Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/1992 z dne 25. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/1992 z dne 25. 1. 1992

Kazalo

249. Odlok o izplačevanju akontacij vojaških pokojnin, stran 285.

Na podlagi 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) ter 21, člena v zvezi z 18, členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91) izdaja Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije
ODLOK
o izplačevanju akontacij vojaških pokojnin
1. člen
Republika Slovenija od 1. 11. 1991 prevzame izplačevanje pokojnin in drugih dajatev, ki so jih na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vojaških zavarovancev pridobili upravičenci – državljani Republike Slovenije, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in drugi upravičenci, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji najpozneje od 26. 6. 1991 dalje.
2. člen
Za upravičence iz prejšnjega člena se štejejo osebe:
– ki so do 18. 7. 1991 uveljavile pravico do pokojnine oziroma do druge dajatve iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja vojaških zavarovancev;
– ki so bile po 18. 7. 1991 na razpolago, v suspenzu, na dopustu ali v bolniškem staležu in so do 18. 10. 1991 vložile zahtevek in izpolnile pogoje za priznanje pravice do pokojnine oziroma do druge dajatve po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vojaških zavarovancev;
– ki so pristopile k Teritorialni obrambi Republike Slovenije in so do 1. 2. 1992 izpolnile pogoje za pridobitev pravice do pokojnine po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vojaških zavarovancev.
Ne glede na pogoje iz prejšnjega člena, se za upravičence ne štejejo osebe, ki so kot pripadniki JA sodelovale v agresiji na Republiko Slovenijo.
3. člen
Upravičencem iz prve alinee in upravičencem iz druge alinee prejšnjega člena, ki imajo odločbo nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja vojaških zavarovancev o odmeri pravic, se od 1. 11. 1991 dalje izplačuje akontacija pokojnin in drugih dajatev v znesku, ki jim je pripadal za september 1991, z omejitvijo, da najvišji znesek akontacije ne sme presegati zneska najvišje pokojnine za polno pokojninsko dobo, kot je bil določen za izplačila pokojnin po splošnih predpisih v Republiki Sloveniji.
Dinarski znesek pokojnin iz prejšnjega odstavka se prevede v tolarski znesek po menjalnem razmerju 1:1.
4. člen
Upravičencem iz druge alinee 2. člena, ki jim pravice še niso bile odmerjene, in upravičencem iz tretje alinee 2. člena tega odstavka, se akontacija pokojnin odmeri glede na čin oziroma strokovno izobrazbo, ki so jo imeli ob vložitvi zahtevka za upokojitev, v odstotku, določenem po splošnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju glede na skupno pokojninsko dobo.
5. člen
Upravičencem iz prejšnjega člena se pokojninska osnova določi tako, da se znesek najnižje pokojninske osnove po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pomnoži s koeficientom, določenim glede na čin oziroma strokovno izobrazbo upravičenca.
Koeficienti iz prejšnjega odstavka znašajo:
a) za aktivne vojaške osebe
----------------------------------------
Čin                           Koeficient
----------------------------------------
polkovnik                           2,70
podpolkovnik                        2,55
major                               2,10
stotnik 1. stopnje                   1,2
stotnik                              1,4
poročnik                            1,66
podporočnik                         1,53
zastavnik I. stopnje                1,81
zastavnik                           1,66
višji vodnik I. stopnje             1,53
višji vodnik                        1,53
vodnik I. stopnje                   1,38
vodnik                              1,38
----------------------------------------
b) za civilne osebe
----------------------------------------
Izobrazba                     Koeficient
----------------------------------------
visoka izobrazba                    2,27
višja izobrazba                     1,74
srednja izobrazba                   1,48
poklicna izobrazba                  1,20
osnovna šola                        1,00
----------------------------------------
6. člen
Akontacije pokojnin po tem odloku odmeri in izplačuje Skupnost pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije.
Akontacija se odmeri na podlagi zahtevka, ki ga upravičenec vloži pri Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije.
Zahtevku mora priložiti kopijo odločbe o priznanju pravice in nakaznico za izplačilo pokojnine oziroma druge dajatve iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja vojaških zavarovancev za september 1991.
Če stranka nima dokumentov iz prejšnjega odstavka, mora zahtevku priložiti dokumentacijo, iz katere je razviden čin oziroma strokovna izobrazba ter dosežena pokojninska doba.
Upravičenci iz druge in tretje alinee 2. člena tega odloka morajo predložiti dokazila, da so vložili zahtevek za priznanje pravice pred 18. 10. 1991 in da izpolnjujejo pogoje iz 1. in 2. člena tega odloka.
Ugotovitve Ministrstva za obrambo o dejstvih iz prejšnjega odstavka veljajo kot dokazila v postopku za odmero akontacije.
Stalno prebivališče dokazuje upravičenec z osebno izkaznico.
7. člen
Zneski akontacij, določeni po tem odloku, se usklajujejo enako, kot pokojnine po splošnih predpisih.
8. člen
V primeru smrti upravičenca do akontacije vojaške pokojnine se družinskim članom odmeri akontacija družinske pokojnine po pogojih in na način kot je določen v splošnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
9. člen
Sredstva za izplačevanje akontacij iz tega odloka refundira Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije proračun Republike Slovenije na podlagi trimesečnega obračuna.
10. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o izplačevanju vojaških pokojnin (Uradni list RS, št. 21/91-I).
11. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 191-05/91-4/2-8
Ljubljana, dne 17. januarja 1992.
Izvršni svet
Skupščine Republike Slovenije
Predsednik
Lojze Peterle l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti