reklamnih prospektov, poštnih znamk, kolekov, čekov in drugih obrazcev za plačevanje, albumov, dnevnikov, poslovnih obrazcev in podobnega) z različnimi tiskarskimi tehnikami: knjigotiskom, ofsettiskom, visokim tiskom, sitotiskom ali drugimi tehnikami, na kopirnih strojih raznih vrst ali z računalniškimi tiskalniki;
– knjigoveštvo in dodelava – dodelava tiskanih pol (npr. za knjige, brošure, periodiko, kataloge itd.) z zgibanjem, spenjanjem, lepljivim vezanjem, zlatotiskom, obrezovanjem, dodelava tiskanega papirja ali kartona (npr. za obrazce, reklamne panoje, vzorčne karte, nalepke, etikete, koledarje, oglasni material za pošiljanje po pošti, prospekte) z zgibanjem, vtisnjevanjem, luknjanjem, perforiranjem, reliefnim tiskanjem, lepljenjem, obrezovanjem itd.;
– priprava in izdelava tiskarske forme – stavljanje teksta ali slik na film, papir ali fotopapir, reprodukcijska fotografija: izdelava tiskarskih form za vse vrste tiska: za visoki tisk (fleksografske oziroma gumijaste plošče, plastične in nylon plošče, cinkove in polimerne plošče, stereotipi itd.), za tisk s ploskve in offset tisk (litografske plošče, vse vrste mono in polimetalnih plošč, fotopolimerne plošče itd.), za sitotisk, za propustni tisk (sita in šablone), za globoki tisk (poltonske kopije in skanerski filmi za graviranje cilindrov);
– razmnoževanje posnetih nosilcev zapisa (zvočnih, video in posnetih računalniških zapisov).
Za opravljanje storitvene dejavnosti se šteje le izdelovanje kopij izvornega besedila ali slike na kopirnih strojih raznih vrst, in to le, če davčni zavezanec ni registriran za opravljanje dejavnosti iz prvega odstavka.
6. člen
V drugem odstavku 19. člena se v drugem stavku besedilo "če je računu o nadaljnji prodaji teh proizvodov po 1. in 2. točki 6. člena zakona priložena dokumentacija, iz katere mora biti razvidno, da je bil davek plačan." nadomesti z naslednjim besedilom: "če je na računu o nadaljnji prodaji teh proizvodov po 1. in 2. točki 6. člena zakona vpisana opomba, da je bil prometni davek plačan."
V petem odstavku se za besedo "so" doda besedilo "laki, barve, maziva nenaftnega izvora,".
Doda se nov šesti odstavek, ki se glasi: "Če se reprodukcijski material, nabavljen brez plačila davka, prej kot v dveh letih po nabavi uporabi za namene, za katere bi se lahko tudi nabavil brez plačila prometnega davka oziroma pri opravljanju storitev(in se pri tem plača davek od prometa proizvodov), se takšna poraba reprodukcijskega materiala ne šteje za nenamensko porabo iz prvega odstavka 11. člena zakona."
7. člen
V drugem odstavku 20. člena se besedilo pod 1) spremeni tako, da se glasi:
"1) gradbena dela pri visoki gradnji (tudi vzdrževanje in rekonstrukcija industrijskih peči), gradbena dela pri nizki gradnji (tudi posipanje cest s soljo in peskom ter barvanje talnih oznak) in hidrogradnji, vštevši vzdrževanje plovnih poti."
8. člen
V prvem odstavku 21. člena se besedilo "potreben za vgraditev v proizvode, ki se popravljajo in servisirajo" nadomesti z naslednjim besedilom" ki ga vgrajujejo in zaračunajo po količini in vrsti naročniku servisne storitve (vijaki, pločevina, zobniki in podobno), ne pa tudi material, ki se zaračunava na podlagi normativov."
9. člen
V 23. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi: "Za osebne avtomobile iz tretjega odstavka 10. člena zakona se ne štejejo avtomobili za prevoz tovora, ki so po konstrukciji, napravah in opremi namenjeni za prevoz tovora (standard JUS M.NO. 010-1.2.2.3.3.1. majhen tovorni avtomobil – kamionet kason in kamionet furgon) in specialni avtomobili, našteti v 1. točki tarifne številke 3 tarife davka od prometa proizvodov."
Dosedanji tretji odstavek postane nov četrti odstavek.
10. člen
V 24. členu se dodata nova peti in šesti odstavek, ki se glasita:
"Za nakazilo plačila v tujino po četrtem odstavku 7. člena zakona se šteje tudi:
– nakazilo z nerezidenčnega računa v drugih državah, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene posebne sporazume o plačilnem prometu; nakazilo se dokaže z dokumentom, na podlagi katerega je bilo izvršeno plačilo na predpisan račun;
– kompenzacija oziroma cesija, ki je dokumentirana. Za nakazilo plačila v tujino po četrtem odstavku 7. člena zakona še šteje tudi odloženo plačilo uvoza, o katerem se je zasebnik dogovoril s tujo osebo; v takem primeru predloži zasebnik carinarnici pogodbo ali drug dokument, iz katerega je razvidno, da gre za take vrste plačilo."
11. člen
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
"Po prvi do tretji alinei 14. točke 18. člena zakona imajo pravico kupiti nov osebni avtomobil brez plačila prometnega davka:
– osebe, pri katerih je zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice nastala najmanj 80 odstotna telesna okvara,
– osebe, ki so popolnoma izgubile vid na obeh očesih, in
– osebe, ki imajo status invalida po zakonskih predpisih ter obenem priznano pravico do dodatka za postrežbo in tujo pomoč.
Mnenje o tem, da gre za osebe iz prejšnjega odstavka dajejo invalidske komisije pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in druge, v zakonu navedene komisije.
Po četrti alinei 14. točke 18. člena zakona imajo pravico kupiti nov osebni avtomobil brez plačila prometnega davka:
– odrasle osebe, ki pridobijo status po zakonu o družbenem varstvu telesno in duševno prizadetih oseb (Uradni list SRS, št. 41/83);.
– otroci in mladoletniki, ki pridobijo status po zakonu o izobraževanju in usposabljanju otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju (Uradni list SRS, št. 19/76 in 8/90) ter po točkah b, c in č 3. člena, 7. in 9. člena pravilnika o razvrščanju in razvidu otrok, mladostnikov in mlajših polnoletnih oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju (Uradni list SRS, št. 18/77);
– predšolski otroci, ki imajo stalne motnje v telesnem in duševnem razvoju in jih spremljajo mentalno higienski dispanzerji pediatrične službe ali ustrezne specialistične klinike.
Za osebe iz tretjega odstavka tega člena, za katere uveljavljajo olajšave njihovi starši ali skrbniki, se mnenje iz drugega odstavka tega člena izda na podlagi naslednjih izvedenskih mnenj:
a) izvedenskega mnenja, s katerim odrasla oseba pridobi status po zakonu iz 1. točke tretjega odstavka in ga izda pristojni center za socialno delo;
b) izvedenskega mnenja o razvrščanju šoloobveznih otrok in mladoletnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, ki ga izda pristojni center za socialno delo;
c) izvedenskega mnenja dispanzerske pediatrične službe ali ustrezne specialistične klinike, s katerim se dokazuje prizadetost predšolskega otroka.
Mnenje pristojne komisije ne sme biti starejše od šest mesecev.
Oseba iz 14. točke 18. člena zakona lahko uveljavi pravico do davčne oprostitve, če kupuje osebni avtomobil izključno za osebni prevoz in če prodajalcu, uvozniku ali carinarnici poleg mnenja pristojne komisije da na vpogled tudi naslednje dokaze:
1) da je sposobna voziti osebni avtomobil, kar dokaže z ustreznim vozniškim dovoljenjem na svoje ime;
2) da ji je potrebna nega in pomoč druge osebe, ki ima vozniško dovoljenje, in bo vozila ta avtomobil izključno zaradi prevoza zadevnega invalida, če ta ne more imeti vozniškega dovoljenja zaradi navedenih razlogov, kar se dokaže z odločbo, s katero ji je priznana pravica do strežbe in pomoči ali z drugim dokumentom, ki ga izda pristojni organ, in vozniškim dovoljenjem osebe, ki streže invalidu in mu pomaga.
Prodajalec, uvoznik ali carinarnica mora o vseh navedenih dokazih, na podlagi katerih invalid uveljavlja pravico do davčne oprostitve pri nakupu osebnega avtomobila, vpisati ustrezne podatke v fakturo oziroma carinsko deklaracijo o prodaji osebnega avtomobila zadevni osebi brez obračunanega davka. Prodajalec potrdi oprostitev plačila davka na računu oziroma carinski deklaraciji, na podlagi česar se lahko osebni avtomobil registrira, na računu oziroma carinski deklaraciji pa napiše organu, pristojnemu za registracijo vozil naslednjo opombo:
"Če invalidna oseba odtuji vozilo v treh letih po nakupu, mora plačati prometni davek, ki ga je bila oproščena."
Če. invalid uveljavi pravico do oprostitve davka, se v prometno dovoljenje za ta avtomobil v rubriko Opomba vpiše tole besedilo: "Če se vozilo odtuji do (vpiše se datum, ki bo čez tri leta), se mora plačati davek (14. točka 18. člena zakona). Vozi invalid ali druga upravičena oseba."
Uporabo osebnega avtomobila, nabavljenega brez plačila davka po 14. točki 18. člena zakona kontrolira prometna policija in o ugotovljenih nepravilnostih obvešča davčni organ.
Organ, pristojen za registracijo vozil, ne sme registrirati osebnega avtomobila, ki ga je invalid kupil brez plačila davka, na drugo osebo preden potečejo tri leta od dneva njegovega nakupa, če invalid ne predloži potrdila davčnega organa, da je vplačal davek s pripadajočimi obrestmi od dneva nakupa do dneva prodaje osebnega avtomobila."
12. člen
Za 27. členom se doda nov 27. a člen, ki se glasi:
"27.a člen
Za promet opreme po 19. točki 18. člena zakona se šteje tudi vložek domače ali tuje fizične osebe ali zasebnika v pravno osebo ali zasebnika."
13. člen
V 2. točki drugega odstavka 28. člena se za besedo "koledarji" doda besedilo. "komercialni tisk, ki obsega nad 50% oglasov in drugih ekonomsko propagandnih sporočil", za besedo "telefonski""pa se doda besedilo "telefaksni in drugi tovrstni"
14. člen
Prvi odstavek 29. člena se spremeni tako, da se glasi: "Med proizvode iz 1. točke tarifne številke 2 se vštevajo proizvodi, ki so našteti v opombi 1) k tej tarifni številki ter vse vrste kritin, predizdelani gradbeni elementi po odločbi o enotnih statističnih standardih (definicijah, nomenklaturah, obrazcih in navodilih) za mesečno in letno poročilo industrije (Uradni list SFRJ, št. 66/86); cementni izdelki; stopnice; tlaki iz marmorja in granita, ki se uporabljajo za gradnjo ali adaptacijo objektov."
15. člen
V četrtem odstavku 30. člena se za besedilom "uradna glasila" doda besedilo "zakonske objave in volilni razglasi; zbirke oziroma registri pravnih predpisov", za besedilom "drugih razstav" pa besedilo: "in sejmov".
Za štirinajstim odstavkom se dodata nova petnajsti in šestnajsti odstavek, ki se glasita:
"Za drugo računalniško opremo iz 18. točke tarifne številke 3 tarife davka od prometa proizvodov se šteje programska oprema (programske aplikacije) in programsko orodje, če je izdelano za neznanega kupca. Izdelava programske opreme ali programskega orodja po naročilu znanega kupca se šteje za opravljanje storitvene dejavnosti (programiranje).
Za gradbene termoizolacijske materiale iz 29. točke tarifne številke 3 se štejejo poleg materialov, izdelanih iz plutovine tudi materiali, izdelani iz drugih rastlinskih vlaken."
16. člen
V drugem odstavku 33. člena se. črta prvi stavek.
17. člen
Za 34. členom se dodata nova 34.a in 34.b člen, ki se glasita:
"34. a člen
Če fizična oseba opravi storitev (pogodba o delu ipd.), od katere mora biti plačan davek, pravni osebi ali zasebniku, obračuna in vplača davek pravna oseba ali zasebnik namesto davčnega zavezanca – fizične osebe. Davek izračuna tako, da uporabi predpisano stopnjo na vrednost opravljene storitve. Davek plača na predpisane račune v 5 dneh po plačilu storitve oziroma ob prvi redni akontaciji.
34.b člen
Davčna osnova za agencijske, posredniške, zastopniške in komisijske storitve je samo ustvarjena provizija ali drugo plačilo (3. točka prvega odstavka 24. člena zakona), če je naročnik storitve seznanjen z višino provizije in če je ta razvidna iz izdanega računa.
Izjemoma je davčna osnova pri storitvah iz naslova pogodbe o organiziranju potovanja, sklenjene v skladu z 859. do 879. členom zakona o obligacijskih razmerjih, agentova provizija oziroma drugo plačilo. Davčna osnova se ugotavlja za vsako potovanje ločeno in sicer kot razlika med prihodki in zaračunanimi storitvami drugih v zvezi s potovanjem.
Davčni zavezanec (pravna oseba ali zasebnik) iz drugega odstavka tega člena plača akontacijo davka na podlagi vračunane provizije. Obveznost za plačilo te akontacije nastane na dan, ko je bilo potovanje končano.
18. člen
Na. koncu tretjega odstavka 36. člena se doda nov stavek, ki se glasi:
"Material, ki je potreben za opravljanje takih storitev, se lahko nabavlja kot reprodukcijski material brez plačila davka ob izpolnitvi pogojev iz 6. in 7. člena zakona".
19. člen
Za 37. členom se doda nov 37. a člen, ki se glasi: "37. a člen
"Če je investitor naročil gradbeno delo za nadaljnjo prodajo v obliki nepremičnine (gradnja za trg) lahko da izvajalcu izjavo, iz katere mora biti razvidno, da naroča gradbeno delo za nadaljnjo prodajo kot nepremičnino, pri katere prometu bo obračunal davek od prometa nepremičnin. V takem primeru izvajalec gradbene storitve ne zaračuna investitorju prometnega davka od gradbene storitve."
20. člen
V. 39. členu se dodajo novi prvi, drugi in tretji odstavek, ki se glasijo:
"Za izvozne storitve po 5. točki 21. člena zakona se štejejo storitve, opravljene med osebo s sedežem v Republiki Sloveniji in osebo s sedežem v tujini na podlagi pogodb, sklenjenih v skladu s predpisi Republike Slovenije in mednarodnimi pogodbami, če je storitev opravljena v tujini. Z osebo po tem odstavku je mišljena pravna oseba in zasebnik.
Za storitve, opravljene v tujini, se štejejo tudi storitve v prostih carinskih conah pod pogoji iz prejšnjega odstavka.
Za izvozno storitev se ne šteje storitev izvoza proizvodov v svojem imenu in za tuj račun in storitev izvoza blaga v svojem imenu in za svoj račun. Izvoz in uvoz blaga zaradi oplemenitenja (predelave, dodelave in obdelave) se obravnava po tretjem odstavku 36. člena tega pravilnika."
Dosedanji prvi odstavek postane nov četrti odstavek.
21. člen
V prvem odstavku 43. člena se črta besedilo "in sanitarno", na koncu odstavka pa se črta pika in doda besedilo "ter veterinarske storitve".
22. člen
Na koncu prvega odstavka 44. člena se doda nov stavek, ki se glasi:
"Nakazilo plačila na žiro račun prodajalca po 2. točki prvega odstavka 7. člena zakona se ne šteje za gotovinsko prodajo."
23. člen
V drugem, tretjem in četrtem odstavku 50. člena se črta besedilo "ter številko njegove osebne izkaznice".
24. člen
V prvem odstavku 58. člena se za besedilom "7. člena zakona" doda naslednje besedilo "oziroma od drugega prometa proizvodov, razen prometa, ki se opravlja iz prodajaln na drobno.".
25. člen
V 60. členu se doda nov četrti odstavek, ki se glasi: "Zavezanec, ki obračunava in plačuje davek od prodaje jedil in pijač ter ugotavlja davčno osnovo iz 10. točke prvega odstavka 24. člena zakona samo ob obračunih, lahko izračuna akontacijo davka tako, da uporabi preračunano davčno stopnjo na plačano realizacijo v akontacijski dobi."
26. člen
V prvem in drugem odstavku 63. člena se za besedilom" gostinsko dejavnost" doda besedilo "oziroma promet jedil in pijač".
27. člen
V 66. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
"Davčni zavezanec – zasebnik, ki opravlja gostinsko dejavnost, lahko plačuje akontacije, davka od prometa gostinskih storitev na način iz četrtega odstavka 35. člena zakona."
Na koncu tretjega odstavka se doda naslednje besedilo: "Za opravljanje osebnih storitev po tem odstavku se štejejo naslednje storitve: fotografiranje oseb, frizerske in brivske ter druge storitve za nego telesa; popravilo in čiščenje obutve ter izdelava obutve po meri naročnika iz prinesenega materiala ali materiala po izbiri naročnika; popravilo oblačil in izdelava oblačil po meri naročnika iz prinesenega materiala ali materiala po izbiri naročnika; storitve postrežčkov; pranje, čiščenje in likanje vseh vrst oblačil."
V četrtem odstavku se za besedami "petnajstdnevnih akontacij" dodajo besede "oziroma pregled obveznosti plačila davka po dejanskem prometu".
Dosedanja tretji in četrti odstavek postaneta novi četrti in peti odstavek.
28. člen
V 67. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi: "V obrazcu iz prejšnjega odstavka se izpolnijo vsi stolpci v vrsticah 1, 11, 19, 29, 32 do 41, 42, 48, 49, 50, 60, 68, 78, 81 do 90, 91, 97, 98, 99, 112, 116, 119, 122 in vrstici C; v drugih vrsticah pa se ne izpolnjujejo stolpci 10, 11 in 12."
Dosedanji drugi, tretji in četrti odstavek postanejo novi tretji, četrti in peti odstavek.
29. člen
V 68. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi: "Prvi odstavek tega člena se ne nanaša na zasebnika, ki plačuje prometni davek za vsako akontacijsko dobo po dejansko opravljenem prometu."
30. člen
Za 68. členom se doda nov 68. a člen, ki se glasi: "68.a člen
Davčni zavezanec (pravna oseba in zasebnik), ki plačuje davek od primera do primera in zasebnik iz drugega odstavka 68. člena tega pravilnika, sestavljata trimesečni obračun davka na obrazcu, predpisanem v 67. členu tega pravilnika in ga v dvajsetin dneh po poteku trimesečja predložita davčnemu organu."
31. člen
V 73. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi: "Če pravna oseba vodi zaloge blaga v prodajalni na drobno po vrsti, količini in vrednosti in dnevno ugotavlja njihovo stanje ter davek med letom izračunava na podlagi podatkov iz izdanih računov, sestavlja dokončni obračun po 75. členu tega pravilnika."
32. člen
V 1. točki prvega odstavka 85. člena se za podpičjem doda nov stavek, ki se glasi: "za vrednost proizvodov po prejšnjem stavku se šteje tudi vrednost nadomestnih delov, vgrajenih v motorna vozila, plovila in letala, zaračunanih pri opravljanju storitev popravila oziroma servisiranja.".
33. člen
Za 88. členom se doda nov 88.a člen, ki se glasi: "88.a člen
Za davčne zavezance, ki so dejavnost iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika opravljali kot storitveno dejavnost, se določbe 5. člena uporabljajo od 1. oktobra 1992."
34. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 415-5/92
Ljubljana, dne 4. junija 1992.
Minister
za finance
Janez Kopač l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti