Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/1992 z dne 11. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/1992 z dne 11. 1. 1992

Kazalo

68. Odlok o ustanovitvi Ljudske univerze občine Šentjur pri Celju, stran 63.

Na podlagi četrtega odstavka 11. člena zakona o organizaciji ter financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/91), s soglasjem Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije z dne, 14. 12. 1991 in na podlagi 27. člena statuta občine Šentjur pri Celju (Uradni list, št. 27/91) so zbori občinske skupščine Šentjur pri Celju na 15. skupni seji dne 18. decembra 1991 sprejeli
ODLOK
o ustanovitvi Ljudske univerze občine Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE ODLOČBE
1. člen
Občina Šentjur pri Celju ustanovi Ljudsko univerzo občine Šentjur pri Celju – kot javni zavod za izobraževanje odraslih in mladine (v nadaljevanju Ljudska univerza).
Ustanoviteljske pravice in obveznosti opravlja Skupščina občine Šentjur pri Celju. Ljudska univerza posluje pod imenom »Ljudska univerza občine Šentjur pri Celju«. Sedež Ljudske univerze je v Šentjurju, Titov trg 5. S statutom Ljudske univerze se lahko določi znak ali grafična oblika imena Ljudske univerze.
2. člen
Temeljni cilji Ljudske univerze so, da s svojo celotno dejavnostjo pospešuje in opravlja izobraževanje odraslih in mladine.
3. člen
– Ljudska univerza organizira zlasti izobraževanje odraslih po izobraževalnih programih, ki so v nacionalnem programu opredeljeni za splošno izobraževanje odraslih, kot so osnovne šole za odrasle, jezikovni tečaji, kulturno izobraževanje, splošno izobraževanje in druge oblike izobraževanja, ki so v interesu podjetij, ustanov, institucij, strank, KS, društev itd.
– Razvija in vzdržuje informacijski sistem za potrebe izobraževanja odraslih.
– Opravlja svetovalno dejavnost.
– Razvija strokovne podlage za programiranje izobraževanja odraslih.
– Sodeluje pri pripravi nacionalnega programa za izobraževanje odraslih in mladine.
– Vodi strokovno in drugo dokumentacijo o udeležencih izobraževanja odraslih.
– V okviru svoje dejavnosti Ljudska univerza prednostno opravlja naloge, povezane z uresničevanjem nacionalnega programa izobraževanja odraslih in mladine.
– Ljudska univerza opravlja tudi druge naloge, upoštevajoč interese in potrebe občanov, podjetij, institucij, društev in drugih.
4. člen
Ljudska univerza Šentjur pri Celju, pri opravljanju svojih nalog, sodeluje s sorodnimi organizacijami v občini, med občinami in v Republiki Sloveniji.
5. člen
Ljudska univerza posluje v pravnem prometu neomejeno v okviru sredstev s katerimi razpolaga.
II. UPRAVLJANJE, VODENJE, NADZOR
6. člen
Organ upravljanja Ljudske univerze je Svet Ljudske univerze. Sestavljajo ga trije predstavniki ustanovitelja, trije predstavniki udeležencev izobraževanja in največ trije strokovni delavci Ljudske univerze (redno zaposleni).
Predstavnike ustanovitelja imenuje Skupščina občine Šentjur pri Celju, izmed udeležencev izobraževanja pa imajo v svetu po enega člana, tista podjetja, ki so v letu pred ustanovitvijo sveta oziroma pred pričetkom mandatne dobe imele največ oblik izobraževanja odraslih pri Ljudski univerzi občine Šentjur pri Celju.
Mandat sveta traja štiri leta.
Svet Ljudske univerze odloča z večino glasov vseh članov.
7. člen
Svet Ljudske univerze obravnava in sprejema:
– statut in druge splošne akte zavoda,
– program razvoja zavoda,
– letne programe dela in poročila o njihovem uresničevanju,
– sprejema zaključni račun,
– obravnava in sklepa o pobudah in predlogih strokovnega sveta zavoda,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom in statutom Ljudske univerze
– k statutu in programu razvoja zavoda, mora Svet Ljudske univerze pridobiti soglasje ustanovitelja.
8. člen
Ljudska univerza ima strokovni svet. Sestavljajo ga strokovni delavci Ljudske univerze ter zunanji strokovni sodelavci Ljudske univerze občine Šentjur pri Celju. Sestava, način oblikovanja in naloge strokovnega sveta Ljudske univerze se določi s statutom Ljudske univerze.
9. člen
Poslovodni organ Ljudske univerze je ravnatelj. Ravnatelj poleg določenih nalog z zakonom organizira in vodi delo in poslovanje Ljudske univerze, predstavlja in zastopa Ljudsko univerzo, je odgovoren za zakonitost dela in vodi strokovni svet Ljudske univerze.
10. člen
Ravnatelja Ljudske univerze imenuje in razrešuje svet Ljudske univerze. K imenovanju ravnatelja in k njegovi razrešitvi daje soglasje ustanovitelj Ljudske univerze občina Šentjur pri Celju. Ustanovitelj, po sprejetem aktu o ustanovitvi Ljudske univerze občine Šentjur, lahko imenuje v. d. ravnatelja Ljudske univerze v ustanavljanju, vendar najdlje za dobo do enega leta.
11. člen
Za ravnatelja Ljudske univerze je lahko imenovan, kdor ima visokošolsko ali višješolsko izobrazbo in najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih oziroma vodilnih delovnih mestih in, ki izpolnjuje druge pogoje, določene s statutom Ljudske univerze občine Šentjur. Mandat ravnatelja traja štiri leta, z možnostjo ponovne izvolitve.
12. člen
Nadzor nad zakonitostjo dela Ljudske univerze občine Šentjur pri Celju opravlja za šolstvo in šport pristojen republiški organ.
III. SREDSTVA ZA USTANOVITEV LJUDSKE UNIVERZE
13. člen
Ob ustanovitvi Ljudske univerze občine Šentjur bo ustanovitelj skušal zagotoviti del začetnih sredstev sam ali s pomočjo zainteresiranih podjetij in drugih v občini Šentjur pri Celju. Ustanovitelj bo sredstva zagotavljal v skladu z zakoni oziroma v okviru lastnih možnosti.
IV. FINANCIRANJE LJUDSKE UNIVERZE
14. člen
Ljudska univerza pridobiva sredstva za delo s plačilom za opravljene storitve, s prodajo blaga in storitev na trgu in iz drugih virov, na način in pod pogoji določenimi z zakoni in tem aktom o ustanovitvi.
15. člen
Presežek prihodkov nad odhodki sme Ljudska univerza uporabiti le za opravljanje in razvoj dejavnosti. V primeru, da pri poslovanju Ljudske univerze pride do primanjkljaja sredstev za delo, se način in kritje le-teh določi v soglasju z ustanoviteljem. Ljudske univerze.
V. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI USTANOVITELJA IN LJUDSKE UNIVERZE
16. člen
Skupščina občine Šentjur pri Celju – kot ustanoviteljica Ljudske, univerze:
– imenuje v.d. ravnatelja Ljudske univerze v ustanavljanju
– daje soglasje k statutu Ljudske univerze
– daje soglasje k imenovanju ravnatelja Ljudske univerze ter njegovi razrešitvi
– daje soglasje k programu razvoja Ljudske univerze
– daje soglasje k programu sanacije morebitnega primanjkljaja sredstev za delo.
17. člen
Za finančno poslovanje zavoda ne odgovarja ustanovitelj.
VI. KONČNE DOLOČBE
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. januarja 1992.
Št. 012-14/91-I
Šentjur pri Celju, dne 18. decembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Šentjur pri Celju
Jurij Malovrh, prom. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti