Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1992 z dne 13. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1992 z dne 13. 3. 1992

Kazalo

648. Odločba o razglasitvi objekta za naravno znamenitost, stran 781.

Na podlagi 29. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81) na predlog Zavoda Republike Slovenije za varstvo naravne in kulturne dediščine in pobude Društva za raziskovanje jam Ljubljana, izdaja Oddelek za občo upravo občine Cerknica naslednjo
ODLOČBO
1. člen
Novoodkrit del jamskega sistema Križne jame, ki ima vhod v pobočju Grdega dola, 210 m jugozahodno od vhoda v Križno jamo se začasno, za obdobje enega leta, razglasi za naravno znamenitost.
2. člen
Obisk jame je omejen. Dovoli se samo obiske, ki so znanstvenega ali raziskovalnega značaja. Za vsak obisk posebej je treba podati vlogo Zavodu Republike Slovenije za varstvo naravne in kulturne dediščine. V vlogi morajo biti poimensko navedeni vsi, ki bi radi obiskali jamo, podrobno pa mora biti tudi obrazloženo, kaj bodo v jami raziskovali. Zavod na osnovi presoje obremenjenosti jame dovoljenje izda, ali pa obiska ne dovoli. Istočasno je lahko v jami le pet oseb.
3. člen
Prednost pri obiskih imajo raziskovalci, ki bodo merili jamo in potapljači, ki jamo manj obremenijo, saj je zanje za sedaj zanimiv le izvirni sifon. Raziskave morajo biti načrtovane tako, da bo ob vsakem obisku čim bolje izkoriščen vsak vhod v vodni rov.
4. člen
Prav tako je potrebno pridobiti dovoljenje za vsako jemanje vzorcev oziroma iznašanje inventarja jame v znanstvene namene. Vsako drugačno iznašanje inventarja jame je prepovedano.
5. člen
Obiskovalci so dolžni iz jame iznašati vse odpadke vključno z odpadnim karbidnim apnom. Kakršnokoli pisanje oziroma podpisovanje v jami ni dovoljeno. Označevanje merilnih točk mora biti izvedeno brez klesanja in barvanja.
6. člen
V vhodnih suhih delih jame morajo raziskovalci s plastičnimi trakovi označiti koridor, ki se ga morajo držati vsi obiskovalci jame.
7. člen
Vhod v jamo se v vhodni ožini zapre in zaklene. S ključem razpolaga Troha Alojz, Bloška polica 7. Ključ se obiskovalcem jame izda le na podlagi dovoljenja iz 2. člena te odločbe.
8. člen
Za izvajanje nadzora so pristojne medobčinske inšpekcijske službe.
Št. 616-1/92
Ljubljana, dne 2. marca 1992.
Načelnik oddelka
Maksimiljan Turšič, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti