Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1992 z dne 6. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1992 z dne 6. 3. 1992

Kazalo

616. Odredba o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah na območju občine Šentjur pri Celju v letu 1992, stran 728.

Na podlagi tretjega odstavka 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in drugega odstavka 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 (Uradni list RS, št. 33/91) ter 47. člena statuta občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 27/91) je Izvršni svet Skupščine občine Šentjur pri Celju na svoji seji dne 20. februarja 1992 sprejel
ODREDBO
o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah na območju občine Šentjur pri Celju v letu 1992
1. člen
Da se preprečijo oziroma ugotovijo v tej odredbi, navedene živalske kužne bolezni, morata registrirani veterinarski organizaciji Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur in obratna veterinarska ambulanta Perutnina Ptuj opraviti v letu 1992 ukrepe za ugotavljanje, odkrivanje in zatiranje kužnih bolezni.
2. člen
Vse ukrepe iz te odredbe je potrebno opraviti v skladu z navodili in zahtevami iz republiške odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov za odkrivanje in preprečevanje kužnih bolezni v letu 1992 (Uradni list RS, št. 33/91).
3. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. do 15. 4. 1992.
Mladi psi morajo biti vakcinirani po napolnjenih štirih mesecih starosti. Za pravočasno cepljenje mladih psov morajo poskrbeti lastniki sami. Ob cepljenju se opravi obvezna dehelmentizacija psov (zdravljenje proti trakuljavosti).
Stroški zdravljenja gredo v breme lastnikov psov. Cepljenje opravi Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur.
Na okuženem in ogroženem območju je potrebno vakcinirati proti steklini živali, ki se pasejo.
Peroralna vakcinacija lisic bo opravljena na območju občine Šentjur v skladu z določbami Republiške veterinarske uprave.
4. člen
Proti atipični kokošji kugi je potrebno vakcinirati kokoši, piščance pitance, purane in japonske prepelice v:
– perutninskih obratih podjetij in individualnih, proizvajalcev;
– neposredni bližini le-teh.
Prav tako je potrebno opraviti vakcinacijo proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni v matični in proizvodni jati. Proti kužnemu tremorju pa je potrebno vakcinirati v matično jato v perutninskih obratih podjetij (Meja) in v obratih zasebnikov (rejci japonskih prepelic).
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz tega člena odvzamejo delavci registriranih veterinarskih ambulant po programu republiške veterinarske uprave.
5. člen
Proti prašičji kugi je potrebno preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih, svinj oziroma najmanj petdeset (50) pitancev ter prašiče, krmljene s pomijami ali odpadki živalskih tkiv.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi s sevom k lapiniziranega virusa. Vakcinacijo opravijo delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur.
6. člen
Tuberkulinizirati je potrebno:
– 50% vseh krav in brejih telic v občini (IX. tuberkulinizacija)
– osnovno govejo čredo v podjetjih,
– vse plemenske merjasce.
Zato mora Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur prilagoditi plan tuberkulinizacije novim razmeram.
Delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur morajo pri svojem veterinarsko-sanitarnem pregledu redno opravljati pregled mezenterialnih, mortalnih in drugih bezgavk na tuberkulozo.
7. člen
Na brucelozo je potrebno preiskati enkrat letno:
– osnovno govejo čredo podjetij ter krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno-prstanastim preizkusom, ob sumljivi ali pozitivni reakciji je treba odvzeti živalim kri za pregled.
To delo morajo delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur opraviti do 31. maja 1992.
– 20% plemenskih živali v osnovni goveji čredi DKP Meja morajo delavci verificirane veterinarske organizacije pregledati z odvzemom krvi v mesecu novembru na prisotnost okužbe z bocelo.
8. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je potrebno enkrat letno preiskati:
– plemenjake v naravnem pripustu,
– reje bikovskih mater sivorjave pasme.
9. člen
Enkrat letno je potrebno pregledati bike v naravnem pripustu na vibriozo (infekcija s Camepzlobacter foetus) leptospirozo, trihomoniazo, levkozo, opraviti koprološki pregled ter bakteriološki pregled suma glede na osnesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
10. člen
Na govejo levkozo je potrebno pregledati 20% vseh plemenskih živali v DKP Meja.
Pregled opravijo delavci verificirane veterinarske ambulante.
11. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je potrebno pregledati vse žrebce plemenjake v občini Šentjur.
Pregled opravijo delavci Veterinarske fakultete iz Ljubljane ob rednih pregledih.
12. člen
Proti miksorhatozi in hemoragični bolezni je potrebno cepiti vse plemenske kunce organiziranih rej na območju občine Šentjur in jih dvakrat letno serološko preiskati.
13. člen
Da bi preprečili nadaljnje širjenje bolezni čebel, je potrebno opraviti popis čebeljih družin. Popis opravijo čebelarske družine do 29. 2. 1992.
Vzorce matic je potrebno poslati in preiskati do 31. marca 1992, na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost, varoozo in pršičavost.
14. člen
Na vrtoglavost postrvi je potrebno v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od 1. junija do,31. decembra 1992.
Na pomladansko viremijo,e ritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je potrebno do 15. maja 1992 preiskati krape iz registriranihranih rej, ki se vlagajo, prevažajo ali prodajajo. Mladice krapov je potrebno pregledati do konca leta 1992. Vzorce odvzamejo delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje-PE Šentjur, pregled opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
15. člen
Stroški cepljenja in diagnostičnih preiskav po tej odredbi se plačajo iz posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Šentjur, razen stroški cepljenja proti miksomatozi, hemoragični bolezni, cepljenja prašičev, ki so krmljeni s pomijami, oziroma odpadki živalskih tkiv, cepljenja psov in pašne govedi proti steklini, cepljenja v proizvodni jati proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in kontrolo imunosti jate nesnic na atipično kokošjo kugo in infekciozni bronhitis, ki jih morajo plačati imetniki živali sami.
Stroški cepljenja pašnih živali proti steklini bodo deloma financirani iz sredstev upravnega organa občine Šentjur (stroški vakcine), ostalo (storitev) plačajo lastniki živali.
16. člen
Odredba prične veljati z dnevom objave v Uradnem listu Republike Slovenije. S tem preneha veljati odredba o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah na območju občine Šentjur, objavljen v Uradnem listu RS, št. 6/91.
Št. 323-15/92-2
Šentjur pri Celju, dne 20. februarja 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Šentjur pri Celju
Ladislav Grdina, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti