Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992

Kazalo

102. Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za socialno medicino in higieno Celje, stran 129.

Na podlagi 3., 8. in 51. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in na podlagi 4. člena odloka o sestavi in pristojnosti zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list RS, št. 13/90) je Skupščina občine Celje na skupnem zasedanju vseh zborov dne 19. 12. 1991 sprejela
ODLOK
o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za socialno medicino in higieno Celje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Organizacijska enota Javnega zavoda zdravstveni center Celje, Zavod za socialno medicino in higieno Celje, se z 31. 12. 1991 izloči iz Javnega zavoda zdravstveni center Celje.
2. člen
Skupščina občine Celje ustanovi s 1. 1. 1992 JZ Zavod za socialno medicino in higieno Celje, ki je pooblaščen za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva v občinah celjske regije.
Ime javnega zavoda je: Zavod za socialno medicino in higieno Celje, s sedežem v Celju, Gregorčičeva 5. Skrajšano ime Javnega zavoda je ZSMH Celje.
3. člen
Zavod za socialno medicino in higieno Celje je pravna oseba.
4. člen
Zavod za socialno medicino in higieno Celje ima pečat okrogle oblike z napisom: Zavod za socialno medicino in higieno Celje, Gregorčičeva 5.
5. člen
Zavod za socialno medicino in higieno Celje opravlja dejavnost, za katero je kot. TOZD ZSMH registriran oziroma vpisan v sodni register pri Temeljnem sodišču v Celju, enota v Celju.
II. ORGANI ZAVODA ZA SOCIALNO MEDICINO IN HIGIENO
6. člen
Organi zavoda za socialno medicino in higieno so:
– Svet
– Direktor
– Strokovni svet.
A. Svet
7. člen
Zavod za socialno medicino in higieno upravlja svet zavoda, ki ima skupaj 7 članov.
Svet zavoda za socialno medicino in higieno sestavljajo predstavniki ustanovitelja: (2 člana), predstavniki delavcev, ki opravljajo dejavnost, za katero je zavod ustanovljen (3 člani) ter predstavniki uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti (2 člana).
Zavod za socialno medicino in higieno upravlja svet, ki ima 7 članov, od katerih 3 člane izvolijo delavci ZSMH s tajnim glasovanjem, 2 člana imenuje ustanovitelj in do sprejema zakonodaje na področju zdravstva in njene uveljavitve, 2 člana Izvršni svet SO Celje kot predstavnika uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti.
Člani sveta se izvolijo oziroma imenujejo za mandatno obdobje 4 let in so lahko ponovno izvoljeni oziroma imenovani za to funkcijo.
Predsednik sveta se imenuje izmed članov sveta, ki so jih izvolili delavci zavoda.
Svet zavoda ima pristojnosti, določene v 30. členu zakona o zavodih.
B. Direktor
8. člen
Delo zavoda za socialno medicino in higieno organizira in vodi direktor, ki je odgovoren za zakonitost in strokovnost dela zavoda.
Direktorja imenuje in razrešuje Svet zavoda s soglasjem ustanovitelja. Mandat direktorja traja 4 leta.
Kolikor je za direktorja zavoda imenovana oseba, ki nima ustrezna zdravstvene izobrazbe, je za strokovnost dela zavoda odgovoren strokovni vodja (pomočnik direktorja za strokovne zadeve).
Strokovnega vodja imenuje svet zavoda na predlog strokovnega sveta.
9. člen
Za direktorja zavoda za socialno medicino in higieno Celje je lahko imenovan kandidat na podlagi javnega razpisa, če izpolnjuje pogoje v skladu z veljavno zakonodajo in statutom:
– visoka strokovna izobrazba
– 5 let delovnih izkušenj v stroki, od tega 3 leta pri vodenju.
Za strokovnega vodja je lahko imenovan zdravnik specialist dejavnosti zavoda z najmanj 3 leti delovnih izkušenj v stroki.
10. člen
Do imenovanja direktorja zavoda za socialno medicino in higieno opravlja njegove naloge vršilec dolžnosti direktorja, ki ga imenuje ustanovitelj. Vršilec dolžnosti direktorja opravi vsa dejanja za začetek delovanja zavoda in njegov vpis v sodni register.
C. Strokovni svet
11. člen
Zavod za socialno medicino in higieno ima strokovni svet, ki je kolegijski strokovni organ zavoda. Sestava, način, oblikovanje in pristojnosti strokovnega sveta se določijo s statutom Zavoda za socialno medicino in higieno v skladu z zakonom.
III. SREDSTVA ZA DELO ZAVODA ZA SOCIALNO MEDICINO IN HIGIENO
12. člen
Zavod za socialno medicino in higieno nadaljuje z delom kot javni zavod s sredstvi in premoženjem OE ZSMH in z delom sredstev in premoženja JZ ZCC na osnovi delitvene bilance z dne 31. 12. 1991.
Premoženje Zavoda za socialno medicino in higieno je last ustanovitelja, s katerim pa upravlja zavod. Zavod za socialno medicino in higieno lahko razpolaga s premičnim premoženjem, z nepremičnim premoženjem pa samo po predhodnem soglasju ustanovitelja. Za upravljanje s premoženjem je Zavod za socialno medicino in higieno odgovoren ustanovitelju.
13. člen
Zavod za socialno medicino in higieno pridobiva sredstva za delo in razvoj:
– na podlagi pogodbe z republiškim upravnim organom pristojnim za naloge, ki se na podlagi zakona financirajo iz republiškega proračuna,
– s prodajo storitev,
– iz sredstev ustanovitelja za dodatno dogovorjeni program,
– iz drugih namenskih in nenamenskih virov v skladu z zakonom.
Organi zavoda zagotavljajo poslovanje v skladu z veljavnimi predpisi in odgovarjajo za zakonitost poslovanja Zavoda za socialno medicino in higieno.
14. člen
Zavod za socialno medicino in higieno razpolaga s presežkom prihodkov nad odhodki, ki jih doseže pri opravljanju svoje dejavnosti kot javne službe, za opravljanje in razvoj svoje dejavnosti, lahko pa tudi za osebne dohodke delavcev, če s tem soglaša ustanovitelj.
S presežki iz dejavnosti, ki ni neposredno financirana iz proračunskih sredstev, ZSMH razpolaga samostojno.
15. člen
Zavod za socialno medicino in higieno odgovarja za svoje obveznosti z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga. Republika Slovenija odgovarja za obveznosti zavoda, ki so nastale ob izvajanju sprejetega programa zdravstvenega varstva, kot javne službe neomejeno.
16. člen
Zavod za socialno medicino in higieno ima naslednje pravice in obveznosti:
– proučevanje in spremljanje zdravstvenega stanja in drugih razmer, ki vplivajo na zdravje prebivalstva, ter uvajanje in spremljanje izvajanja ukrepov za odkrivanje in sanacijo zdravju škodljivih ekoloških in drugih dejavnikov ter ukrepov za varovanje in izboljševanje zdravja prebivalstva
– pripravljanje strokovnih podlag za razvoj, organizacijo in delovanje zdravstvene dejavnosti in za učinkovito zdravstveno ekonomiko ter upravljanje pri uresničevanju zdravstvenega varstva
– strokovnoizobraževalno, znanstvenoraziskovalno in strokovno publicistično delo na tem področju
– načrtovanje, predlaganje in usklajevanje ukrepov in postopek za napredek zdravstvene vzgoje in zdravstvene kulture prebivalstva
– sodelovanje pri oblikovanju in izvajanju zdravstvenega in zdravstveno-ekološkega informacijskega sistema.
Ustanovitelj ima naslednje pravice in obveznosti:
– spremlja izvajanje programa zavoda
– oblikuje politiko zdravstvenega varstva na osnovi strokovnih podlag zavoda
– pri oblikovanju politike varstva okolja in urejanja prostora vključuje strokovne podlage zavoda
– sodeluje pri planiranju in usklajevanju investicij za dejavnost zavoda.
IV. DELOVNA RAZMERJA
17. člen
Delovna razmerja, udeležba delavcev pri upravljanju in uresničevanju sindikalnih pravic delavcev se urejajo v skladu z zakonom, splošnim aktom in kolektivno pogodbo.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Zavod za socialno medicino in higieno ima statut, s katerim se natančneje ureja notranja organizacija zavoda, organi, njihove pristojnosti, način odločanja in poslovanja Zavoda za socialno medicino in higieno v skladu z zakonom in tem odlokom.
Statut sprejme Svet Zavoda za socialno medicino in higieno s soglasjem ustanovitelja.
19. člen
Do vpisa akta o ustanovitvi v sodni register in razpisa direktorja po določilih statuta Zavoda za socialno medicino in higieno, opravlja funkcijo direktorja zavoda za socialno medicino in higieno vršilec dolžnosti.
20. člen
Do sprejetja statuta Zavoda za socialno medicino in higieno se uporablja veljavni statut, razen določil, ki so v nasprotju z zakonom in tem odlokom.
21. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. januarja 1992.
Št. 501-3/91
Celje, dne 19. decembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti