Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1992 z dne 8. 5. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1992 z dne 8. 5. 1992

Kazalo

1124. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o pokopališkem redu na območju občine Grosuplje, stran 1702.

Na podlagi 12. in 25. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84 in Uradni list RS, št. 26/90), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91) in 5. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 11/90 in 23/90), je Skupščina občine Grosuplje na skupni seji dne 1. 4. 1992 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah odloka o pokopališkem redu na območju občine Grosuplje
1. člen
Spremeni se 3. člen odloka o pokopališkem redu na območju občine Grosuplje (Uradni list SRS, št. 24/87) tako, da se besedilo "komunalna organizacija združenega dela (v nadaljnjem besedilu: komunalna organizacija)" nadomesti s "komunalno podjetje".
2. člen
Dopolni in spremeni se 4. člen odloka tako, da glasi: "Pokopališče v Grosupljem upravlja Komunalno podjetje Grosuplje, z ostalimi pokopališči pa upravljajo posamezne krajevne skupnosti, kolikor pokopališča ne bodo na željo krajevne skupnosti prenesena v upravljanje komunalnemu podjetju (v nadaljnjem besedilu: upravljalec pokopališča).
Krajevne skupnosti lahko prenesejo posamezna opravila pokopališke dejavnosti na druge izvajalce, pri čemer krajevna skupnost še vedno ostane upravljalec.
3. člen
Spremeni se 13. člen odloka tako, da se besedilo črta v celoti ter nadomesti z novim, ki glasi:
"Vrstni red pogrebnih insignij se opravi na krajevno običajen način. Med insignije se šteje zastava z žalnim trakom ali črna zastava (če je bil umrli tuj državljan), verski simboli, prapori in nosilci vencev, odlikovanj ter drugih priznanj. Za insignijami sledijo godba, pevci ter predstavniki verske skupnosti, če so prisotni. Za krsto oziroma žaro sledijo svojci, nato pa drugi udeleženci pogreba."
4. člen
Spremeni se 17. člen odloka tako, da se v prvi vrsti odstavka besedilo "Za enote JLA in organe za notranje zadeve" spremeni v "Za oborožene sile Republike Slovenije" in da se v tretji in četrti vrsti črta "in pogrebov delavcev organov za notranje zadeve."
5. člen
Spremeni se 20. člen odloka tako, da se besedilo v drugi alinei črta v celoti.
6. člen
Doda se nov 20.a člen, ki glasi:
"Pokopališke storitve, najemnino za grobove in pokopališko pristojbino zaračunava upravljalec pokopališča po ceniku, oblikovanem na podlagi meril za oblikovanje cen za uporabo pokopaliških objektov in naprav ter spremljanje drugih storitev pokopališke in pogrebne dejavnosti, ki jih določi izvršni svet skupščine občine.
Ceniki se objavljajo na krajevno običajen način in sicer ob vsaki spremembi cen.
V primeru nastanka hudih motenj na trgu in pri gibanju cen teh storitev oziroma zaradi preprečitve monopolnega oblikovanja cen bo izvršni svet skupščine občine na podlagi odloka o prenosu pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in posebnih družbenopolitičnih skupnosti (Uradni list RS, št. 2-I/91 in 33-I/91) sprejel ukrepe za določitev cen, ki so predmet predlaganega odloka. Izvršni svet skupščine občine bo s posebnim aktom zahteval obvezno pošiljanje cenikov na občinski upravni organ pristojen za cene, da bo le-ta lahko tekoče spremljal gibanje cen."
7. člen
Doda se nov 20.b člen, ki glasi: "Stroški socialnih pokopov in stroški skrbništva socialnih grobov se krijejo iz občinskega proračuna."
8. člen
Doda se nov 20. c člen, ki glasi:
"Cene za najemnino grobov se določajo enkrat letno do konca meseca februarja.
Upravljalec pokopališča je dolžan zaračunavati in pobirati najemnino za grob enkrat letno po veljavnem ceniku.
Najemnino za grob in pokopališko pristojbino je najemnik groba dolžan plačati upravljalcu pokopališča.
Ob prvem pokopu oziroma najemu novega groba upravljalec zaračuna najemniku groba pokopališko pristojbino.
Sredstva iz naslova najemnin in pokopaliških pristojbin upravljalec pokopališča namensko porablja za vzdrževanje in razširitvena dela na obstoječem pokopališču ali za izgradnjo novega pokopališča.
V primeru, da ima upravljalec pokopališča zagotovljen drug vir financiranja (npr. samoprispevek), ni dolžan pobirati najemnine za grobove in pokopališke pristojbine. V primeru, da uporabnik ni plačeval samoprispevka, mu upravljalec pokopališča ob najemu groba zaračuna pokopališko pristojbino in najemnino za grob,"
9. člen
Spremeni se 27. člen odloka tako, da se četrti odstavek črta v celoti.
10. člen
Doda se nov 28. a člen, ki glasi:
"O ustanovitvi novih, razširitvi in opustitvi obstoječih pokopališč odloča na predlog krajevne skupnosti v skladu s prostorsko dokumentacijo in veljavno zakonodajo občinski upravni organ pristojen za komunalne zadeve."
11. člen
Spremeni se 31. člen odloka tako, da se v prvem odstavku številko "5.000" nadomesti s številko "3.000" in tekst "150.000 din" nadomesti s "30.000 SLT".
V drugem odstavku se številko "1.000" nadomesti s številko "500" in tekst "25.000 din" nadomesti s "5.000 SLT".
12. člen
Spremeni se 32. člen odloka tako, da se številko "1.500" nadomesti s številko "300" in tekst "25.000 din" nadomesti s "3.000 SLT".
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-13/91
Grosuplje, dne 6. aprila 1992.
Predsednik
Skupščine občine Grosuplje
Rudolf Rome l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti