Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1992 z dne 22. 5. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1992 z dne 22. 5. 1992

Kazalo

1309. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992, na območju občine Vrhnika, stran 1912.

Na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti R Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91) in 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 (Uradni list RS, št. 33/ 91), ki jo je izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano R Slovenije ter 234. člena statuta občine Vrhnika (Uradni list SRS, št. 31/79, 5/82) je sprejel Izvršni svet Skupščine občine Vrhnika na seji dne 15. 4. 1992
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992, na območju občine Vrhnika
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morata opraviti pooblaščeni Veterinarski zavod ljubljanske regije, P.O. Grosuplje, DE Vrhnika (v nadaljnjem besedilu: Veterinarski zavod -VZ) in Obratna veterinarska ambulanta Mercator Ljubljanske mlekarne, d.o.o. Kmetijska proizvodnja, Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: Obratna veterinarska ambulanta – OVA), ukrepe za odkrivanje in preprečevanje kužnih bolezni v letu 1992. Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
VZ in OVA morata pred vsakih začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti Medobčinski inšpektorat občin Idrija, Logatec, Vrhnika, pristojen za veterinarsko inšpekcijo (v nadaljnjem besedilu: Medobčinski inšpektorat – MI, veterinarska inšpekcija). O opravljenem delu morata poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: VF) po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano R Slovenije (v nadaljnjem besedilu: RVU).
4. člen
VZ in OVA, ki izvajata preventivne vakcinacije in diagnostične preiskave, morata voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, o imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Dalje morata VZ in OVA spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati MI, veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
5. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena do 15. 4. 1992. Ob cepljenju psov je treba izvesti tudi dehelmintizacijo živali.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj ko dopolnijo 4 mesece starosti.
Na okuženem in ogroženem območju je treba vakcinirati proti steklini živali, ki se pasejo, npr. govedo pašne skupnosti »Pokojišče«, Kmetijske zadruge Vrhnika in drugod.
Zadevno cepljenje živali z inaktivirano (mrtvo) vakcino in odstranitev zajedavcev opravi VZ na stroške imetnikov živali.
Peroralno vakcinacijo lisic opravijo z vakcino, ki jo odobri Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano R Slovenije, VZ in lovski družini Borovnica ter Vrhnika, vključno Gojitveno letovišče Ljubljanski vrh, ki ima lovske revirje pod upravno pristojnostjo občine Vrhnika, sicer pa deluje v okviru Lovske zveze Slovenije, v rokih, ki jih določi RVU; spomladanski rok bo predvidoma v maju 1992.
6. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba zaščitno cepiti proizvodno jato kokoši nesnic jajc za konzum, na farmi »Kurica«, Lesno brdo b. št. in jato jarčk, intenzivno vzrejano za prodajo in to iz piščancev, nabavljenih pri Jati, SOZD Hmezad, Ljubljana Zalog, tj. v večji reji individualnega proizvajalca na Vrhniki, Voljčeva 12, ter bližnje perutninske reje zasebnikov v tem delu naselja.
Prav tako je treba zaščititi proti tej bolezni japonske prepelice, ki služijo proizvodnjo jajc v umetnih vzrejališčih treh individualnih proizvajalcev na lokacijah Bevke 60 od rejca stanujočega Bevke 115, dalje v Dragomerju, Pot na mah 5 in 7, p. Brezovica pri Ljubljani.
Vakcinacija se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse v skladu z obveznim strokovnim navodilom RVU, št. 322/A-026/82, z dne 11. 3. 1982.
Proizvodne jate kokoši in japonskih prepelic nesnic konzumnih jajc je treba zaščititi tudi proti Marekovi bolezni, če le-te zadevno dokumentirajo, še niso bile zaščitene v valilnici, kot tudi proti infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni. Ker rejci prepelic praviloma posedujejo tudi matične jate je treba zaščititi le-te dodatno tudi proti kužnemu tremorju.
Valilna jajca smejo sicer izvirati le iz matičnih jat živali v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji, dalje od tistih jat, ki so bile ustrezno vakcinirane in ki po 14. tednu niso dobivale nitrdfuranskih preparatov – nitrofurazona, furazolidona, itd.
Navedene vakcinacije opravi VZ na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec. Pri Marekovi bolezni se morajo njeni prvi primeri potrditi s histološko preiskavo. Preiskavo opravi VF.
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po navedenih vakcinacijah vzame VZ, laboratorijsko kontrolo stopnje imunosti opravi VF.
7. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo večje število plemenskih svinj oziroma plemenskega merjasca npr. ha Drenovem griču 27, Logu, Moljska c. 22, St. Vrhniki 96, Podlipi 42 oziroma na kmetijah, ki imajo najmanj 50 pitancev.
S cepljenjem proti kugi je treba zaščititi tudi prašiče, ki se krmijo s pomijami iz gostinskih obratov, obratov družbene prehrane in drugih javnih lokalov, n.pr. na Vrhniki, Stari c. 18, St. Vrhniki 52,...
Cepljenje opravi VZ s sevom K-lapiniziranega virusa na način, ki ga določi proizvajalec vakcine in sicer do 30. 6. 1992, na stroške imetnikov živali.
8. člen
Če izvirajo prašiči iz epizootiološko nejasnih območij je treba opraviti trihinoskopijo svinjskega mesa, četudi je namenjeno domači rabi. Zaradi tega je treba pregledati redno tudi meso divjih prašičev in medvedov. Stroški diagnostičnih preiskav bremenijo imetnike živali.
9. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic na območju občine v okviru IX. tuberkulinizacije,
– osnovno plemensko govejo čredo na farmi Bistra, Mercator – Ljubljanske mlekarne, DOO Kmetijska proizvodnja, Ljubljana,
– vse plemenske merjasce npr. na Drenovem griču 27, Logu, Moljska c. 22, St. Vrhniki 96, v Podlipi 42,...
– perutnino imetnikov v naselju Mala Ligojna, št. 9, 10, 13, 14, 20 in 21 pri katerih je bila pred dvemi leti ugotovljena kokošja tuberkuloza ter v dvoriščih, ki neposredno mejijo na navedena prvotno okužena in sanirana dvorišča.
Tuberkulinizacijo opravi VZ, ki si mora zato prilagoditi plan tuberkulinizacije, ter dalje opraviti pri vsaki patoanatomski preiskavi prašičev tudi pregled mezenterialnih, portalnih in drugih bezgavk na tuberkulozo.
10. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom; v primeru sumljive ali pozitivne reakcije je treba odvzeti živalim kri za pregled;
– 20% plemenskih živali iz osnovne goveje črede in bike plemenjake na farmi Bistra, Mercator – Ljubljanske mlekarne, DOO Kmetijska proizvodnja, Ljubljana.
Vzorce mleka in krvi odvzame VZ. Mlečno prstanasto preiskavo in laboratorijske preiskave krvi (SA-test) opravi VF do 31. 12. 1992.
11. člen
Na mehurčasti izpuščaj govedi (IBR-IPV) je treba preiskati enkrat letno plemenjake v naravnem pripustu. Ravno tako je treba preiskati na IBR-IPV reje bikovskih mater sivorjave pasme na lokacijah Vrhnika, Ljubljanska c. 20, Vel. Ligojna 17, 21, 47 in Stara Vrhnika 15.
Enkrat letno je treba pregledati plemenjake v naravnem pripusti na vibriozo (infekcija s Campylobacter foetus), leptospirozo, trihomoniazo, levkozo ter opraviti pri njih koprološki in bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorec krvi odvzame VZ vzorec semena v sodelovanju s Kmetijskim zavodom v Ljubljani. Preiskave opravi VF, do 31. 12. 1992.
12. člen
Na govejo levkozo je treba preiskati 20% plemenskih živali na govedorejski farmi Bistra od Mercator – Ljubljanskih mlekarn, DOO Kmetijska proizvodnja, Ljubljana in vse bike v naravnem pripustu.
Vzorce krvi vzame VZ do 31. 12. 1992, preiskave seruma s preizkusom (precipitacije) v dogarskem gelu opravi VF.
13. člen
Po opravljeni sanaciji v zvezi z leptospirozo je treba enkrat letno pregledati 20% še ne pregledanih plemenskih živali iz osnovne črede na govedorejski farmi Bistra od Mercator – Ljubljanskih mlekarn, DOO Kmetijska proizvodnja, Ljubljana, na navedeno bolezen.
Vzorce krvi odvzame VZ do 31. 12. 1992. Serološke preiskave krvi opravi VF.
14. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev (IAK) morajo biti preiskani vsi plemenski žrebci v Bevkah 155, Borovnici, Zalarjeva 22, Dragomerju, Na Grivi 32 in Lesnem brdu 28 ter vsi na novo nabavljeni kopitarji. Preiskati je treba tudi vse kopitarje v okuženih hlevih.
Vzorce krvi odvzame VZ. Vzorce krvi žrebcev plemenjakov odvzame VF ob rednih pregledih. Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom (Coggens test) opravi VF.
15. člen
V ogroženi občini je treba vakcinirati proti hemoragični bolezni kuncev vse plemenske živali.
Proti miksomatozi je treba vakcinirati kunce, ki se odpremljajo na razstave, ocenjevanja,...
Stroški bremenijo imetnike živali.
16. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost in pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine vzrejevalca matic, ki jih ima na Vrhniki, Čuža 7, kot tudi druge njegove čebelje družine v Kajndolu 16, p. Smrečje in Plešivici 1, p. Brezovica pri Ljubljani. Omenjene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
Vzorce čebeljih mrtvic in drobirja vzame VZ. Preiskave opravi VF do 30. 4. 1992.
17. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba pregledati tržne postrvi enkrat letno pred prodajo, do 30. 4. 1992 in sicer na kmetiji Podlipa 3, p. Vrhnika.
Vzorce rib za preiskavo vzame VZ in jih dostavi na VF in to na stroške gojitelja rib, ki je tudi plačnik preiskave.
18. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 3/3-323-02/89
Vrhnika, dne 16. aprila 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Vrhnika
Vili Granda, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti