Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1992 z dne 3. 4. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1992 z dne 3. 4. 1992

Kazalo

852. Odlok o kriterijih za razporejanje državljanov na dolžnosti v obrambi in zaščiti, stran 1408.

Na podlagi 6. točke 36. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o kriterijih za razporejanje državljanov na dolžnosti v obrambi in zaščiti
1. člen
Odlok določa kriterije za razporejanje državljank in državljanov (v nadaljnjem besedilu: državljanov) na področju obrambe in zaščite.
2. člen
– Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo državljane za opravljanje dolžnosti na področju obrambe in zaščite s upoštevanjem:
– prednosti pri popolnjevanju posameznih dolžnosti;
– načrtnega in usklajenega popolnjevanja;
– strokovne usposobljenosti državljanov;
– obremenjenosti posameznih organizacij in skupnosti;
– bližine mobilizacijskega zbirališča ali kraja izvajanja dolžnosti.
3. člen
Upravni organ, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo državljane na dolžnosti obrambe in zaščite praviloma po naslednjem prednostnem vrstnem redu:
– štabi in poveljstva teritorialne obrambe vseh stopenj in posebne enote teritorialne obrambe;
– enote organov za notranje zadeve;
– manevrske enote teritorialne obrambe;
– državni organi ter enote za zveze Republike Slovenije in občin;
– enote in štabi za potrebe zaščite in reševanja;
– specializirane enote, in štabi za civilno zaščito, drugi operativni sestavi za zaščito in reševanje ter služba opazovanja in obveščanja;
– prostorske enote teritorialne obrambe;
– podjetja, zavodi in druge organizacije posebnega pomena za obrambo in zaščito ter podjetja, zavodi in druge organizacije, ki so zadolžene za opravljanje določenih nalog v vojni;
– druge naloge obrambe in zaščite.
4. člen
Upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, daje prednost pri popolnjevanju in razporejanju: – vojaški dolžnosti;
– dolžnosti delovanja v civilni zaščiti oziroma opravljanju drugih nalog v zaščiti in reševanju;
– kurirski službi;
– opravljanju nalog v naborni in mobilizacijski komisiji;
– delovni dolžnosti;
– ostalim dolžnostim.
5. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo državljane na dolžnosti v obrambi in zaščiti na podlagi potreb, ki izhajajo iz:
– načrtov popolnitve štabov, enot in zavodov teritorialne obrambe;
– načrtov popolnitve enot organov za notranje zadeve;
– organizacije in sistemizacije državnih organov za delo v vojni;
– načrtov popolnitve enot za zveze republike in občin;
– načrtov zaščite in reševanja;
– organizacije in sistemizacije podjetij, zavodov in drugih organizacij posebnega pomena za obrambo in zaščito za delo v vojni in podjetij, zavodov in drugih organizacij, ki so zadolžene za opravljanje določenih nalog v vojni.
6. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, prednostno razporejajo državljane glede na stopnjo njihove vojaške strokovne usposobljenosti (VED), usposobljenosti za naloge v zaščiti in reševanju, stopnjo njihove splošne izobrazbe in druga pridobljena znanja ter veščine.
7. člen
Ministrstvo za obrambo skrbi, da so občine enakomerno obremenjene s številom vojaških obveznikov, ki so razporejeni v teritorialno obrambo.
8. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, ob enakih drugih merilih prednostno razporejajo državljane glede na bližino mobilizacijskega zbirališča ali mesta izvajanja dolžnosti.
9. člen
Državljan je lahko razporejen na več dolžnosti v obrambi in zaščiti, če se te med seboj ne izključujejo.
Ne glede na prejšnji odstavek ne more biti razporejen na več dolžnosti tisti, ki je razporejen:
– na vojaško dolžnost;
– na dolžnost poveljnika, načelnika ali člana štaba oziroma poveljnika ali pripadnika specializirane enote civilne zaščite v republiki, občini ali drugi širši lokalni skupnosti;
– na delovno dolžnost kot voljeni ali imenovani funkcionar državnega organa ali vodilni delavec v podjetju, zavodu ali drugi organizaciji, ki opravlja dejavnost posebnega pomena za obrambo in zaščito.
10. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporedijo državljane praviloma takoj po odslužitvi vojaškega roka, opravljeni nadomestni civilni službi ali prevedbi v rezervno sestavo.
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, praviloma razporedijo državljane v teritorialno obrambo v prvih desetih letih po odslužitvi vojaškega roka. V rezervno sestavo enot organov za notranje zadeve so praviloma razporejeni vojaki in podčastniki do 35 let in častniki do 40 let starosti.
11. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, lahko razporedijo vojaške obveznike ne glede na drugi odstavek 10. člena tega odloka v državne organe, podjetja, zavode in druge organizacije posebnega pomena za obrambo in zaščito ter v podjetja, zavode in druge organizacije, ki so zadolžene za opravljanje določenih nalog v vojni, če na njihova delovna mesta ni možno razporediti drugih oseb.
Določilo prvega odstavka tega člena velja tudi za vojaške obveznike, ki se izključno ukvarjajo s kmetijsko in drugo proizvodnjo oziroma storitvami in so s sklepom pristojnega organa zadolženi za opravljanje določenih proizvodnih ali storitvenih nalog v vojni.
12. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, praviloma razporejajo državljane, ki so posebej usposobljeni za naloge v civilni zaščiti in v drugih operativnih sestavih zaščite in reševanja, ne glede na drugi odstavek 10. člena tega odloka na delovne dolžnosti oziroma dolžnosti delovanja v civilni zaščiti, če opravljajo v sistemu zaščite in reševanja naslednje naloge:
– poveljnikov, načelnikov in članov štabov za civilno zaščito;
– poverjenikov za civilno zaščito;
– operativnih gasilcev v poklicnih gasilskih enotah ter drugih poklicnih operativnih članov splošnih reševalnih služb in operativnih sestav društev, pomembnih za zaščito in reševanje;
– upravljalcev vozil, strojev ter pomembnih naprav, ki se uporabljajo pri zaščiti in reševanju;
– pripadnikov specializiranih enot za zaščito in reševanje.
Državljani, ki prostovoljno delujejo kot operativni člani v sestavah gasilske ali druge splošne reševalne službe, se ne razporejajo na dolžnosti v obrambi in zaščiti, če opravljajo v operativnih sestavah naloge, na katere ni mogoče določiti drugih članov ali če so za te naloge posebej usposobljeni in če operativne sestave, katerih člani so, določi pristojni organ občine ali širše lokalne skupnosti.
13. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo vojaške obveznike na delovno dolžnost v državne organe ter podjetja, zavode in druge organizacije posebnega pomena za obrambo in zaščito ter podjetja, zavode in druge organizacije, ki so zadolžene za opravljanje določenih nalog v vojni, na podlagi njihovih zahtevkov.
14. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo državljane, ki opravljajo kurirsko službo za potrebe obrambe in zaščite in naloge v nabornih in mobilizacijskih komisijah, na delovno dolžnost v upravne organe, pristojne za obrambne zadeve, razen če niso že razporejeni na delovno dolžnost.
Razpored državljanov v upravnem organu, pristojnem za obrambne zadeve, iz prvega odstavka tega člena, velja za čas, potreben za izvedbo naloge.
15. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, lahko razporejajo poslance ter državljane, ki poklicno opravljajo delo v verskih skupnostih, le na dolžnosti, ki jih poklicno opravljajo.
16. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo na dolžnosti v obrambi in zaščiti podčastnike in vojake, častnike pa s predhodnim soglasjem Ministrstva za obrambo.
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, razporejajo državljane, ki so opravili nadomestno civilno službo, le na dolžnosti v civilni zaščiti ali delovno dolžnost.
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, po potrebi usklajujejo razporejanje vojaških obveznikov iz prvega odstavka tega člena s predlagateljem, ki je vložil zahtevek za njihovo razporeditev.
17. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, vpišejo vojaškemu obvezniku razpored na dolžnost v obrambi in zaščiti v vojaško knjižico vojaškega obveznika oziroma državljanu, ki je opravil nadomestno civilno službo, izdajo odločbo o razporedu na dolžnost v civilni zaščiti oziroma drugo dolžnost v zaščiti in reševanju ali na delovno dolžnost.
18. člen
Zoper odločitev upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve, s katero je zavrnil zahtevek državnega organa, podjetja, zavoda ah druge organizacije za razporeditev na delovno dolžnost oziroma na dolžnost v civilni zaščiti ali operativni sestavi splošne reševalne službe, se lahko vloži pritožba v 15 dneh od prejema zavrnitve zahtevka. O pritožbi odloča komisija Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, ki jo imenuje minister.
19. člen
Upravni organi, pristojni za obrambne zadeve, uskladijo razporeditev državljanov po tem odloku v enem letu po uveljavitvi tega odloka.
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 8-05/92-7/1-8
Ljubljana, dne 26. marca 1992.
Vlada Republike Slovenije
Podpredsednik
Matija Malešič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti