Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1992 z dne 3. 4. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1992 z dne 3. 4. 1992

Kazalo

858. Pravilnik o izdajanju in uporabi upravnih in sodnih kolkov, stran 1414.

Na podlagi tretjega odstavka 28. člena zakona o upravnih taksah (Uradni list SRS, št. 7/72, 23/77, 11/79, 23/82, 18/85, 24/88, 1/90 in Uradni list RS, št. 20/91-I in 12/92) in četrtega odstavka 6. člena zakona o sodnih taksah (Uradni list SRS, št. 1/90 in Uradni list RS, št. 14/91) izdaja minister za finance v soglasju z ministrom za pravosodje in upravo
PRAVILNIK
o izdajanju in uporabi upravnih in sodnih kolkov
1. člen
Upravne in sodne takse se plačujejo v upravnih in sodnih kolkih (v nadaljnjem besedilu: kolki) ali v gotovini.
Če ni s posebnimi predpisi drugače določeno, se upravne takse plačujejo v gotovini v primerih, kadar mora taksni zavezanec plačati večjo takso kot 3.000 tolarjev, sodne takse pa v primerih, kadar mora taksni zavezanec plačati večjo takso kot 10.000 tolarjev.
2. člen
Kolki se izdajajo v apoenih po 1, 2, 5, 10, 50, 100, 200, 500 in 1.000 tolarjev.
3. člen
Kolki se tiskajo na belem samolepilnem papirju z nevidno zaščito.
Velikost kolkov skupaj z belim robom je 18 mm krat 24 mm.
4. člen
Kolki imajo takle videz: v sredini kolka je na tonski podlagi, ki jo predstavlja računalniško izvedena vinjeta, odtisnjen slovenski grb. Obrisi Triglava in tri zvezde nad njim so v grbu odtisnjeni v beli barvi, drugi elementi pa v enaki barvi, kot je osnovna barva kolka. Nad grbom je v dveh vrstah napis »REPUBLIKA SLOVENIJA«. Pod grbom je navedena nominalna vrednost posameznega kolka, pod njo pa oznaka »UPRAVNI KOLEK« oziroma »SODNI KOLEK«. Levo in desno od številčne oznake kolka je pravokotno postavljen naziv za denarno enoto »SLT«. Celotno podobo zaključuje milimetrski rob, ki prehaja v perforirano podlago.
Upravni kolki se tiskajo v modri barvi, sodni kolki pa v rdeči barvi.
5. člen
Naloge tiskanja, dajanja v obtok in distribucije kolkov opravlja Banka Slovenije.
Podrobnejši način izvajanja nalog iz prejšnjega odstavka se določi s pogodbo, ki jo z Banko Slovenije sklene minister za finance.
6. člen
Naloge prodaje, zamenjave in umika kolkov iz prodaje opravlja Služba družbenega knjigovodstva.
Podrobnejši način izvajanja nalog iz prejšnjega odstavka se določi s pogodbo, ki jo s Službo družbenega knjigovodstva sklene Banka Slovenije.
7. člen
Kolke prodajajo na drobno podjetja in zasebniki, ki so registrirani za takšno prodajo, in pristojni občinski upravni organi.
Podjetja, zasebniki in organi iz prejšnjega odstavka kupujejo kolke pri Službi družbenega knjigovodstva.
8. člen
Osebe, ki iz kakršnegakoli razloga ne uporabijo kolkov, ki so v obtoku, lahko kolke zamenjajo za gotovino samo na blagajnah, ki jih distribuirajo, in sicer po odbitku maloprodajne provizije.
9. člen
Prodajalci kolkov na drobno lahko zamenjajo, kolke tekoče emisije, ki so se pri njih naključno poškodovali, za nove kolke samo na blagajnah, ki jih distribuirajo.
Kolki, ki so bili nalepljeni na spis ali so tako poškodovani, da ni mogoče ugotoviti, če so bili uporabljeni ali naključno poškodovani, se ne smejo zamenjati.
10. člen
Ta pravilnik prične veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 417-3/92
Ljubljana, dne 16. marca 1992.
Minister za finance
Dušan Šešok l. r.
 
Soglaša:
Minister za pravosodje
in upravo
dr. Rajko Pirnat l. r..

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti