Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992

Kazalo

539. Odlok o podeljevanju priznanj občine Škofja Loka, stran 650.

Na podlagi 10. člena statuta občine Škofja Loka (Uradni vestnik Gorenjske, št. 10/88) in na podlagi 7. člena odloka o organizaciji in delu občinske skupščine (Uradni vestnik Gorenjske, št. 14/89) je Skupščina občine Škofja Loka na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti dne 17. 2. 1992 sprejela
ODLOK
o podeljevanju priznanj občine Škofja Loka
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa pogoje, postopke in način podeljevanja priznanj občine. Škofja Loka, njihovo obliko in način vodenja evidence podeljenih priznanj.
Priznanja občine Škofja Loka podeljuje občinska skupščina občanom, delovnim skupnostim, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim ter društvom s sedežem v občini Škofja Loka.
2. člen
Priznanja občine Škofja Loka so:
1. Naziv častni občan
2. Zlati grb občine Škofja Loka
3. Srebrni grb občine Škofja Loka
4. Bronasti grb občine Škofja Loka.
3. člen
Občinska skupščina lahko podeli priznanja občine Škofja Loka tudi drugim državljanom Slovenije in tujim državljanom za njihov prispevek k razvoju in ugledu občine.
II. PRIZNANJA OBČINE
4. člen
Naziv častni občan je priznanje, ki ga podeli občinska skupščina posamezniku, ki je z izrednim delovanjem in stvaritvami na posameznih področjih družbenega življenja in dela pomembno prispeval k ugledu in napredku občine oziroma v širšem družbenem prostoru.
Naziv častni občan se podeli z umetniško izdelano listino, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi in jo podpiše predsednik občinske skupščine.
5. člen
Zlati grb občine Škofja Loka je najvišje priznanje, ki ga podeljuje občinska skupščina delovnim skupinam, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim in društvom za dolgoletno izredno uspešno in družbeno pomembno delo na vseh področjih družbenega življenja, ali za dosežke, ki so trajnejšega pomena, s katerimi so pomembno prispevali k razvoju in ugledu občine.
To priznanje se lahko podeli tudi občanom za njihovo celotno življenjsko delo oziroma ob njihovih visokih jubilejih.
6. člen
Srebrni grb občine Škofja Loka podeljuje občinska skupščina občanom, delovnim skupinam, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim in društvom za večletno uspešno in družbeno pomembno delo ter za zgledne uspehe in požrtvovalnost na vseh področjih javnega delovanja.
7. člen
Bronasti grb občine Škofja Loka podeljuje občinska skupščina občanom, delovnim skupinam, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim in društvom za enkratne izjemne dosežke, za aktivno udeležbo v različnih humanitarnih akcijah, zlasti pri reševanju človeških življenj ali pri preprečevanju škode na premoženju.
8. člen
Zlati, srebrni in bronasti grb občine Škofja Loka je izvirne, okrogle oblike premera 52 mm in je kopija originalnega pečata mesta Škofja Loka iz konca 13. ali začetka 14. stoletja (po ar. Božu Otorepcu), ki ga hrani Narodni muzej v Ljubljani.
Zlati grb občine Škofja Loka je pozlačen, srebrni grb občine Škofja Loka je posrebren, bronasti grb občine Škofja Loka pa je v bakreni izdelavi.
Vsak od grbov je položen v lično škatlo, poleg je zlata ali srebrna ali bakrena miniaturka grba z iglo v velikosti premera 12 mm.
Miniaturko z iglo lahko dobitnik pripne in nosi v javnosti ob različnih slovesnostih.
Obenem z zlatim, srebrnim in bronastim grbom občine Škofja Loka se podeli tudi listina, ki jo podpiše predsednik občinske skupščine. Listina vsebuje ime in priimek oziroma naziv prejemnika priznanja in besedilo sklepa občinske skupščine o podelitvi priznanja. Listina je v okroglem etuiu.
III. POSTOPEK PODELJEVANJA PRIZNANJ
9. člen
Priznanja občine Škofja Loka se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga v sredstvih javnega obveščanja objavi komisija za odlikovanja in priznanja štiri mesece pred podelitvijo priznanj.
Z razpisom se objavijo:
– kriteriji za podelitev priznanj,
– podatki, ki jih morajo vsebovati predlogi,
– rok, do katerega morajo biti poslani predlogi.
10. člen
Pobude za podelitev priznanj občine Škofja Loka lahko podajo občani, skupine občanov, podjetja, zavodi, organizacije, skupnosti ter društva. Pobuda mora biti pismeno utemeljena.
11. člen
Sklep o podelitvi priznanj sprejme občinska skupščina na predlog komisije za odlikovanja in priznanja.
12. člen
Priznanja občine Škofja Loka izroča predsednik občinske skupščine, v njegovi odsotnosti pa podpredsednik občinske skupščine.
Izročena morajo biti na svečani način, praviloma na slovesnosti ob občinskem prazniku.
IV. EVIDENCA PRIZNANJ IN SREDSTVA ZA PODELJEVANJE
13. člen
Vsa podeljena priznanja se vpišejo v častno knjigo prejemnikov občinskih priznanj. Knjiga vsebuje rubrike: zaporedno številko, ime in priimek oziroma naziv prejemnika, njegov naslov ter sklep občinske skupščine o podelitvi priznanj.
14. člen
Sredstva za podeljevanje priznanj se vsako leto zagotovijo v občinskem proračunu.
V. KONČNI DOLOČBI
15. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o podeljevanju priznanj občine Škofja Loka (Uradni vestnik Gorenjske, št. 22/78).
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 902-2/90
Škofja Loka, dne 18. februarja 1992.
Predsednik
Skupščine občine Škofja Loka
Peter Hawlina l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti