Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992

Kazalo

525. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 v občini Ljubljana Vič-Rudnik, stran 637.

Na podlagi 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 (Uradni list RS, št. 33/91) in 59. člena statuta občine Ljubljana Vič-Rudnik (Uradni list SRS, št. 13/86 in 28/91) je Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Vič-Rudnik na 70. seji dne 6. 2. 1992 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 v občini Ljubljana Vič-Rudnik
1. člen
Da se ugotovijo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni morajo pooblaščene veterinarske organizacije: Veterinarski zavod Ljubljanske regije, P.O. Grosuplje, DE Osnovno zdravstveno varstvo živali Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: veterinarski zavod), Obratna veterinarska ambulanta Jata-Zalog, Obrtna veterinarska ambulanta Perutninski kombinat Pivka Neverke, Obrtna veterinarska ambulanta Ljubljanskih mlekarn Kmetijska proizvodnja in obratna veterinarska ambulanta ZOO Ljubljana opraviti v letu 1992 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe te odredbe.
2. člen
Veterinarski zavod in obratne veterinarske ambulante morajo pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti veterinarsko inšpekcijo Mestne uprave za inšpekcijske službe Mesta Ljubljane in o opravljenem delu poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
4. člen
Veterinarski zavod in obratne veterinarske ambulante, ki opravljajo preventivna cepljenja ali diagnostične preiskave, morajo voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki cepiva ter o rezultatu cepljenja in preiskave.
5. člen
Veterinarski zavod in obratne veterinarske ambulante morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obveščati veterinarsko inšpekcijo Mestne uprave za inšpekcijske službe Mesta Ljubljane.
6. člen
Preventivno cepljenje kopitarjev, govedi, koz in ovac proti vraničnemu prisadu se mora opraviti v naseljih: Preserje, Kamnik pod Krimom ter Zg. in Dolnja Brezovica ter parkljarje in kopitarje v ZOO Ljubljana ter v okoliših, kjer se pojavi vranični prisad.
Preventivno cepljenje opravi veterinarski zavod do 30. aprila 1992; na družbenih posestvih, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo pa obratne veterinarske ambulante.
7. člen
Proti šumečemu prisadu se morajo preventivno cepiti vsa goveda v Ljubljanskih mlekarnah Kmetijska proizvodnja Obrat Bokalce.
Cepljenje opravi obratna veterinarska ambulanta Ljubljanskih mlekarn Kmetijska proizvodnja 20 dni pred pričetkom paše.
8. člen
Splošno preventivno cepljenje psov proti steklini in dehelmintizacijo psov mora biti opravljeno do 15. aprila 1992.
Zaščitno cepljenje mladih psov proti steklini se mora opraviti takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Na okuženem in ogroženem območju je treba preventivno cepiti proti steklini domače živali, ki se pasejo.
Opraviti je treba peroralno vakcinacijo lisic na območju občine.
Cepljenje psov in domačih živali, ki se pasejo, opravi veterinarski zavod; peroralno vakcinacijo lisic pa opravi veterinarski zavod in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
Stroške dehelmintizacije psov plačajo imetniki živali sami.
9. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, brojlerjev, puranov in japonskih prepelic proti atipični kugi se mora opraviti:
– na Perutninskem obratu Jata – Farma Horjul in obratu Perutninski kombinat Pivka – Lastna kmetijska proizvodnja Cerknica, Farma Karlovica;
– v naseljih, kjer so perutninski obrati navedenih organizacij in podjetij ali večje reje individualnih proizvajalcev in to v naseljih: Horjul, Karlovica in Kamnik pod Krimom;
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost: gospodarstvo Repar, Kamnik pod Krimom; Selana Jožeta, Notranje Gorice 143 in Petrič Ivane, Pušče 5 v Velikih Laščah;
– v neposredni okolici gospodarstva Primc Zore, Pod Strahom 54, Škofljica in gospodarstva Jakomin, Podpeška 109, Brezovica in gospodarstva Lenarčič Antona, Staje 6.
Cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse in na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec. V Perutninskem obratu Jata – Farma Horjul opravi cepljenje obratna veterinarska ambulanta Jata, v Perutninskem obratu Pivka farma Karlovica obratna veterinarska ambulanta Pivka. Cepljenje perutnine in japonskih prepelic ostalih lastnikov in v naseljih opravi veterinarski zavod.
10. člen
Valilna jajca pridobljena v Perutninskem obratu DO Jata – Farma Horjul in v Perutninskem obratu – lastna kmetijska proizvodnja Cerknica – Farma Karlovica, smejo izvirati iz perutninskih jat, v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji in so zaščitno cepljene proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni in, ki po 14. tednu starosti niso dobivale nitrofuranskih preparatov (nitrofurazon in furazolidon itd.).
Valilna jajca pridobljena v jati japonskih prepelic smejo izvirati le iz jate v kateri pri serološki preiskavi na kokošji tifus nišo bili ugotovljeni pozitivni reaktorji.
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije opravi veterinarski zavod z ekipo obratne veterinarske ambulante Jata in obratne veterinarske ambulante Perutninski kombinat Pivka.
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba preventivno cepiti matično jato in proizvodno jato, proti kužnemu tremorju pa le matično jato v Perutninskem obratu Jata – Farma Horjul in Perutninskem obratu – lastna kmetijska proizvodnja Cerknica – Farma Karlovica.
Cepljenje proti kužnemu tremorju, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in Marekovi bolezni opravijo obratne veterinarske ambulante.
Vzorec krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz 9. in 10. člena vzamejo obratne veterinarske ambulante po programu Republiške veterinarske uprave. Preiskavo na kontrolo imunosti pa morajo zagotoviti obratne veterinarske ambulante.
Pri pojavu Marekove bolezni se mora prve primere bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskave opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
11. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev ali če hranijo prašiče s pomijami oziroma z odpadki živalskega izvora ne glede na število prašičev.
Cepljenje iz prejšnjega odstavka opravi s sevom K lapiniziranega virusa veterinarski zavod. Rejci prašičev pomijarjev plačajo stroške cepljenja sami.
12. člen
Veterinarski zavod mora v letu 1992 enakomerno po četrtletjih intradermalno simultano tuberkulinizirati 50% vseh krav in brejih telic po programu 9. splošne tuberkulinizacije in vse živali osnovne goveje črede Ljubljanskih mlekarn Kmetijska proizvodnja Obrat Gmajnice in Bokalce.
Tuberkulinizirati je treba vse plemenske merjasce v naravnem pripustu pri rejcih: Dolinar Anton, C. dolomitskega odreda 186; Jakomin Frančiška, Vn. Gorice 10; Kosanec Jože, Ižanska 356 in Šebenik Stanislav, Plešivica 71.
Tuberkulinizacijo plemenskih merjascev opravi veterinarski zavod. Veterinarski zavod mora tudi tuberkulinizirati vse kokoši v gospodarstvih, kjer se ugotovi kokošja tuberkuloza in na dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče.
13. člen
Na brucelozo je treba enkrat letno preiskati:
– krave v hlevih individualnih proizvajalcev na območju občine in krave osnovne goveje črede Ljubljanskih mlekarn Kmetijska proizvodnja Obrat Gmajnice in Bokalce z mlečno prstanastim preizkusom.
V primeru sumljive ali pozitivne reakcije je treba vzeti živalim kri za pregled:
– 20% plemenskih živali v osnovni goveji čredi Ljubljanskih mlekarn Kmetijska proizvodnja Obrat Gmajnice in Bokalce s serološkim pregledom krvi.
Vzorce mleka in krvi odvzame veterinarski zavod in opravi mlečno prstanasti preizkus. Laboratorijsko preiskavo krvi (SA test) opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
14. člen
Veterinarski zavod mora opraviti vse preiskave v zvezi s 5. členom pravilnika o ukrepih za preprečevanje, ugotavljanje in zatiranje mastitisa pri kravah ter o zdravstvenem nadzorstvu mleka (Uradni list SRS, št. 40/85) pri vseh proizvajalcih, ki oddajajo mleko za javno potrošnjo in pri proizvajalcu mleka Ljubljanske mlekarne Kmetijska proizvodnja – Obrat Gmajnice in Bokalce. Vse preiskave morajo biti opravljene do 31. maja 1992.
15. člen
Veterinarski zavod mora opraviti preventivno cepljenje plemenskih živali – kuncev proti hemoragični bolezni kuncev na stroške imetnika živali.
16. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je treba enkrat letno preiskati reje bikovskih mater sivorjave pasme pri rejcu Modicu Cirilu, Matena 1.
Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod, preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
17. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 20% vseh plemenskih živali Ljubljanskih mlekarn Kmetijska proizvodnja – Obrat Gmajnice in Bokalce. Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod, preiskave seruma s preizkusom precipitacije v agarskem gelu opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
18. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je treba preiskati vse plemenske žrebce na območju občine pri naslednjih rejcih:
– Zdešar Anton, Horjul 118;
– Jakomin Frančiška, Vn. Gorice 10;
– Trček Vinko, Črna vas 396;
– Vidmar Franc, Črna vas 197;
– Petrič Jože, Kamnik pod Krimom 58;
– Susman Ivan, Vrbljene 33;
– Perhaj Franc, Male Lašče 14;
– Bolha Martin, Ig 8;
– Mazi Janez, Jezero 36;
– Slovša Franc, Butajnova 17.
Vzorce krvi žrebcev plemenjakov odvzame pred rednim pregledom in opravi serološki pregled z gelprecitinskim testom (Coggins test) Veterinarska fakulteta Ljubljana na stroške imetnika živali.
19. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost in pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine vzrejevalca matic Šviglja Janeza, Kamnik pod Krimom 27 in čebelje družine plemenilne postaje Kmetijskega inštituta Slovenije. Navedene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
Vzorce mrtvic odvzame veterinarski zavod do 31. marca 1992, preiskave, pa opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana do 30. aprila 1992.
Preglede čebeljih družin na hudo gnilobo čebelje zalege opravi Veterinarska fakulteta spomladi ali jeseni (jesenski pregled velja do naslednjega pregleda).
20. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnici Plestenjak Jože, Vrzdenec 44a pregledati vzorce tržnih rib do 15. julija 1992.
Vzorce rib odvzame veterinarski zavod in jih dostavi na pregled na Veterinarsko fakulteto Ljubljana.
21. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-2/92
Ljubljana, dne 6. februarja 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Ljubljana Vič-Rudnik
Davor Valentinčič, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti