Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992

Kazalo

536. Odredba o ukrepih za preprečevanje in zatiranje živalskih kužnih bolezni na območju občine Slovenska Bistrica, stran 647.

Na podlagi drugega odstavka 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 (Uradni list RS, št. 33/91) in 30. člena statuta občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 9/91) je Izvršni svet Skupščine občine Slovenska Bistrica dne 21. 1. 1992 sprejel
ODREDBO
o ukrepih za preprečevanje in zatiranje živalskih kužnih bolezni na območju občine Slovenska Bistrica
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije opraviti v letu 1992 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni pri živalih.
Imetniki živali so dolžni pooblaščeni veterinarski organizaciji nuditi vso pomoč pri izvajanju ukrepov iz te odredbe.
2. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije morajo pred pričetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem pismeno obvestiti veterinarski inšpektorat Uprave inšpekcijskega nadzorstva občin Maribor, Lenart, Pesnica, Ruše in Slovenska Bistrica, organizacijska enota Slovenska Bistrica.
O vakcinacijah se morajo medsebojno obveščati tudi veterinarski zavodi in obratne veterinarske ambulante.
O opravljenem delu morajo sprotno poročati na predpisanih obrazcih.
Prijava, evidenca in poročanje so pogoj za plačilo storitev.
3. člen
Preventivne vakcinacije morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani, po programu, ki ga predpiše Republiška veterinarska uprava Ljubljana.
4. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije, ki izvajajo preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave morajo voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Pooblaščene veterinarske organizacije morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
5. člen
Proti vraničnem prisadu je potrebno preventivno vakcinirati kopitarje, goveda in ovce v naseljih Ložnica, Mostečno, Pečke, Varoš, Strug, Stopno, Štatenberg del, Makole, Stranske Makole, Globoko, Krasna in Modraže.
Vakcinacijo opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj, PE Slovenska Bistrica do 30. marca 1992.
6. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklenimi mora biti opravljena do 15. aprila 1992.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Vakcinacijo opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj, PE Slovenska Bistrica.
Peroralno vakcinacijo lisic proti steklini opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj, PE Slovenska Bistrica in lovske organizacije, ki gospodarijo z lovišči na območju občine Slovenska Bistrica v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, z vakcino, ki jo odobri Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
7. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, brojlerjev, puranov in matičnih jat fazanov proti atipični kokošji kugi je potrebno opraviti:
v perutninskih obratih organizacij in podjetij
v naseljih, kjer so perutninski obrati organizacij in podjetij ali večje reje individualnih proizvajalcev
v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacijo je potrebno opraviti z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse in obveznem strokovnem navodilu Republiške veterinarske uprave, številka 322/A-026-82 z dne 11. 3. 1982. Vakcinacijo opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj, PE Slovenska Bistrica in verificirane veterinarske obratne ambulante organizacij, ki proizvajajo perutnino v lastnih obratih oziroma v kooperacijski proizvodnji na območju občine Slovenska Bistrica.
Cepljenje mora biti opravljeno na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
8. člen
Valilna jajca smejo izvirati le iz perutninskih jat, matičnih jat fazanov in japonskih prepelic, v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji, iz perutninskih jat, ki so bile vakcinirane proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni, infektivnem bronhitisu in Gumboro bolezni in ki po 14. tednu niso dobivale nitrofuranskih preparatov.
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj PE Slovenska Bistrica.
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati matično jato, proti kužnem tremorju pa le matično jato:
v perutninskih objektih organizacij in podjetij
v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacijo opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj PE Slovenska Bistrica, v obratih organizacij in podjetij, ki imajo verificirano lastno veterinarsko službo, pa obratne veterinarske ambulante.
Pri pojavu Marekove bolezni se mora prve primere bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Vzorce krvi za imunost po določenih vakcinacijah odvzamejo izvajalci preventivne vakcinacije po programu Republiške veterinarske uprave. Preiskave imunosti pa morajo zagotoviti izvajalci programa pri pooblaščenem institutu Veterinarske fakultete v Ljubljani.
9. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo najmanj deset ali več plemenskih svinj oziroma več kot 50 pitancev.
Vakcinacijo opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo PE Slovenska Bistrica, s K sevom lapiniziranega virusa.
10. člen
Tuberkulinizirati je potrebno 50% vseh krav in brejih telic v občini.
Vse plemenske merjasce.
Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj, PE Slovenska Bistrica mora pri vsaki patoanatomski preiskavi prašičev opraviti pregled mezenterialnih, portalnih in drugih bezgavk na tuberkulozo.
11. člen
Na brucelozo je potrebno preiskati v mesecu juliju 1992 osnovne črede organizacij in podjetij ter krave v hlevih individualnih, proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom. Ob pozitivni ali sumljivi reakciji je potrebno odvzeti živalim kri za pregled.
Mlečno prstanasti preizkus opravi Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj.
12. člen
Plemenjake v prirodnem pripustu je potrebno do meseca septembra 1992 preiskati na mehurčasti izpuščaj (IBR-IPV), vibriozo (infekcija s Campylobacter foetus), leptospirozo, trihomoniazo, levkozo, opraviti koprološki ter bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorce vzame Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj PE Slovenska Bistrica, preiskavo pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost in pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine vzrejevalcev matic in čebelje družine plemenilnih postaj registriranih pri veterinarski službi. Omenjene družine je potrebno tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
Preglede in preiskave opravi veterinarska fakulteta v Ljubljani. Preglede na hudo gnilobo čebelje zalege se opravi spomladi ali jeseni.
Vzorce mrtvic za preiskavo odvzame Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj in jih pošljejo Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
Vzorce mrtvic je potrebno poslati do 31. marca 1992, ostale preiskave pa morajo biti opravljene do 30. aprila 1992.
14. člen
Na vrtoglavost postrvi je potrebno enkrat letno pregledati postrvi, ki se vlagajo, prodajajo, ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo v mesecu septembru 1992, vzorci tržnih rib pa, ko to odredi upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvi do 15. februarja 1992.
Na spomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je do 15. maja 1992 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo.
Vzorce rib odvzame Obdravski zavod za veterinarstvo in živinorejo Ptuj PE Slovenska Bistrica, preiskavo pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
15. člen
Neizvajanje te odredbe se kaznuje po določbi 117. člena prvi odstavek točke 1 zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85).
16. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1/3-012-3/92
Slovenska Bistrica, dne 21. januarja 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Slovenska Bistrica
Maks Hohler, dipl inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti