Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1992 z dne 27. 5. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1992 z dne 27. 5. 1992

Kazalo

1390. Odlok o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin, stran 1990.

Na podlagi 5. člena zakona o cenah (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin
1. člen
Cene proizvodov in storitev v dejavnostih proizvodnje in distribucije vode, prečiščevanja in odvajanja odplak, proizvodnje, prenosa in distribucije plina, proizvodnje in distribucije toplote ter odvažanja in odlaganja odpadkov (v nadaljnjem besedilu: cene komunalnih storitev), ki so v skladu s predpisi oblikovane in uporabljene na tržišču na dan 31. maja 1992, se v nadaljevanju smejo oblikovati na način, določen s tem odlokom.
2. člen
Povišanje cen iz prejšnjega člena, razen povišanja cen proizvodnje in distribucije toplote, ne sme preseči 80% – ne rasti cen življenjskih potrebščin, dosežene v predprejšnjem mesecu, ki jo izračuna in objavi Zavod Republike Slovenije za statistiko.
3. člen
Dovoljena rast cen komunalnih storitev iz prejšnjega člena se razporedi na posamezne storitve tako, da skupna rast cen komunalnih storitev na ravni občine oziroma posebne družbenopolitične skupnosti ne preseže dovoljene stopnje. Pri tem odstotek povečanja posamezne storitve ne sme preseči dvakratne vrednosti dovoljene stopnje rasti.
4. člen
Dovoljena stopnja rasti cen iz 2. in 3. člena tega odloka se izračuna na naslednji način:
5. člen
Cene proizvodnje in distribucije toplote se oblikujejo tako, da rast fiksnega dela cene ne preseže 80%-ne rasti cen življenjskih potrebščin, dosežene v predprejšnjem mesecu, ki jo izračuna in objavi Zavod Republike Slovenije za statistiko.
6. člen
Cene stanovanjskih najemnin, ki so v skladu s predpisi oblikovane in uporabljene na tržišču na dan 31. maja 1992, se v nadaljevanju oblikujejo tako, da odstotek povišanja ne preseže 80%-ne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v predprejšnjem mesecu, ki ga izračuna in objavi Zavod Republike Slovenije za statistiko.
7. člen
Usklajevanje stopnje rasti cen posameznih komunalnih storitev na ravni občine oziroma posebne družbenopolitične skupnosti in skrb za oblikovanje cen v skladu s tem odlokom zagotavlja izvršni svet skupščine občine oziroma posebne družbenopolitične skupnosti (v nadaljnjem besedilu: izvršni svet).
Izvršni svet obvesti Ministrstvo za trgovino naslednji dan po sprejetju sklepa o določitvi cen v skladu z določbami tega odloka o sprejetem povišanju cen, skupaj s podatki o doseženih ravneh cen posameznih komunalnih storitev (povprečnih in za posamezne uporabnike teh storitev) in z izračunom po prejšnjem členu.
8. člen
Cene se smejo spreminjati mesečno. Če v več zaporednih mesecih od uveljavitve tega odloka ne pride do dovoljenega povišanja, se pri naslednjem povišanju cen lahko upošteva skupna kumulativna rast cen življenjskih potrebščin od zadnjega povišanja cen proizvodov oziroma storitev.
9. člen
V primeru, če izvršni svet v postopku usklajevanja stopnje rasti cen posameznih komunalnih storitev ugotovi, da cene komunalnih storitev, oblikovane v skladu z določbami tega odloka, ne pokrivajo stroškov enostavne reprodukcije, lahko ministru za trgovino predlaga, da odredi višjo stopnjo povišanja cen.
Predlog iz prejšnjega odstavka se poda na podlagi predhodne analize cen komunalnih storitev iz tega odloka, in to samo, če so cene v občini oziroma posebni družbenopolitični skupnosti dosegle stopnjo rasti, ki jo omogočajo določbe 2. in 3. člena tega odloka.
Izvršni svet je dolžan skupaj z zahtevkom za povečanje cen po prvem odstavku tega člena poslati tudi vso potrebno dokumentacijo, iz katere je razvidna utemeljenost zahtevka.
Če Ministrstvo za trgovino ugotovi, da so podatki iz zahtevka nepopolni, jih mora izvršni svet dopolniti na način in v roku, ki ga določi Ministrstvo za trgovino.
V primeru če minister za trgovino v tridesetih dneh ne odloči o zahtevku, se šteje, da višje stopnje povečanja cen ni odredil.
10. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja od 1. junija 1992 do 30. junija 1992.
Št. 380-12/92-9/1-8
Ljubljana, dne 28. maja 1992.
Vlada Republike Slovenije
Predsednik
dr. Janez Drnovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti