Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1992 z dne 17. 4. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1992 z dne 17. 4. 1992

Kazalo

958. Odlok o priznanjih občine Ljubljana Center, stran 1500.

Na podlagi 56. in 154. člena statuta občine Ljubljana Center (Uradni list SRS, št. 13/86) je Skupščina občine Ljubljana Center na 13. seji zbora združenega dela dne 30. 3. 1992, na 13. seji zbora krajevnih skupnosti dne 30. 3. 1992 in na 7. seji družbenopolitičnega zbora dne 30. 3. 1992 sprejela
ODLOK
o priznanjih občine Ljubljana Center
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja pogoje, postopek in način za podeljevanje priznanj občine, način vodenja evidence prejemnikov priznanj in druga vprašanja, ki se nanašajo na priznanja občine.
2. člen
Priznanja občine so:
– nagrada občine;
– plaketa občine;
– mala plaketa občine.
3. člen
Pri podelitvi priznanj občine se podeli tudi ustrezna listina, ki je opremljena s suhim pečatom občinske skupščine in jo podpiše predsednik občinske skupščine. V listini še navedejo razlogi, zaradi katerih je bilo priznanje podeljeno.
4. člen
Skupščina občine Ljubljana Center zagotavlja sredstva za priznanja občine v proračunu občine.
5. člen
Za opravljanje nalog, določenih s tem odlokom, izvoli oziroma imenuje Skupščina občine Ljubljana Center Komisijo za priznanja občine Ljubljana Center (v nadaljnjem besedilu: komisija).
Nagrada občine
6. člen
Nagrada občine se podeljuje državljanom, podjetjem, zavodom ter drugim organizacijam in društvom za posebne zasluge in dosežke na področju gospodarstva, varstva okolja, družbenih dejavnosti ter civilne zaščite.
7. člen
Nagrada na področju gospodarstva se podeljuje za dosežene posebne uspehe trajnega pomena za razvoj gospodarstva.
Pri tem se upoštevajo zlasti uspehi pri usposabljanju podjetij za uspešno delovanje na trgu, za uspešno uvajanje novih, ekološko prijaznejših programov proizvodnje in storitev z uporabo sodobne tehnologije in inovacij, za uvajanje dosežkov znanosti in raziskovalnega dela v proizvodnjo.
8. člen
Nagrada na področju varstva okolja se podeljuje za dosežene uspehe trajnega pomena za izboljšanje in varovanje okolja. Nagrada se podeljuje za:
– uspehe pri izvajanju novih sodobnih ekološko primernih tehnologij in inovacij ter za sanacijo okolju obremenjujoče proizvodnje in naprav;
– dolgoletno in uspešno javno delo na področju varstva okolja;
– uspehe pri uvajanju ekoloških (učnih) programov na področju znanosti, vzgoje in izobraževanja, kulture, zdravstva itd.
9. člen
Nagrada na področju družbenih dejavnosti se podeljuje za dosežene posebne uspehe na področju znanosti, vzgoje in izobraževanja, kulture, zdravstva in socialnega varstva, telesne kulture in drugih družbenih dejavnosti.
Pri tem se upoštevajo zlasti uspehi pri raziskovalnem, umetniškem, vzgojnem, izobraževalnem in publicističnem delu ter uspehi pri razreševanju zdravstvene in socialne problematike in zdravstvene vzgoje državljanov.
10. člen
Nagrada na področju civilne zaščite se podeljuje za posebne uspehe pri organizaciji in delovanju na področju zaščite in reševanja.
Plaketa občine
11. člen
Plaketa občine se podeljuje državljanom, skupinam državljanov, podjetjem, zavodom, društvom in drugim organizacijam za enkratni posebni dosežek, pomembni uspeh na področju družbenega življenja in dela v občini oziroma za posebno humano dejanje.
Mala plaketa občine
12. člen
Mala plaketa občine se podeljuje učencem, skupinam učencev ter dijakom in skupinam dijakov osnovnih in srednjih šol na območju občine Ljubljana Center.
Pri tem se upošteva zlasti posebne uspehe in dosežke učencev in dijakov na področju izobraževanja, kulture, znanosti, tehnike, ekologije in športa; dejanja, ki se odražajo v humanem odnosu do sovrstnikov in odraslih ter dosežke na področju družbenega življenja v občini.
13. člen
V posameznem letu se praviloma podeli do: pet nagrad, pet plaket in pet malih plaket.
Postopek za podeljevanje priznanj
14. člen
Pobude za podelitev občinskih priznanj lahko dajejo komisiji organi občinske skupščine, podjetja, zavodi, krajevne skupnosti, druge organizacije in društva ter državljani.
15. člen
Razpis za priznanja občine objavi komisija v dnevnem časopisu Delo, Slovenec in Ljubljanski dnevnik.
Rok za oddajo predlogov za podelitev priznanj občine je 30 dni od dneva objave
Predloge, prejete po izteku razpisnega roka, komisija ne upošteva.
Z razpisom se objavi število posameznih priznanj ter pogoji, ki jih za priznanja občine določa ta odlok: katere podatke mora vsebovati predlog, kdo je lahko predlagatelj in rok za oddajo predloga.
Predlog mora vsebovati poleg osebnih podatkov o kandidatu tudi podatke o njegovem dosedanjem delu in podrobno utemeljitev.
16. člen
Skupščina občine Ljubljana Center sprejme na obrazložen predlog komisije sklep o podelitvi priznanj.
17. člen
– Priznanja občine se podeljujejo praviloma na slavnostni seji skupščine ob občinskem prazniku, lahko pa tudi ob posebnih slovesnostih.
Komisija za priznanja občine
18. člen
Komisija obravnava pobude za podelitev priznanj občine, oblikuje predlog sklepa o podelitvi z obrazložitvijo in opravlja druge naloge na tem področju.
Komisija ima 11 članov.
Predsednika, namestnika predsednika in štiri člane izvoli občinska skupščina izmed delegatov, druge člane pa imenuje izmed znanstvenih, javnih in strokovnih delavcev.
19. člen
Komisija lahko imenuje 5 članske strokovne skupine za področja, za katera se podeljujejo občinska priznanja.
Pri pripravi predloga za imenovanje strokovnih skupin iz prejšnjega odstavka sodeluje tudi komisija za volitve in imenovanja.
20. člen
Komisija sprejme poslovnik o svojem delu, s katerim natančneje opredeli način svojega dela in delo strokovnih skupin.
Način vodenja evidence podeljenih priznanj
21. člen
Priznanja se vpisujejo v evidenco posameznih priznanj kronološko. Evidenca vsebuje zaporedno številko, podatke o prejemniku, datum seje, na kateri je bilo priznanje podeljeno, številko sklepa o podelitvi, datum izročitve priznanja in številko listine, s katero je bilo priznanje podeljeno.
22. člen
Sklepi o podelitvi priznanj se objavijo v dnevnem časopisu Delo, Slovenec in Ljubljanski dnevnik.
23. člen
Strokovna in administrativno tehnična opravila za komisijo in strokovne skupine ter vodenje evidence prejemnikov priznanj opravlja Služba za kadrovska vprašanja občine Ljubljana Center.
II. KONČNE DOLOČBE
24. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o priznanjih občine Ljubljana Center (Uradni list SRS, št. 48/87).
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 901-2/92
Ljubljana, dne 30. marca 1992.
Predsednica
Skupščine občine Ljubljana Center
dr. Alenka Žagar Slana l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti