Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1992 z dne 8. 5. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1992 z dne 8. 5. 1992

Kazalo

1123. Odlok o uvedbi agromelioracijskega postopka za nižinske kraške agromelioracije na območju "Zagorica-Cesta" dodatek I. in " Videm-Kompolje" dodatek I., stran 1701.

Na podlagi 105. člena zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 17/86 in RS Št. 9/90 in 5/91) in 8. člena navodila o uveljavljanju finančnih intervencij za celostno urejanje podeželja in obnovo vasi (Uradni list RS, št. 21/91) ter 5. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 11/90 in 23/90) je Skupščina občine Grosuplje na skupni seji vseh zborov dne 1. 4. 1992 sprejela
ODLOK
o uvedbi agromelioracijskega postopka za nižinske kraške agromelioracije na območju "Zagorica – Cesta" dodatek I. in "Videm – Kompolje" dodatek I.
1. člen
S tem odlokom se na predlog investitorja M-Kmetijska zadruga Dobrepolje uvede agromelioracijski postopek za izvajanje agromelioracijskih del na kmetijskih zemljiščih na območju "Zagorica – Cesta" dodatek I. in "Videm – Kompolje" dodatek I. v delih katastrskih občin Videm, Podgora, Zdenska vas, Kompolje in Cesta. Urejanje kmetijskih zemljišč po tem odloku je nadaljevanje začetih investicij Zagorica – Cesta in Videm – Kompolje in je v smislu 5. člena odloka o uvedbi finančnih intervencij za celostno urejanje podeželja in obnovo vasi za leto 1991 prednostna naložba.
2. člen
Agromelioracijska območja "Zagorica – Cesta" dodatek I. in območje "Videm – Kompolje" dodatek I. obsegata 443,84 ha kmetijskih zemljišč, investitor pa ju vodi kot skupno investicijo.
Območje posega v posamezne katastrske občine:
– k.o. Videm                           85,85 ha
– k.o. Podgora                        115,40 ha
– k.o. Kompolje                       120,14 ha
– k.o. Cesta                          108,80 ha
– k.o. Zdenska vas                     13,65 ha
Skupaj                                443,84 ha
Meja območij je vrisana v katastrskih preglednih kartah v merilu 1: 5000, ki so na vpogled pri M-Kmetijska zadruga Dobrepolje ter so sestavni del investicijske dokumentacije.
3. člen
Zemljišča na agromelioracijskih območjih so z dolgoročnim družbenim planom občine Grosuplje trajno namenjena za kmetijsko proizvodnjo. Agromelioracija zemljišč je v skladu z družbenim planom za obdobje 1986-1990 in 1986-2000, dopolnjen v letu 1989.
4. člen
Idejna zasnova mora vsebovati ekološko mnenje z izvlečkom iz krajinske zasnove za dobrepoljsko dolino.
5. člen
Investitor je dolžan v smislu 8. člena, točke c. prej citiranega navodila o uveljavljanju finančnih intervencij za celostno urejanje podeželja in obnovo vasi poskrbeti za izdelavo investicijsko-tehnične dokumentacije z vsemi predpisanimi sestavnimi deli.
Investitor je dolžan izvajati investicijo v skladu s terminskim planom, ki bo sestavni del sklepa in pogodbe o odobritvi finančnih sredstev na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.
6. člen
Agromelioracija obsega čiščenje zarasti, izkop jam, planiranje, odstranjevanje kamenja, ureditev poljskih poti in cest, založno gnojenje in apnenje, planiranje in navoz zemlje iz vrtač na način in pod pogojem, da se ne poruši ekološko ravnotežje.
7. člen
Način financiranja je naslednji: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije zagotovi 75% od predračunske vrednosti, 25% pa lastniki in imetniki pravice uporabe kmetijskih zemljišč.
V primeru, da investitorju ne bo uspelo zagotoviti 75% udeležbe iz sredstev Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, se udeležba lastnikov in imetnikov pravice uporabe kmetijskih zemljišč poveča za ustrezen delež.
8. člen
Lastniki in imetniki pravice uporabe kmetijskih zemljišč na agromelioracijskem območju so dolžni posekati in odstraniti grmovje, odstraniti izruvano kamenje, zasuti nastale jame ter uporabljati zemljišče v skladu z investicijskim programom izvedbe agromelioracij.
V primeru, da lastniki in imetniki pravice uporabe kmetijskih zemljišč ne opravijo del v roku, določenem v programu, odredi občinski upravni organ, pristojen za kmetijstvo, v skladu s 113. členom zakona o kmetijskih zemljiščih izvedbo potrebnih ukrepov na stroške lastnikov in imetnikov pravice uporabe kmetijskih zemljišč.
9. člen
Za racionalno opravljanje agromelioracijskih del in organizacijo kmetijske proizvodnje na agromelioracijskem območju ustanovijo lastniki in imetniki pravice uporabe kmetijskih zemljišč melioracijsko skupnost.
Lastniki in imetniki pravice uporabe kmetijskih zemljišč so pri rabi teh zemljišč vezani na določbe sprejetega proizvodnega programa, ne glede na to, ali so sklenili pogodbe o proizvodnem sodelovanju.
Kultura in način rabe melioriranih zemljišč mora ustrezati kvaliteti zemljišč po izvedenih agromelioracijah.
Dolgoročne in letne proizvodne programe sprejema investitor del v sodelovanju z melioracijsko skupnostjo.
10. člen
Investitor je dolžan pristojne občinske organe obvestiti:
– o sklepu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije o odobrenih finančnih sredstvih
– o sklenitvi pogodbe in izvajanju sprejetega terminskega plana agromelioracijskih del
– o dokončanju del in datumu tehničnega prevzema.
11. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 321-1/92
Grosuplje, dne 1. aprila 1992.
Predsednik
Skupščine občine Grosuplje
Rudolf Rome l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti