Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/1992 z dne 25. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/1992 z dne 25. 1. 1992

Kazalo

264. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992, stran 305.

Na podlagi 29. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) ter 250. člena statuta občine Litija (Uradni list SRS, št. 28/83 in 16/87) je IS SO Litija na 42. seji dne 16. 1. 1992 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, mora pooblaščena veterinarska organizacija opraviti v letu 1992 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni v občini Litija. Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Ukrepe iz te odredbe bodo opravili:
Veterinarski zavod ljubljanske regije DE Litija (v nadaljnjem besedilu: veterinarski zavod), Obratna veterinarska ambulanta Jata in Veterinarska fakulteta.
3. člen
V 2. členu imenovane veterinarske organizacije so dolžne pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O vakcinacijah se morata medsebojno obveščati tudi veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta. O opravljenem delu morajo poročati na predpisanih obrazcih.
4. člen
Preventivne akcije se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
5. člen
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta, ki opravljajo preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, morajo voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta iz prejšnjega odstavka morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
6. člen
Proti vraničnem prisadu je treba preventivno vakcinirati kopitarje, goveda in ovce v soseskah, kjer je bil v zadnjih 30 letih ugotovljen vranični prisad.
Preventivno vakcinacijo po prejšnjem odstavku opravi do 30. aprila 1992 veterinarski zavod.
7. člen
Proti šumečemu prisadu se morajo preventivno vakcinirati goveda in ovce pred odgonom na pašnike, na katerih je bila v zadnjih 30 letih ugotovljena ta bolezen.
Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka opravi vsaj 20 dni pred odgonom na pašnike veterinarski zavod.
8. člen
Splošna vakcinacija psov proti stekleni mora biti opravljena od 1. februarja do 15. aprila 1992.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Na okuženem in ogroženem območju je treba vakcinirati proti steklini živali, ki se pasejo.
Vakcinacijo opravi veterinarski zavod z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
Opraviti je potrebno vakcinacijo lisic. Vakcinacijo lisic opravi z vakcino, ki jo odobri Zvezni sekretariat za kmetijstvo, območni veterinarski zavod in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
9. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje, purane, japonske prepelice in matične jate fazanov:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij;
– v naseljih, kjer so perutninski obrati organizacij in podjetij ali večje reje individualnih proizvajalcev;
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost;
– v fazanerijah;
– v naseljih občine, kjer je bila atipična kokošja kuga ugotovljena v zadnjih dveh letih.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo republiške veterinarske uprave, št. 322/A-026/82 z dne 11. marca 1982).
Vakcinacijo po tem členu opravi veterinarski zavod; v perutninskih obratih organizacij in podjetij, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo, pa obratna veterinarska ambulanta. Vakcinacija se opravi na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
10. člen
Valilna jajca smejo izvirati le iz perutninskih jat, matičnih jat fazanov in japonskih prepelic v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji, ki so bile vakcinirane proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni in ki po 14. tednu niso dobivale nitrofuranskih preparatov (nitrofurazon, furazolidon, itd.).
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije opravi veterinarski zavod z ekipo obratne veterinarske ambulante.
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati matično jato in proizvodno jato, proti kužnemu tremorju pa le matično jato:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij:
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacijo proti kužnemu tremorju, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in Marekovi bolezni opravi veterinarski zavod; v obratih organizacij in podjetij, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo, pa obratna veterinarska ambulanta.
Pri Marekovi bolezni se morajo prvi primeri bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz 9. in 10. člena vzame obratna veterinarska ambulanta po programu Republiške veterinarske uprave. Preiskave na kontrolo imunosti pa mora zagotoviti obratna veterinarska ambulanta pri pooblaščenem inštitutu Veterinarske fakultete v Ljubljani.
11. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj oziroma 50 pitancev.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa. Vakcinacijo opravi veterinarski zavod, na družbenih prašičerejskih obratih, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo, pa jo opravi obratna veterinarska ambulanta.
Proti prašičji kugi je treba vakcinirati prašiče imetnikov živali v neposredni okolici prašičerejskih farm.
12. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic v občini (IX. tuberkulinizacija);
– osnovne goveje črede podjetij;
– vse plemenske merjasce;
– kokoši v tistih naseljih, kjer je ugotovljena kokošja tuberkuloza, na vseh dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče.
Tuberkulinizacijo opravi veterinarski zavod.
13. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– osnovne goveje črede organizacij in podjetij ter krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom; ob sumljivi ali pozitivni reakciji je treba odvzeti živalim kri za pregled;
– plemenske bike v prirodnem pripustu s serološkim pregledom krvi;
– 20% plemenskih živali v osnovnih govejih čredah organizacij in podjetij s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija;
– dvakrat letno je treba klinično pregledati vse ovne na infekcijo z Brucella ovis, enkrat letno pa serološko.
Vzorce mleka in krvi vzamejo veterinarski zavodi. Mlečno prstanasto preiskavo opravijo veterinarske organizacije, pooblaščene za diagnostične preiskave.
Laboratorijske preiskave krvi in semena goved, ovac in prašičev opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
14. člen
Na bolezen Aujeszkega in TGE je treba preiskati 10% vzorcev krvi plemenskih prašičev.
Vzorce krvi v prašičerejskih obratih odvzame veterinarski zavod.
15. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je treba enkrat letno preiskati plemenjake v naravnem pripustu. Ravno tako je treba preiskati na IBR-IPV reje bikovskih mater sivorjave pasme.
Enkrat letno je treba pregledati plemenjake v naravnem pripustu na vibriozo (infekcija s Campylobacter foetus), leptospirozo, trihomoniazo, levkozo, opraviti koprološki ter bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami. Vzorec odvzame veterinarski zavod. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
16. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 20% vseh plemenskih živali v osnovnih čredah na govedorejskih obratih organizacij in podjetij.
Vzorec krvi odvzame veterinarski zavod. Preiskave seruma s preizkusom (precipitacije) v agarskem gelu opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
17. člen
Na leptospirozo je treba enkrat letno pregledati 20% vseh še nepregledanih plemenskih živali v osnovnih čredah govedorejskih obratov organizacij in podjetij po programu, ki ga določi veterinarska inšpekcija.
Vzorec krvi odvzame veterinarski zavod. Serološke preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
18. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je treba preiskati vse žrebce plemenjake v občini Litija.
Vzorec krvi žrebcev plemenjakov odvzame Veterinarska fakulteta v Ljubljani ob rednih pregledih. Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom (Coggins-test) opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Na kužno malokrvnost je treba preiskati vse kopitarje v okuženih hlevih.
19. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost in pršičavost je treba pregledati čebelje družine vzrejevalcev matic in čebelje družine plemenskih postaj, registriranih pri veterinarski službi. Omenjene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
Preglede in preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Preglede na hudo gnilobo se opravi spomladi ali jeseni (jesenski pregled velja do naslednjega pregleda).
Vzorce mrtvic za preiskavo po tem členu vzame veterinarski zavod in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
Vzorce mrtvic je treba poslati do 31. marca 1992, preiskave pa morajo biti opravljene do 30. aprila 1992.
20. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od 1. junija do 31. decembra 1992, vzorci tržnih rib pa, ko to odredi občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvi do 15. februarja 1992.
Na spomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je treba do 15. maja 1992 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo, mladice krapov pa je treba preiskati do konca leta 1992.
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzame veterinarski zavod in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
21. člen
Na ogroženem območju je treba vakcinirati proti hemoragični bolezni kuncev vse plemenske živali – kunce.
22. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-2/91
Litija, dne 16. januarja 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Litija
Slavko Rokavec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti